Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηλεία | Τρεις οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές (vd)

Ηλεία | Τρεις οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές (vd)
Σε πύρινο κλοιό σήμερα η Ηλεία. Δεν έφτανε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αμαλιάδας που μαίνεται από τις 12.15 το μεσημέρι και παραλίγο να οδηγήσει στην εκκένωση του χωριού Ανάληψη, άλλες τρεις φωτιές ξέσπασαν στο νομό, σε Στρέφι, Αγία Κυριακή και Μέλισσα Λεχαινών, αλλά γύρω στις 9.00 το βράδυ η φωτιά στο Στρέφι είχε περιοριστεί.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Περιστέρι, προς το οποίο κατευθύνεται η πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας, η φωτιά καίει σε ένα μέτωπο τριών με τεσσάρων χιλιομέτρων. Μάλιστα, από την ίδια περιοχή είχαν ξεκινήσει και οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι και είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και δέντρων.

Νωρίτερα, είχε κινδυνέψει το χωριό Ανάληψη. «Άλλαξε η φορά του ανέμου και δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από την καταστροφική πυρκαγιά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας», δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε πως «για αυτό τον λόγο ανεστάλη και η εκκένωση του χωριού». «Η φωτιά κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, αλλά ευτυχώς είναι αρκετά μακριά», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Δείτε πως κατέγραψε το ilialive.gr τη μεγάλη φωτιά στην Ανάληψη






Στην περιοχή της Αμαλιάδας βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πετζετέλ και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει η σύλληψη ενός πολίτη, καθώς θεωρείται ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο ιδιοκτησίας του, στον οποίο πήγε να κάψει ξερά χόρτα.

Υπενθυμίζουμε ότι γύρω στις 2 το μεσημέρι είχε δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά έφτανε απειλητικά κοντά στα σπίτια του οικισμού. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Ανάληψης δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. 

«Εμείς», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Και επισήμανε: «Προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι»

Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Άλλες δύο πυρκαγιές στην Ηλεία

Μία δεύτερη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή του δήμου Φολόης, στην Αγία Κυριακή. Πρόκειται για περιοχή κυρίως με πουρνάρια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει πολύ δυνατός αέρας που δυσχεραίνει την κατάσβεση της φωτιάς. Επιτόπου βρίσκονται 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Μία τρίτη πυρκαγιά καίει στην περιοχή Μέλισσα Λεχαινών, όπου εκεί βρίσκονται 8 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι πληροφορίες από την Πυροσβεστική ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο μέτωπο είναι διαχειρίσιμο.

Μία τέταρτη φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο Στρέφι, γύρω στις 9.00 το βράδυ περιορίστηκε από τους 16 πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή


Όπως είπε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να κηρυχθεί η Ηλεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των τεσσάρων πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε στο protothema.gr, έκανε λόγο για ανεπάρκεια σε αεροσκάφη. «Δυστυχώς δεν έχουμε επαρκή εναέρια μέσα, έχουμε μόνο ένα ericsson και δύο πετζετέλ, τα οποία δεν είναι αρκετά, όταν είναι πολύ μεγάλη η πυρκαγιά. Γιατί δυστυχώς η φωτιά στην Αμαλιάδα ξέφυγε και καίει ανεξέλεγκτα πευκοδάσος. Επίσης, έχουμε άλλες τρεις πυρκαγιές που δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, δεν έχουμε εικόνα και να δούμε τι θα γίνει».

Ο κ. Γεωργιόπουλος, συνέχισε, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα καναντέρ. «Υπάρχουν τρία καναντέρ στην Ανδραβίδα, τα οποία είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών. Ζήτησα απεγνωσμένα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, βοήθεια σε εναέρια μέσα, αλλά μου είπε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε όλη τη χώρα».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προφορικά μου είπαν από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι έχει γίνει αποδεκτό. Τουλάχιστον θα τεθούν έτσι σε συναγερμό οι υπηρεσίες και ευτυχώς ο κόσμος που έχει χωματουργικά ή σκαπτικά μηχανήματα βοηθάει πολύ».








Φωτογραφίες από το amaliadanews.gr

protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...