Menu
RSS
Τρίτη, 29/11/2022
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Πραχαλιάς: "Αφού θα αποκατασταθεί το λάθος με το πατρώνυμο του Μανώλη Δούνια στον ανδριάντα του, ας διορθωθεί και η λάθος χρονολογία θανάτου"

Πραχαλιάς: "Αφού θα αποκατασταθεί το λάθος με το πατρώνυμο του Μανώλη Δούνια στον ανδριάντα του, ας διορθωθεί και η λάθος χρονολογία θανάτου"
Η ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ, Η ΠΑΛΑΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΝΙΑΣ
Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Τριπολιτσά ήταν αφιερωμένο στον Πανάγιο Τάφο στην Παλαιά Ιερουσαλήμ και αποτελούσε μετόχι του. Το μοναστήρι γνώρισε τόσο μεγάλη ακμή κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1689-1715), ώστε οι Αγιοταφίτες το διεκδίκησαν το 1710 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αντίδραση των Τριπολιτσιωτών ήταν σθεναρή και τελικά κέρδισαν την κυριότητα του Μοναστηριού (η απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου σώζεται στον Αγιοταφιτικό κώδικα 605).
Το Μοναστήρι περιβάλλονταν από τα «Δεργασιά», τους τεράστιους στρεμματικούς αμπελώνες που εισήγαγαν οι Βενετσιάνοι και οι οποίοι ήταν προσβάσιμοι χάρη στα περίφημα βενετσιάνικα ψηφιδωτά καλντερίμια, τα οποία διατήρησαν και οι Οθωμανοί όταν ανακατέλαβαν την Τριπολιτσά το 1715. Μάλιστα, τέτοια υπέροχα ψηφιδωτά καλντερίμια κοσμούσαν την αλέα με το μεγάλο τέμενος (σημερινή πλατεία Αγίου Βασιλείου, η οποία ήταν κατάφορτη από ασύλληπτης μεγαλοπρέπειας κτίσματα), τον περίγυρο του Σεραγιού αλλά και τον περίφημο «Μεταξένιο Δρόμο» της Τριπολιτσάς (σημερινή οδό Διοτίμας).
Το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ο σημερινός Ι. Ναός της Μεταμορφώσεως με το νεκροταφείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Στον περίβολο του νεκροταφείου σώζεται μέχρι σήμερα το μοναδικό υπέργειο λείψανο του οθωμανικού πυργωτού τείχους της Τριπολιτσάς (του μοναδικού στον κόσμο σωζόμενου μέχρι σήμερα οθωμανικού τείχους), το οποίο κατέληγε την «Πύλη Του Αναπλιού», εκεί απ’όπου εισήλθε ο Μανώλης Δούνιας το 1821 στην Άλωση της Τριπολιτσάς και που βρίσκεται πλέον ο ανδριάντας του. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται και ο Τζουμπέ Χανές (οθωμανικό σχολείο), το μόνο οθωμανικό κτήριο που σώζεται μέχρι σήμερα στην πόλη.
Ολόκληρο το κέντρο της σημερινής Τρίπολης είναι ένα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό απομεινάρι της υπέρλαμπρης Τριπολιτσάς. Κατά συνέπεια είναι προφανές πως κάθε παρέμβαση ανάπλασης προϋποθέτει μεγάλη αρχαιολογική τεκμηρίωση και –κυρίως- ολιστικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που να προσεγγίζει ολόκληρη την πόλη σαν ενιαία αρχιτεκτονική και πολεοδομική οντότητα. Αποσπασματικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις είναι καταστροφικές, τόσο για την ιστορία της πόλης όσο και για το μέλλον της.
Η ανάπλαση του χώρου που αναγέρθηκε πρόσφατα ο ανδριάντας του Μανώλη Δούνια στην Τρίπολη έγινε στον περίγυρο του Ι. Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκεί που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπάρχουν τα απομεινάρια των θεμελίων της «Πύλης του Αναπλιού». Αγνοώ ποιος εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη και ποιος είχε την επίβλεψη. Ελπίζω τουλάχιστον να επέβλεπε κάποιος αρχαιολόγος. Γιατί σύμφωνα με την πρόταση της Σχολή Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα διακοσάχρονα της Επανάστασης, εκεί προβλέπονταν να γίνει η αρχιτεκτονική αναστήλωση της «Πύλης του Αναπλιού» και μέρους του τείχους στην είσοδο της πόλης, μαζί με τον ανδριάντα του Δούνια ως αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα. Εύχομαι οι εκσκαφές που έγιναν από τα συνεργεία να μην κατέστρεψαν τα θεμέλια της ιστορικής πύλης…
ΥΓ: Αφού θα αποκατασταθεί το λάθος με το πατρώνυμο του Μανώλη Δούνια στον ανδριάντα του, ας διορθωθεί και η λάθος χρονολογία θανάτου στο βάθρο. Ο ήρωας πέθανε το 1854, σύμφωνα με την αναφορά της χήρας του Ελένης, που σώζεται στα Μητρώα Αγωνιστών του 1821…
Φωτογραφίες: O ανδριάντας του Μανώλη Δούνια στον περίγυρο του Ι.Ν της Μεταμόρφωσης, οι εκσκαφές στο χώρο και η αναφορά της χήρας του με την ημερομηνία θανάτου του από τα Αρχεία Αγωνιστών 1821 –ΚΕΑΕ («Ο σύζυγός μου επιζήσας μέχρι του 1854, αφ’ότου απεβίωσε επί της ψάθης…»)

Γιώργος Πραχαλιάς

9 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 16:34 Σύνδεσμος σχολίου

  Τελικά βρε πληκτρολόγοι του ανεκδιήγητου καρδιολόγου, ποιος επιμελήθηκε του μνημείου, ο Δήμος για ο δωρητής;;;;;διορθώστε και την ημερομηνία θανάτου. Μια χαρά σας τα λέει ο κ. Πραχαλιάς, απλά εσείς ακούτε τον καμπούρη!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 12:49 Σύνδεσμος σχολίου

  12:20 ασε μας κουκλιτσα μου που θίχτηκες κιολα, με ΨΕΜΜΑΤΑ και κατα φαντασιαν δραστηριοτητες και ικανοτητες δεν βάφονται αυγα. Σε εχει κολλησει ο αλλος διπλα σου τοσα χρονια κακες συνηθειες και νομιζεις οτι εισαι καποια εκει μεσα αντε μου μπραβο επειτελους μακροχρονια αχρηστη του οροφου

 • Νίκος
  Νίκος Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 12:20 Σύνδεσμος σχολίου

  κ. Πραχαλιά σωστά τα λέτε όμως αν δεν απατώμαι είστε μέχρι σήμερα αμισθί συνεργάτης του κ. Τζιούμη. Οφείλατε να του τα έχετε πει νωρίτερα. Εκτός κι αν απέχετε. Γιατί ειδικά για τον εορτασμό των 200 χρόνων σας είχαν παραγκωνίσει. Έχετε χρέος να παραιτηθείτε επισήμως και να εξηγήσετε τους λόγους γιατί διαφορετικά θα είστε συνυπεύθυνος

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 09:02 Σύνδεσμος σχολίου

  Άσε μας ρε Πραχαλιά ήταν καλύτερα όπως ήταν πρώτα;
  Έγινε πολύ ωραίο και είστε όλο γκρίνια. Αμάν πια δεν σας αρέσει τίποτε χωρίς να προτείνετε και κάτι συγκεκριμένο.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 06:59 Σύνδεσμος σχολίου

  Ποιός φταίει για όλα αυτά Μήπως ο δήμος

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 01:39 Σύνδεσμος σχολίου

  Ο άνθρωπος είναι για πολύ γέλιο και νομίζει ότι είναι και ιστορικός χωρίς να έχει καμία σχέση με τις σπουδές ιστορίας

 • Αθανασια
  Αθανασια Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 22:45 Σύνδεσμος σχολίου

  Συγχαρητήρια συιν κ. Πραχαλια. Τέτοιοι άνθρωποι με βαθια γνωση της ιστοριας έπρεπε να τους έχουν οι δημοτικοί άρχοντες να τους συμβουλεύουν. . Μετά τα σοβαρά λαθη στην αναγραφή του αγάλματος ελπίζω να είναι πράγματι ο Δουνιας και να μην έγινε λάθος και να εγκαινιάσαμε το άγαλμα του Νικηταρά

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 22:41 Σύνδεσμος σχολίου

  ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΟΥΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ???? ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 22:25 Σύνδεσμος σχολίου

  Πράγματι ανεπανάληπτος. Βαθύς γνώστης της ιστορίας, ακέραιος και πάνω απ΄ όλα περήφανος και αξιοπρεπής. Μακράν ο καλύτερος!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...