Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χαλκιάς για τη χρονολογία θανάτου στον Ανδριάντα του Μανώλη Δούνια: "Η ληξιαρχική πράξη βεβαιώνει ως έτος θανάτου το 1855"

Χαλκιάς για τη χρονολογία θανάτου στον Ανδριάντα του Μανώλη Δούνια: "Η ληξιαρχική πράξη βεβαιώνει ως έτος θανάτου το 1855"

Ένα ζήτημα σχετικά με το αν ο Μανώλης Δούνιας πέθανε το 1854 ή το 1855 άνοιξε ύστερα από τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Ήρωα στον προαύλιο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως.

Στον Ανδριάντα αναγράφεται ως έτος θανάτου το 1855 ενώ ο Γιώργος Πραχαλιάς παράθεσε στοιχεία ότι είναι λάθος και ο Δούνιας άφησε την τελευταία του πνοή ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο βασικός ομιλητής στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, Φιλόλογος κ. Ηλίας Χαλκιάς, με δημόσια τοποθέτησή του, αναφέρει ουσιαστικά ότι το έτος που αναγράφεται στον Ανδριάντα (1855) είναι σωστό και παραθέτει την ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Γράφει ο κ. Χαλκιάς: "ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗ Γ. ΔΟΥΝΙΑ

Με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα της ακριβούς χρονολογίας του θανάτου του Ελευθερωτή της Τριπολιτσάς Εμμανουήλ Γ. Δούνια (Ντούνια) και με πρόθεση να συμβάλω στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων δημοσιεύω απόσπασμα από το "Αφιέρωμα στο Μανώλη Δούνια" του γνωστού Αγιοπετρίτη ιστοριοδίφη Θάνου Βαγενά, που δημοσιεύτηκε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΤΣΑΚΩΝΩΝ, (τ. Α΄, σελ. 129--145, Αθήναι 1956), με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του ήρωα. Στο απόσπασμα του αφιερώματος (σελ. 145) αναφέρεται η Ληξιαρχική πράξη θανάτου, που υπογράφεται από τον ιερέα και οικονόμο του ναού της Αγίας Βαρβάρας Αθανάσιο, σύμφωνα με την οποία ο Μανώλης Δούνιας πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου ε.έ., το οποίο είναι το 1855, όπως φαίνεται στην ημερομηνία υπογραφής της ληξιαρχικής πράξης: "Τρίπολις τη α΄ Μαρτίου 1855".
Αυτό βεβαιώνει και ο συντάκτης του αφιερώματος Θ.Β. στην προηγούμενη από την ληξιαρχική πράξη παράγραφο του κειμένου του.
Στην αίτηση της χήρας Ελένης Εμμ Δούνια προς την Επιτροπή των αδικημένων Αγωνιστών με ημερομηνία 15 Ιουνίου 1865 αναφέρεται επί λέξει: "Ο σύζυγός μου επιζήσας μέχρι του 1854, αφ΄ ότου απεβίωσεν επί της ψάθης...". Άποψή μου είναι ότι πρόκειται για λάθος στην αίτηση, η οποία έχει γραφεί σε λόγιο γλωσσικό τύπο, πιθανόν από κάποιο εγγράμματο συντάκτη και όχι από μια γυναίκα της εποχής εκείνης, που λόγω κοινωνικών συνθηκών αμφιβάλλω αν γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Αυτό που προείχε τη στιγμή εκείνη ήταν να παρασχεθεί κάποια βοήθεια από το ελληνικό κράτος, για να αποκαταστήσει τα τέσσερα ορφανά και ανύπαντρα κορίτσια της., που μάταια ανέμενε!
Εξάλλου η ληξιαρχική πράξη, που βεβαιώνει ως έτος θανάτου το 1855, είναι δημόσιο έγγραφο, που έχει συνταχθεί προφανώς την ημέρα θανάτου και ταφής του ήρωα από τον υπεύθυνο ιερέα.
Θέλω να πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά αποκαθιστούν την αλήθεια για το συζητούμενο ζήτημα και αυτό που απομένει είναι να αντλήσουμε τα δέοντα μηνύματα από την πολεμική δράση και τη στάση ζωής του αγνοημένου εν πολλοίς Τσάκωνα ήρωα και να ενώσουμε γνώσεις και δυνάμεις για την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στην μεγάλη προσωπικότητά του."

7 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 17:49 Σύνδεσμος σχολίου

    15:27 στρατηγός και σε @@

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 15:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο πραχαλιάς τι είναι φιλόλογος η ιστορικός?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 14:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Εσείς με τα σχόλια αποκλείεται να έχετε περισσότερες γνώσεις από τον κ. Χαλκια αλλά και από τον κ. Πραχαλιά πηγένεται σε άλλα άρθρα που άπτονται των γνώσεων σας

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 14:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Πέσαν οι ντίβες της πόλης να φάνε τον Γιώργο, ρε που πάτε ψιλομύτηδες χωρίς αρματωσιά στα χωράφια του;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 14:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Αχαρακτήριστη η ειρωνεία του δικηγόρου στο πρόσωπο του Πραχαλιά, απο εκεί φαίνεται ο χαρακτήρας καθενός.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 13:43 Σύνδεσμος σχολίου

    Αρπατη τώρα Χαλικά με την απάντηση του Παρχαλιά.Παραδέξου τουλάχιστον ότι έκανες λάθος και ότι είδες το έτος απο δεύτερη μη αξιόπιστη πηγή.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 13:24 Σύνδεσμος σχολίου

    ριχτε ενα fight χαλκιας με παρχαλια ρε να γουσταρουμε γιατι τετοιοι ειστε
    τουλαχιστον με τους τωρινους εχουμε προβληματα αν ειναι οκ οι ημερομηνιες με τους προηγουμενους ειχαμε σε ποια μπαρ ξημερωβραδιαζονται

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...