Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νοσοκομεία | Έρχονται προκηρύξεις 1.750 μόνιμων θέσεων μέχρι τον Ιούνιο

Νοσοκομεία | Έρχονται προκηρύξεις 1.750 μόνιμων θέσεων μέχρι τον Ιούνιο

Στη διαβεβαίωση ότι οι θέσεις εργασίας στις δομές Ψυχικής Υγείας είναι απολύτως κατοχυρωμένες, προχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ να μην καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και εργασιακής αβεβαιότητας στους εργαζόμενους.


Ο Α. Ξανθός συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μέτρα όπως η καθημερινή εφημερία των ψυχιατρικών νοσοκομείων με πληθυσμό αναφοράς και η ένταξη των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχικής υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος, των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων ανήκει στο παρελθόν. «Αν είστε αντίθετοι με το σχέδιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης νέων κοινοτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης απλώς υπερασπίζεστε το άσυλο» ανέφερε, ενώ για τη διοικητική υπαγωγή των δομών ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν έχει σχέση ούτε με τη χρηματοδότηση, ούτε με τις θέσεις εργασίας, ούτε με τη φροντίδα του ασθενή.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ έδωσαν επίσης έμφαση στην ανάγκη να ανανεωθούν και για το 2019 οι ετήσιες συμβάσεις των 4.000 εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ.

Σχετικά με τους 4.000 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός απάντησε ότι «παρότι η ΠΟΕΔΗΝ χλεύαζε αυτή την παρέμβαση, χαίρομαι που τώρα αναγνωρίζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν σημαντικές ανάγκες. Φυσικά κι εμείς αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και γι' αυτό και ανανεώσαμε τις συμβάσεις τους για άλλον έναν χρόνο. Για το μέλλον, όμως, δεν έχουμε ακόμα βρει εφικτή λύση».

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των μελών της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας, μπήκαν και τα διαχρονικά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του συστήματος. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ένταξης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και άλλα επιμέρους θέματα, όπως οι αλλαγές προϊσταμένων, οι εφημερίες, τα εργολαβικά συνεργεία, και τα διοικητικά προβλήματα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του ορίου δαπανών στη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΣΥ να έχει μεν ακόμα ανοιχτές πληγές αλλά να είναι σε φάση σταδιακής «επούλωσής» τους και αναβάθμισης της λειτουργίας του.

«Έχω επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και η εικόνα που αποκομίζω είναι ότι οι εργαζόμενοι, αλλά σιγά- σιγά και οι πολίτες, διαπιστώνουν ότι βελτιώνονται και ποιοτικά και ποσοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν επαρκούν οι προσλήψεις αλλά έχει γίνει ήδη μια σημαντική κάλυψη των κενών» τόνισε ο Α. Ξανθός και ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που θα στελεχώσουν τις δομές ΠΦΥ και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προκηρυχθεί 1.000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού.

Επιπλέον, όπως είπε στους εργαζόμενους, προκειμένου να καλυφθούν με πιο γρήγορο και ευέλικτο τρόπο τα κενά σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το σύστημα προσλήψεων θα οργανωθεί όπως αυτό των γιατρών (ηλεκτρονική λίστα ανά ειδικότητα σε κάθε ΥΠΕ) έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να εξοικονομείται χρόνος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κατάργησής του για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που σήμερα το παίρνει και είπε ότι αντιθέτως το υπουργείο Υγείας θα προτείνει να επεκταθεί και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άδικα εξαιρεθεί (π.χ. φυσικοθεραπευτές).

 

https://www.dikaiologitika.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...