Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Το Διοικητικό Εφετείο να παραμείνει στην Τρίπολη" ζητά ο βουλευτής Παπαηλιού

"Το Διοικητικό Εφετείο να παραμείνει στην Τρίπολη" ζητά ο βουλευτής Παπαηλιού

Το «φιλότιμο», οι υπεράνθρωπες προσπάθειες, η ευσυνειδησία και η συνέπεια των εναπομεινάντων εν ενεργεία δικαστικών γραμματέων, στηρίζουν τη λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως που είναι υποστελεχωμένο.

Να καλύφθούν τα κενά, με προσλήψεις μεταθέσεις, αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων.

Η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται με τρόπο προσιτό στους πολίτες, στον δυνατόν εγγύτερο  τόπο της κατοικίας τους.

Η κυβερνητική πολιτική αποσκοπεί στον περιορισμό της αποκέντρωσης και τη συγκέντρωση (και) των δομών της δικαστικής εξουσίας, όσο το δυνατόν κεντρικότερα.

Η Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δικαιούται και πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα.

Το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως με δικαιοδοσία τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας και Μεσσηνίας, λειτουργεί από το έτος 1989 με έδρα την Τρίπολη.

Η υποστελέχωσή του ως προς τους δικαστικούς γραμματείς προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του, καθιστώντας την οριακή.

Αντί να καλύφθούν τα κενά, με προσλήψεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων,  αφήνεται να νοηθεί, ότι θα ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου Δικαστηρίου ή αυτό θα καταργηθεί και θα μεταφερθεί αλλού, στην Πάτρα.

Αν αυτό συμβεί, θα πληγούν καίρια οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (και ιδίως της Αρκαδίας) και η Δικαιοσύνη ευρύτερα.

Και αυτό  σχεδιάζεται να γίνει, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για περιορισμό της αποκέντρωσης και τη συγκέντρωση ακόμη και των δομών της δικαστικής εξουσίας, όσο το δυνατόν κεντρικότερα

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού κατατέθηκε (και) από άλλους 14 βουλευτές ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως.

Η ερώτηση έχει κατά λέξη ως εξής : 

 

 

                                           Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

 

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως-Πλήρωση κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων».

Το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, του οποίου η δικαιοδοσία εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας και Μεσσηνίας, λειτουργεί από το έτος 1989 με έδρα την Τρίπολη.

Έχει τρία τμήματα, με αντίστοιχα τρεις Προέδρους και δέκα  Διοικητικούς Εφέτες, δηλαδή συνολικά δέκα τρεις Δικαστές.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 11124οικ/-4.2022 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ-τεύχος β΄ 1754/11.4.2022), για το συγκεκριμένο Δικαστήριο προβλέπονται δέκα τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα οκτώ γραμματέων, δύο επιμελητών δικαστηρίων, μιάς δακτυλογράφου, ενός υπαλλήλου πληροφορικής Τ.Ε. και ενός οικονομολόγου. Πλην όμως, υπηρετούν μόνον τρεις  γραμματείς, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο  πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, η μία  στο τέλος του έτους 2022 και ο δεύτερος εντός του έτους 2023, με συνέπεια να παραμείνει μόνο μία γραμματέας.

Είναι προφανή τα προβλήματα που προκαλούνται στην ομαλή λειτουργία αυτών των δικαστικών σχηματισμών, αφού σήμερα αντιστοιχεί ένας μόνο γραμματέας στο κάθε τμήμα, ενώ τα συνολικά κενά των οργανικών θέσεων παραμένουν δέκα.

Μέχρι τώρα η οριακή κατάσταση «σώζεται» χάρη στο «φιλότιμο», τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, την ευσυνειδησία και τη συνέπεια των εναπομεινάντων εν ενεργεία δικαστικών γραμματέων, οι οποίοι εργάζονται σε καθημερινή βάση και πέραν του νομίμου ωραρίου τους, χωρίς να αμείβονται.

Κατά πληροφορίες, επίκειται η υποβολή αιτήματος για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη (και επικείμενη ;) κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως και τη μεταφορά του αλλού-στην Πάτρα, το πλήγμα θα είναι καίριο, για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (και ιδίως της Αρκαδίας) και τη Δικαιοσύνη ευρύτερα.

Η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται με τρόπο προσιτό στους πολίτες, στον δυνατόν εγγύτερο  τόπο της κατοικίας τους.

Η δε Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δικαιούται και πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Βάσει αυτών, απαιτείται η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων-γραμματέων του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, με διορισμό, μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων, ώστε να αποτραπεί ο επικείμενος κίνδυνος προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Δικαστηρίου και πολύ περισσότερο η κατάργηση του και η μεταφορά του αλλού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης:

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης;

Ισχύουν τα περί αναστολής της λειτουργίας  του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, ή ακόμη τα περί μεταφοράς του;

Θα μείνει η έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, η Τρίπολη, χωρίς Διοικητικό Εφετείο;

Σχεδιάζεται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...