Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χειριστικός σύντροφος: 20 σημάδια για να τον αναγνωρίσεις

Χειριστικός σύντροφος: 20 σημάδια για να τον αναγνωρίσεις

Ένας σύντροφος χειριστικός, που νιώθει την ανάγκη να ελέγχει κάθε σου κίνηση, κάθε σου απόφαση, την ύπαρξή σου.

Κι εσύ νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Νιώθεις άγχος, απροσδιόριστο άγχος τις περισσότερες φορές. Αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι, ότι σου κόβεται η ανάσα, ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Και από την άλλη όλο κάνεις λάθη. Τίποτα δεν κάνεις αρκετά καλά, όσο κι αν προσπαθείς.

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, πόσα πτυχία έχεις πάρει, πόσα χρήματα βγάζεις στη δουλειά σου. Ο χειριστικός άνθρωπος δεν φωνάζει από μακριά «θέλω να σε ελέγχω». Δεν το γράφει στο κούτελό του. Μπορεί να ζεις χρόνια μαζί του και να μην έχεις καταλάβει πόσο πολύ έχει φτάσει στο σημείο να ελέγχει τη ζωή σου, επειδή συνήθως τον έλεγχο τον παραδίδεις σιγά σιγά.

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν τα δικά τους εργαλεία για να γίνουν οι κυρίαρχοι μιας σχέσης, άσχετα από το αν ο σύντροφός τους το καταλαβαίνει ή όχι. Και είτε η χειριστική συμπεριφορά οδηγεί σε μια χειρότερη μορφή συναισθηματικής ή σωματικής βίας είτε όχι, δεν είναι μια υγιής κατάσταση.

Η Andrea Bonior, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία και τις σχέσεις, αναλύει στο περιοδικό psychologytoday τα 20 σημάδια τα οποία πρέπει να σου χτυπήσουν το καμπανάκι.

Αν παρατηρήσεις κάποια ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια στη σχέση σου ή στο σύντροφό σου, πάρτο σοβαρά.

Ο χειριστικός σύντροφος:

1)Σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου. Μπορεί να το κάνει σταδιακά, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα ακολουθήσει ένας χειριστικός άνθρωπος. Μπορεί να παραπονιέται για το πόσο συχνά μιλάς στο τηλέφωνο με τις φίλες σου ή να λέει ότι δεν εγκρίνει την καλύτερή σου φίλη και ότι δεν πρέπει να κάνεις παρέα μαζί της πια. Ή να προσπαθεί να σε στρέψει ενάντια σε οποιονδήποτε εμπιστεύεσαι ή βασίζεσαι. Σκοπός του είναι να μείνεις μόνη, έτσι ώστε να αδυνατείς να βρεις στήριγμα αν χρειαστεί.

2) Σε κριτικάρει μονίμως-ακόμα και για μικρά πράγματα. Η κριτική, όπως και η απομόνωση έρχεται στη ζωή σου σιγά σιγά. Στην αρχή νομίζεις ότι έχει δίκιο και ότι προσπαθεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σταδιακά παύεις να νιώθεις ότι σε αποδέχεται, ότι σε αγαπάει ή ότι σε υπολογίζει. Αν οτιδήποτε κάνεις δεν είναι αρκετά καλό στα μάτια του συντρόφου σου, πώς είναι δυνατόν να σε λογίζει ως ίση του και να σε αγαπάει άνευ όρων;

3) Σε απειλεί. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι απειλές πρέπει να είναι σωματικές για να είναι προβληματικές. Απειλές όμως του τύπου «θα σε αφήσω» ή «θα χάσεις τα καλά που είχες από εμένα» είναι εξίσου προβληματικές.  Σταδιακά αυτές οι απειλές μεταμορφώνονται σε απειλή ότι θα μείνεις  χωρίς σπίτι, ότι θα σου πάρει τα παιδιά ή ότι θα σε αφήσει χωρίς χρήματα αν δεν υποταχθείς στον έλεγχό του. Δεν έχει καμία σημασία αν το εννοεί ή όχι. Είναι ακόμα ένας τρόπος να σε ελέγχει.

4) Σε αποδέχεται, σε νοιάζεται, σε θέλει υπό όρους. Περιμένει από εσένα να χάσεις κιλά, να δουλεύεις πιο σκληρά, να μαγειρεύεις κάθε μέρα, να φτιάχνεις τα μαλλιά σου με ένα συγκεκριμένο τρόπο, να φέρεσαι όπως θέλει αυτός. Τα παραδείγματα μπορούν να είναι άπειρα, το μήνυμα το ίδιο: εσύ δεν είσαι αρκετή.

5) Κρατάει λογαριασμό μονίμως. Οι υγιείς, σταθερές σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαιότητα. Είναι δεδομένο ότι ο ένας θα φροντίζει τον άλλο και δεν θα μετράει το κάθε τι που κάνει για να σε βοηθήσει. Αν ο σύντροφός σου καταγράφει και απαριθμεί την παραμικρή κίνηση μέσα στη σχέση σας, είναι βέβαιο ότι το κάνει για να έχει το πάνω χέρι. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό να σε εξουθενώνει.

6) Χρησιμοποιεί την ενοχή ως εργαλείο. Πολλοί χειριστικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να χειρίζονται τα συναισθήματά σου κατά το συμφέρον τους. Αν καταφέρνουν να κάνουν το σύντροφό τους να νιώθει ενοχές για οτιδήποτε συμβαίνει κάθε μέρα, τότε τους είναι εύκολο να τον ελέγχουν. Ο σύντροφός τους θα αρχίσει σταδιακά να κάνει ότι θέλουν προκειμένου να μην νιώθει ενοχές. Αυτό σημαίνει ότι θα τους παραδώσει τον έλεγχο.

7) Σε κάνει να νιώθεις ότι του χρωστάς. Σου παίρνει δώρα, κάνει ρομαντικές χειρονομίες και σπουδαίες πράξεις όταν είσαι καλή μαζί του ή για να είσαι καλή μαζί του και μόνο τότε. Σε κάνει να νιώθεις ότι συναισθηματικά και οικονομικά είσαι δεμένη και απόλυτα εξαρτημένη.

8) Σε κατασκοπεύει, σου στήνει ενέδρες και απαιτεί διαρκώς αποκαλύψεις. Ο χειριστικός άνθρωπος νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να γνωρίζει περισσότερα από αυτά που δικαιούται. Σου στήνει παγίδες κρυφά ή ευθέως απαιτεί να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του, παραβιάζοντας τα όρια και τα ανθρώπινα δικαιώματά σου. Ίσως να ελέγχει το κινητό σου, να βλέπει το email σου ή να τσεκάρει το ιστορικό στο Internet συνεχώς, δικαιολογώντας τον εαυτό του με το να λέει ότι του έδωσες το δικαίωμα να το κάνει, ότι δεν σε εμπιστεύεται ή το κλασικό ότι οφείλεις να του τα δείχνεις «αφού δεν έχεις τίποτα να κρύψεις». Είναι παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου και η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν θέλει να σε εμπιστευτεί και ότι σε εμπιστεύεται μόνο όταν σε ελέγχει ωσάν αστυνόμος.

9) Σε ζηλεύει, σε κατηγορεί και παρανοεί παθολογικά. Η ζήλεια στην αρχή μιας σχέσης μοιάζει χαριτωμένη. Όταν όμως γίνεται πιο έντονη είναι τρομακτική. Ένας σύντροφος που νομίζει ότι φλερτάρεις με όλους τους άντρες, που νομίζει ότι κάθε άντρας που σε πλησιάζει είναι απειλή, που σε κατηγορεί ότι κάθε αθώα επικοινωνία που έχεις με κάποιον άνθρωπο του αντίθετου φίλου «θα οδηγήσει κάπου», μπορεί να είναι από ανασφαλής, αγχώδης και ανταγωνιστικός, μέχρι παρανοϊκός.

10) Δεν σέβεται την ανάγκη σου για προσωπικό χρόνο μόνη σου. Σε κάνει να νιώθεις ένοχη όταν χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου ή σε κάνει να νιώθεις ότι δεν τον αγαπάς αρκετά όταν θέλεις να περνάς λιγότερο χρόνο μαζί του από ότι αυτός μαζί σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό δύο σύντροφοι να μην έχουν την ίδια ανάγκη για προσωπικό χρόνο ακόμα και αν είναι και οι δύο εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς. Στις υγιείς σχέσεις οι σύντροφοι καταφέρνουν να βρουν τη χρυσή τομή. Στις χειριστικές, ο άνθρωπος που έχει ανάγκη για προσωπικό χρόνο φτάνει στο σημείο να νιώθει ο κακός, που δεν αγαπάει τον άλλο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ στο https://www.e-mama.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...