Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού - Θα έρθει στη Λακωνία ο Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού - Θα έρθει στη Λακωνία ο Κουτσούμπας

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματος και ειδικά για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, αποφάσισε να κορυφώσει τη δράση που ανέπτυξε η Οργάνωση τα προηγούμενα χρόνια με μια μεγάλη εκδήλωση τιμής, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η αποκάλυψη μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.Το ΚΚΕ και στην Πελοπόννησο έχει απλώσει τις πιο βαθιές ρίζες του στο λαό πρωταρχικά με τους σκληρούς ταξικούς αγώνες πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ιδιαίτερα με τους αιματηρούς αγώνες του σε όλη τη δεκαετία του 1940, όπου περίοπτη θέση κατέχουν εκείνοι και εκείνες που έπεσαν στα βουνά, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους τόπους εξορίας. Στην Πελοπόννησο το ΕΑΜ είχε πάνω από 300 χιλιάδες μέλη, ο ΕΛΑΣ πάνω από 11 χιλιάδες ενόπλους. Ο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο έφτασε τους 3.500 μαχητές, ενώ συνολικά ο αριθμός των αγωνιστών που σκοτώθηκαν την περίοδο 1945 - '49 είναι πάνω από 5.000.

Τμήμα μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο ήδη από την περίοδο της Κατοχής και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του 1943, το ΚΚΕ και ο ΕΛΑΣ δίνουν όχι μόνο μάχες με τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά συγκρούονται και με την εθνικόφρονα αστική οργάνωση ΕΣ (Ελληνικός Στρατός), με τους Ελληνες συνεργάτες των Γερμανών, με τμήματα του ΕΔΕΣ, που είχε μικρότερες δυνάμεις.

Δίβρη Λάμπεια, ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ
Δίβρη Λάμπεια, ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ



Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, από τις αρχές του Σεπτέμβρη έως και τα μέσα Οκτώβρη 1944 ολοκληρώνεται η διαδικασία αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων και απελευθερώνονται οι πόλεις της Πελοποννήσου.Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ξεκινά μια εξαιρετικά αιματηρή περίοδος για την Πελοπόννησο με τους περισσότερους νεκρούς και τραυματίες αναλογικά από τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτή περιελάμβανε δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανισμούς κ.ά. και υπό το βάρος αυτής της τρομοκρατίας οργανώθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες καταδιωκόμενων στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Με την ίδρυση του ΔΣΕ (Οκτώβρης 1946) αυτές οι ομάδες αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ.

Μετά από δεκάδες νικηφόρες μάχες στη Νότια Πελοπόννησο και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής, η δράση του ΔΣΕ επεκτάθηκε σε όλο τον Μοριά μέχρι τα τέλη του 1947.

Ολο το 1948 έγιναν πάνω από 100 μάχες και συγκρούσεις του ΔΣΕ με τον αστικό στρατό και ο ΔΣΕ έφτασε να αριθμεί στην περιοχή μας πάνω από τέσσερις χιλιάδες μαχητές και προσωπικό υποστήριξης. Στα τέλη του 1948 δημιουργήθηκε και η ηρωική 3η Μεραρχία. Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη του ΔΣΕ και η μεγάλη ελεύθερη περιοχή που κάλυπτε τα 3/5 της Πελοποννήσου ανησύχησε τα επιτελεία των αστών όπου στις αρχές του 1949 οργάνωσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας χιλιάδες στρατιωτών του αστικού στρατού από την υπόλοιπη Ελλάδα και κατάφεραν συντριπτικό χτύπημα στον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Κλείνοντας το «μέτωπο» της Πελοποννήσου ο αστικός στρατός μετέφερε δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα όπου δόθηκε και η τελική μάχη με τον ΔΣΕ.

Ταΰγετος, Αρτεμισία
Ταΰγετος, Αρτεμισία



Η ΟΠ Πελοποννήσου αυτές τις μέρες οργανώνει συσκέψεις και περιοδείες για την επιτυχία της εκδήλωσης, ομορφαίνει τις πόλεις, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εκπαίδευσης με την αφίσα της εκδήλωσης, ενώ είναι στην τελική ευθεία η ανέγερση του μνημείου. Με αφορμή την εκδήλωση, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου ετοιμάζει λεύκωμα 320 σελίδων με πάνω από 500 ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στη επιφάνεια (αναλυτική παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει στον «Ριζοσπάστη» της επόμενης Κυριακής 21/5/2017).Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λακωνία:

  • Πολιτική συγκέντρωση την Παρασκευή, 26 Μάη, στις 9 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «SPARTA INN» στη Σπάρτη, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη φορέων του νομού της Λακωνίας το Σάββατο 27 Μάη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης με παρουσία του Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διήμερο ΚΚΕ - ΚΝΕ στις δημοτικές κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου:

Σάββατο:

  • Μεσημεριανό φαγητό.
  • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης.
  • Στις 20.30 Παρουσίαση του λευκώματος της Επιτροπή Περιοχής.
  • Λαϊκό Γλέντι





Κυριακή:
  • Στις 11 π.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χλμ. εθν. Οδού.
  • Στις 12 ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης.
  • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα.

Η αποστολή του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ

«Από τον Δεκέμβριο του 1946, οπότε ιδρύεται το Αρχηγείο Πελοποννήσου, του ανατίθεται από το Γενικό Αρχηγείο η αποστολή να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα στην Πελοπόννησο με δύο στόχους: Πρώτον, να απασχολεί όσο το δυνατόν περισσότερες αστικές δυνάμεις, ώστε να μην χρησιμοποιεί ο αντίπαλος την περιοχή ως έμπεδο και να μεταφέρει όταν το θέλει δυνάμεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Δεύτερον, να αποδεικνύεται με την δράση των δυνάμεών του ότι ο πόλεμος που διεξάγεται είναι καθαρά εσωτερικό θέμα της χώρας. Να διαψεύδεται, δηλαδή, στην πράξη η προπαγάνδα του αντιπάλου ότι ο ΔΣΕ υποκινείται από το εξωτερικό.

Ετσι, στις αρχές του 1947, το Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ (Μπελογιάννης, Ρογκάκος, Μουλόπουλος κ.ά.), αποφασίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Να πραγματοποιηθεί, μέσα στον Ιανουάριο του 1947, μια από τις προετοιμαζόμενες επιθέσεις κατά σοβαρών στόχων στη Λακωνία, σε κατοικημένο τόπο ή σε βάση του αντιπάλου, στρατηγικής σημασίας, σε ανοικτό πεδίο.

2. Να μετονομασθούν τα Αρχηγεία Πάρνωνα, Ταϋγέτου και Μαινάλου σε "Συγκροτήματα", με βάση τη γεωγραφική διαίρεση και όχι τη διοικητική, όπως γινόταν μέχρι τότε.

Τα Συγκροτήματα θα καθοδηγούνται από το Αρχηγείο Πελοποννήσου του ΔΣΕ.

3. Να επισπευστεί η δημιουργία υποδοχής εθελοντών ανταρτών (σιδηροδρομικώς και οδικώς), από τους καταδιωκόμενους αγωνιστές που βρίσκονται στην Αθήνα. Στην Αθήνα στέλνεται ο Θόδωρος Κατσίβας (Φωτιάς) και ο ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ Παναγιώτης Κατριβάνος, με στόχο έως τα τέλη της άνοιξης του 1947 να έχουν δημιουργηθεί τα Συγκροτήματα Αχαΐας - Ηλείας, Αργολιδοκορινθίας και η συνολική δύναμη του ΔΣΕ να φτάσει το λιγότερο τους 600 μαχητές.

4. Γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Ρογκάκος, καθώς ο Νίκος Μπελογιάννης πήρε εντολή από την ΚΕ να μεταβεί στο Γενικό Αρχηγείο.

5. Καθοδηγητής και συντονιστής των Οργανώσεων Μεσσηνίας και Λακωνίας, ορίζεται ο Χριστόφορος Κώνστας με εντολή να προετοιμάσει ένα σοβαρό συγκεντρωτικό χτύπημα σε πόλη ή κωμόπολη της Μεσσηνίας μέσα στην Ανοιξη του 1947».

(Απόσπασμα από το Λεύκωμα της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ).

902.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...