Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;

Κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου, μικροί και μεγάλοι επιδίδονται στην παράδοση των ψεμάτων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ευθυμίας και εκπλήξεων. Αλλά ποια είναι η προέλευση αυτού του εθίμου και γιατί συνεχίζεται μέχρι σήμερα;
Ιστορικές ρίζες του εθίμου
Η ακριβής προέλευση της Πρωταπριλιάς παραμένει ασαφής, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την εμφάνισή της. Μία από τις επικρατέστερες συνδέεται με την αλλαγή του ημερολογίου στη Γαλλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Απριλίου, όμως, με την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου, η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, κάποιοι συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την παλιά ημερομηνία, γεγονός που τους έκανε αντικείμενο χλευασμού και «φάρσας» από τους υπόλοιπους.
Άλλη θεωρία θέλει το έθιμο να έχει παγανιστικές ρίζες, συνδεδεμένες με την αλλαγή των εποχών και την αναγέννηση της φύσης, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να λένε ψέματα για να ξεγελάσουν τα «κακά πνεύματα».
Tags:
Πρωταπριλιά,Σχετικά Άρθρα
- 40ήμερο Μνημόσυνο στη Μυγδαλιά για τον Διαμαντή Κ. Πολυδέρα
- ΚΤΕΛ Αρκαδίας | Στάσεις και σημεία αφετηρίας για μπάνια στο Παράλιο Άστρος
- Έργα φυσικού αερίου | Κλείνει η "Μουτζουροπούλου" στην Τρίπολη
- Αντιδράσεις για τις υδατοκαλλιέργειες | Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση - Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δύο δήμαρχοι της Κυνουρίας
- Τρίπολη | Επιτυχημένη ενημερωτική ημερίδα για τις προσκλήσεις κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027»