Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ζήτησε ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νερό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ζήτησε ομόφωνα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νερό

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Μοναδικό θέμα η συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Νομοσχεδίου του Υπουργού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναφέρεται στη «ρύθμιση θεμάτων εποπτείας και
ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Αρχικά, το σώμα αρνήθηκε να συζητηθούν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Τσιαμούλου και του Δημήτρη Βόσνου, ζητώντας να αποσυρθούν τα εκτός ημερήσιας διάταξης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος κατεπείγοντος. «Βλέπω μια απαξίωση για τους δημοτικούς συμβούλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βόσνος.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεωργία Παναγοπούλου, απέσυρε τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Γούργαρης: «Έχουμε χρέος ως δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστούμε το νερό ως κοινωνικό αγαθό. Να απαιτήσουμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερο το νερό. Ακόμα πιο δυσβάσταχτο θα γίνει το κόστος άρδευσης για τους αγρότες.»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης είπε: «Το νομοσχέδιο, που παρά τις συναντήσεις ΚΕΔΕ και ΔΕΥΑ με κ. Σκρέκα, δεν υπήρξαν βελτιώσεις, εντάσσει το νερό σε μία νέα ρυθμιστική αρχή και παίρνει την αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νερού, με την ελληνική κοινωνία να μην μπορεί να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη. Σχεδόν το σύνολο των ΔΕΥΑ στη χώρα μας έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης. Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των υποδομών με στόχο την καλύτερη ποιότητα νερού. Δεν υπάρχει λόγος αυτό να αλλάξει. Η ΔΕΥΑ Τρίπολης δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, δεν χρωστάει, έχει παράξει σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια ΔΕΥΑ νοικοκυρεμένη με ικανοποιητικές τιμές νερού. Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που δεν έχουν γίνει αυξήσεις νερού στην περιοχή μας. Η θέση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και η μόνη συζήτηση είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και μάλιστα ενώ τώρα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.»

Κατόπιν, διαβάστε το ψήφισμα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Τρίπολης από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τους βουλευτές, υποψηφίους, αυτοδιοικητικούς να πάρουν δημόσια θέση και να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε: «Το νομοσχέδιο πρέπει να επανέλθει –αν επανέλθει- μετά από έναν διάλογο. Ευτυχώς, που υπήρχαν οι ΔΕΥΑ και είχαν γίνει επενδύσεις. Κι εδώ έχουν γίνει κάποια τραγελαφικά όπως η επένδυση του Σάγκα ή με το έργο της Πιάνας που υπήρξαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να γίνει ένας διάλογος, αλλά δεν μπορεί να διαχειριζόμαστε το νερό σύμφωνα με τα διοικητικά όρια. Το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες.»

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε: «Οι επιτροπές της ΚΕΔΕ αποφασίζουν σωστά αλλά δεν τους ακούει η Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί άλλα τάζουν κι άλλα πράττουν. Μία πρόταση προσωπική πέρασε και είμαι χαρούμενος. Η πρόταση ήταν ότι όποιο ΑΦΜ συνδέεται με συγγενή πρώτο ή δεύτερο βαθμό εξ αίματος να μην παραγράφονται τα χρέη.

Αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών. Από κοινωνικό αγαθό, θα γίνει εμπόρευμα. Η νέα Ρυθμιστική Αρχή ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Θα έχουμε μεγάλη επιβάρυνση στα τιμολόγια, σε πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις. Προτείνουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η ΔΕΥΑΤ είναι νοικοκυρεμένη και δεν έχει πρόβλημα. Είχε φέρει το τιμολόγιο ο αείμνηστος και είχαμε σηκώσει παντιέρα εμείς στην αντιπολίτευση όλοι. Ίσως αν δεν το είχαμε ψηφίσει, να υπήρχε πρόβλημα τώρα.»

Ο Δήμαρχος σημείωσε:  «Άλλο πράγμα μια υποχρέωση που έχει η Πολιτεία και ειδικά με την κλιματική κρίση να προχωρήσει διαχειριστικές μελέτες κι άλλο ποιος έχει τις αρμοδιότητες και ποιος αύριο θα έχει την τιμολογιακή πολιτική.»

Με την απόσυρση του νομοσχέδιου συμφώνησε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαφάνα, λέγοντας ότι είναι βέβαιο ότι θέλουν να ξεπουλήσουν το νερό. Να μπει ο Δήμος μπροστά μαζί με την περιφέρεια για διαχείριση του νερού με βάση υδρογεωλογικά όρια.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε: «Μία κυβέρνηση που τελειώνει και σε ημερομηνίες προεκλογικές και προκλητικές φέρνει νομοσχέδιο για ένα κομμάτι της αυτοδιοίκησης. Σαν αυτοδιοικητικοί ύψωνουμε λάβαρα αντίστασης. Ένα νομοσχέδιο με 163 άρθρα που μπήκε σε διαβούλευση για 4 ημέρες, εκ των οποίων τις τρεις της Καθαράς Δευτέρας. Κοροϊδεύουν σε όλα τα επίπεδα. Από όποιες παρεμβάσεις έγιναν στη διαβούλευση, δεν ακούμπησαν κανένα άρθρο του νομοσχεδίου. Κατέθεσαν το νομοσχέδιο ώρες μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, την 1η Μαρτίου. Εδώ παίζονται κάποια μεγάλα συμφέροντα. Στο επίπεδο της διαδικασίας, πρέπει ως Αυτοδιοίκηση να υψώσουμε τη φωνή μας. Συγχαίρω τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ που αντιδρούν και τον κ. Γούργαρη που έφερε το θέμα.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε: «Στην τοπική αυτοδιοίκηση λείπουν οι φωνές διεκδίκησης. Δεν διεκδικούμε τα αυτονόητα για τις τοπικές κοινωνίες. Συντάσσομαι με την πρόταση του κ. Γούργαρη για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα περίμενα να έχετε πρωτοστατήσει εσείς κύριε Δήμαρχε. Ως απλός δημοτικός σύμβουλος ζητώ έναν απολογισμό της ΔΕΥΑ σε επόμενο συμβούλιο. Ευχαριστώ τον κ. Τσιαμούλο που παραδέχθηκε για το τιμολόγιο που είχε φέρει η προηγούμενη δημοτική αρχή.»

«Δεν θα συμφωνήσω σε αυτό που λέει ο κ. Παπαδημητρίου ότι το δημοτικό συμβούλιο απουσιάζει από τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Μπάμπης Σταμάτης είπε ότι «το νερό είναι αγαθό που μας το δίνει η φύση και δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία ρυθμιστική αρχή. Να μην θυσιάσουμε το νερό στο βωμό του κέρδους. Να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε εμείς ως Δήμος Τρίπολης τις ποσότητες νερού στην περιοχή μας; Αν δεν ξέρουμε, να κάνουμε υδρογεωλογικές μελέτες για να δούμε αν έχουμε νερό ή όχι. Εδώ μπαίνει και το θέμα του Βιολογικού του Λεβιδίου».

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος είπε: «Συμφωνώ με την απόσυρση του νομοσχεδίου. Παρά ‘ότι έγινε ένα τραγικό δυστύχημα, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα αποσυρθεί. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη νερού. Η γεωργική παραγωγή κινδυνεύει στην Αρκαδία. Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα αγροτών ότι τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις είναι άδεια. Ήδη, από τον Δήμο θα προωθήσουμε μια προμελέτη για αξιοποίηση του νερού Ελισσώνα που χάνεται στον Αλφειό. Αν γίνει ένα φράγμα θα εξυπηρετήσει όλο το οροπέδιο της Αρκαδίας.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «βιώνουμε μια κλιματική κρίση και το θέμα των αποθεμάτων του νερού είναι σοβαρό θέμα. Αυτό το κομμάτι το έχει δει η ΔΕΥΑΤ. Έχει εκσυγχρονιστεί τα δίκτυά της με αντικατάστασης αγωγών που έχει να κάνει με το νερό που χάνεται. Αλλάζει σε πολλά σημεία τα δίκτυά της. Παρακολουθεί με τηλεμετρία το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Λεβιδίου υπάρχει προβλήματα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Τρίτσης και πλέον δημοπρατείται άμεσα αφού εντάχθηκε στο Υπουργείο περιβάλλοντος.

Ως δημοτικό συμβούλιο πρέπει να διεκδικήσουμε από την περιφέρεια για να υλοποιηθούν οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν φράγματα στην περιοχή μας.»

Ο Γιώργος Καρώνης είπε: «Φέρνει απρόοπτα την ιδιωτικοποίηση του νερού η κυβέρνηση λίγο πριν τελειώσει η θητεία της. Αν δεν είχαμε προσέξει τότε θα είχε πτωχεύσει σε μια ημέρα η ΔΕΥΑ. Υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα τότε, έβλεπα το τσουνάμι που ερχόταν. Το «μαγαζί» θέλουν να το πάρουν έτοιμο. Να απέχουμε ένα μήνα από τα δημοτικά συμβούλια. Να πάρουμε πρωτοβουλία και με άλλους δημάρχους και να γίνει ένας ξεσηκωμός.»

Ο Χρήστος Γούνης είπε: «Τα νερά να μείνουν σε εμάς αλλά και εμείς να αποδεχτούμε άξιοι να το διαχειριστούμε.»

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Στέφανος Χατζόπουλος είπε: «Για το νομοσχέδιο δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση. Και το 2014 έγινε μια προσπάθεια να μετακινηθεί η ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το ακύρωσε το ΣΤΕ. Και επόμενη προσπάθεια, μπλοκαρίστηκε από το ΣΤΕ. Ευχόμαστε να αποσυρθεί. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΤ δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά.»

Ο Ευάγγελος Νικήτας είπε: «Κανείς δεν είπε ποιο άρθρο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση; Δεν αναφέρεται πουθενά ότι πωλείται το νερό. Γιατί το κάνουμε τόσο τραγικό; Σκοπός του νομοσχέδιου είναι να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Δεν πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος; Να είμαστε ξέφραγο αμπέλι; Δέχομαι να βελτιωθεί, αλλά όχι να μην υπάρχει κανένας έλεγχος».

Ο Δήμαρχος είπε ότι «κάθε δήμος μπορεί να ελέγχει, είτε έχει ΔΕΥΑ, είτε όχι. Δεν πρέπει να φεύγει ο έλεγχος από την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια κεντρική ρυθμιστική αρχή. Να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ για να είναι οικονομικά βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές.»

«Οι ΔΕΥΑ υπόκεινται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» είπε ο κ. Χατζόπουλος και προσέθεσε ότι φυσικά γίνονται έλεγχοι στο νερό.

«Πάντα υπερασπίστηκα την ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση. Τα κόμματα δεν αγαπούν την αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Βόσνος.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε: «Αν δεν υπήρχε η προσωπικότητα του Τάσου Σεχιώτη που πλακώθηκε με όλη τη Γορτυνία, η Τρίπολη δεν θα είχε νερό.»

Μετά την δευτερολογία του κ. Γούργαρη, έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Τζιούμης.

Στο τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου.

www.drt915.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...