Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Μάιο η ρύθμιση για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων - Ποιους αφορά! (vd)

Το Μάιο η ρύθμιση για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων - Ποιους αφορά! (vd)
Τη διαμόρφωση σχετικής ρύθμισης για τη μονιμοποίηση έως 30.000 χιλιάδων συμβασιούχων εντός του Μαϊου προαναγγέλλει στο β΄ μέρος (το α΄μέρος ΕΔΩ) της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη κ. Γεροβασίλη, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα των συμβασιούχων και νομίζω ότι μέσα στον Μάιο θα μπορέσουμε να μορφοποιήσουμε αυτή την πρόταση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr.

Περιγράφονται το πρόβλημα ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι “υπάρχουν χιλιάδες συμβασιούχων που δουλεύουν εδώ και χρόνια κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας να απαντήσει σε αυτή την ελληνική εκδοχή εργαζομένων. Έχω συναντήσει σε περιοδείες εργαζομένους που δουλεύουν 14 χρόνια σε συγκεκριμένα προγράμματα, στο “Βοήθεια στο Σπίτι” με ανανεούμενες συμβάσεις. Ή άλλους που μπορεί να δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς κλπ. Και ρωτώ; Είναι αυτός ο εργαζόμενος συμβασιούχος;  Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να το αποκαταστήσουμε ως εργασιακή σχέση. Δεν χωρούν μικροκομματικές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ένα στρογγυλό τραπέζι των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή τη Βουλή για να απαντήσουμε σε αυτή την παθογένεια της ελληνικής δημόσια διοίκησης. Μπορούμε να δούμε στο «Πέλαγος» αυτο των συμβασιούχων κατ’ όνομα ποιοι έχουν άλλη εργασιακή σχέση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε; Αυτό είναι το θέμα. Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αρχίσει να εργάζονται  πολύ πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη βάση αυτή λοιπόν, είναι ανόητη η επιχειρηματολογία της ΝΔ, ότι πάμε να αποκαταστήσουμε τα δικά μας παιδιά”, προσθέτει.



Τα κριτήρια για τη μονιμοποίηση

Ο Π. Σκουρλέτης, αναφέρεται και στα βασικά κριτήρια της επικείμενης κυβερνητικής πρότασης  για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σημειώνοντας: «Ο  χρόνος απασχόλησης και ο χαρακτήρας της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών, θα είναι δύο βασικά κριτήρια. Πιθανά όμως θα υπάρξουν και άλλα». Περιγράφοντας, δε, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προσθέτει: «Το ΑΣΕΠ θα έρθει να πιστοποιήσει τη διαδικασία. Εμείς ως κυβέρνηση θα δώσουμε ένα πλαίσιο αρχών και κριτηρίων. Η δυσκολία δεν είναι στην χαρτογράφηση, όσο στην αναγκαία πολιτική συνεννόηση. Η επιδίωξη μας είναι να γίνει, με μια πραγματικά μεγάλη συναίνεση έτσι ώστε να βγάλουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την εργασία τους. Δεν μπορούν να είναι σε ένα διαρκές καθεστώς ομηρίας». 

Διακομματική συναίνεση για τους συμβασιούχους αλλά…

Ειδικά για το θέμα της διακομματικής συναίνεσης, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν η κυβέρνηση θα την επιδιώξει αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί: «Εγώ πιστεύω ότι προσφέρεται αυτό το θέμα για να υπάρξει μια μέγιστη συνεννόηση. Τώρα αν αποφασίσουν κάποιοι να θέσουν τους εαυτούς τους, έξω από αυτή τη συμφωνία ας το κάνουν. Βέβαια η συναίνεση δεν τίθεται ως θεσμική προϋπόθεση. Δεν είναι προαπαιτούμενο για την ψήφισης μιας τέτοιας ρύθμισης. Δεν υπάρχει τέτοια συνταγματική πρόβλεψη. Πολιτική είναι η προσέγγιση και πολιτικά θα τοποθετηθεί και ο καθένας».

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι από την μονιμοποίηση των συμβασίουχων δεν θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. «Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων στο δημόσιο. Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί γίνεται και μια πολιτική σπέκουλα από την αντιπολίτευση πάνω στο θέμα. (…) Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, άρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για υφιστάμενους εργαζόμενους των οποίων πρέπει να αποκαταστήσουμε, την πραγματική εργασιακή σχέση».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται βέβαιος ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους απλήρωτους συμβασιούχους, θα είναι θετική, υπογραμμίζοντας: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν εργαστεί. Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε καταστάσεις τέτοιες που άνθρωποι που έχουν δουλέψει δεν θα πληρωθούν για τη δουλειά τους”.

Με αφορμή, δε, την απόφαση της Αποκεντρωμένης με την οποία ακυρώνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων με την οποία δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις καθαριότητας, ο κ. Σκουρλέτης αποκαλύπτει ότι “είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής και είναι ακριβώς στην κατεύθυνση δικαίωσης των εργαζομένων”, προσθέτει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...