Υπουργείο Πολιτισμού για τη Βίλα Τουρκοβασίλη: ''Για οποιαδήποτε επέμβαση και εργασία επί του κτιρίου αρμόδιο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος''
Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3055/3.2.2025 Ερώτηση με θέμα: « Καταγγελία κατοίκων του Δήμου Τριπόλεως που αφορά στη διάσωση του διατηρητέου κτιρίου "Βίλα Τουρκοβασίλη"»
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3055/3.2.2025 Ερώτησης της Βουλευτού κας Σοφίας-Χάϊδως Ασημακοπούλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Επισημαίνεται ότι η Βίλλα Τουρκοβασίλη, επί των οδών Καλαμών 52 και Χατζησαράντου στην Τρίπολη, έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο κτίριο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 344/47/0501-1994 (ΦΕΚ 99/Δ/03-02-1994) Απόφαση, με φορέα προστασίας το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εργασίες εκτελούνται από τον κύριο του κτιρίου, ήτοι από τον Δήμο Τρίπολης και τις Τεχνικές του Υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, για οποιαδήποτε επέμβαση και εργασία επί του κτιρίου αρμόδιο είναι το ΥΠΕΝ.
Αναφορικά με το θέμα χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείου του εν θέματι κτιρίου από το ΥΠΠΟ, κατόπιν εξέτασης από το αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠΠΟ, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/243653/19-9-24 (ΑΔΑ: 6ΡΡ146ΝΚΟΤ-5Ω3) Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Μη χαρακτηρισμός ως μνημείου της Βίλας Τουρκοβασίλη, επί των οδών Καλαμών 52 & Χατζησαράντου, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Τρίπολης, στην Τρίπολη, Π.Ε. Αρκαδίας».
Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ουδεμία αρμοδιότητα έχει επί αυτού.
Η Υπουργός Πολιτισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Σχετικά Άρθρα
- Η Τριπολιτσά του 1821 και η Αρκαδία του σήμερα
- Νότια Κυνουρία | Αίσιο τέλος στο μονοπάτι Blue Train – Εντοπίστηκε σώα πεζοπόρος από την Ελβετία
- Τρόπαια | Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, ρυθμό και ελπίδα από τον «Αρίωνα Ίππο»
- 2026 | Η γιορτή Μεταστάσεως Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Ψηλονόμου)
- Βασίλης Ψυχογυιός στο Kontra: «Το QR code δεν αρκεί – Χρειάζονται πραγματικοί έλεγχοι» (vd)






