Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τρίπολη μέσα από τα μάτια των μαθητών: «Ναι» σε πεζόδρομους - Λιγότερα ΙΧ στο κέντρο της πόλης! (vd)

Η Τρίπολη μέσα από τα μάτια των μαθητών: «Ναι» σε πεζόδρομους - Λιγότερα ΙΧ στο κέντρο της πόλης! (vd)
Για το πως βλέπουν την Τρίπολη και για το κατά πόσο είναι λειτουργική και ανθρώπινη, μίλησαν μαθητές του 2ου γυμνασίου.
Έκαναν μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και του τρόπου μετακίνησης μέσα στην πόλη.
Στο πλαίσιο έρευνας η οποία διήρκησε περίπου 3 μήνες, οι μαθητές βγήκαν και παρατήρησαν την πόλη, εντόπισαν και κατέγραψαν προβλήματα και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με φορείς (ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ) αλλά και με το δήμαρχο Τρίπολης, θέτοντας τους συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να καταλήξουν σε προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ecomobility, δύο ομάδες μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τρίπολης παρουσίασαν (25/2/2014) τις εργασίες τους και έθεσαν τις προτάσεις τους για μια ποιοτικότερη ζωή μέσα στην Τρίπολη, μια πόλη με πολλές ανάγκες, όπως τόνισε και ο Θάνος Ζαφειρόπουλος, υπεύθυνος για το συντονισμό της εκστρατείας ecomobility.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας συνείδησης με επίκεντρο την οικολογική μετακίνηση και η κατανόηση των αναγκών του κάθε πολίτη και όχι της πλειοψηφίας, καθώς κάποιοι άνθρωποι είναι στην ουσία φυλακισμένοι μέσα στην ίδια τους την πόλη και δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που τους σκέφτονται...
 
Το περπάτημα και το ποδήλατο είναι οι δύο τρόποι μετακίνησης που προτιμούν οι νέοι στην πόλη μας για να κάνουν τη βόλτα τους και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και ζητούν ασφαλέστερη μετακίνηση.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει καταρχάς οι οδηγοί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι οι κυρίαρχοι σε αυτή την πόλη και γι' αυτό πρότειναν ειδικά σεμινάρια γι' αυτούς.
 
Επιπλέον πρότειναν να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο δήμαρχος (διαδρομή: κέντρο -Καλαβρύτων - ΔΑΚ - Αη Γιώργης) και ελπίζουν αυτό να γίνει πραγματικότητα, να υπάρξουν mini - bus, να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, όχι μέσα στο κέντρο και να υπάρξει εντονότερη επιτήρηση των δημόσιων χώρων.
 
Οι μαθητές αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ικανότητες, με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, λέγοντας ότι η παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων πάνω στους πεζόδρομους, η κατάληψη αυτών από τραπεζοκαθίσματα, τα εμπόδια που υπάρχουν στις ειδικές διαγραμμίσεις για τους τυφλούς, τα στενά πεζοδρόμια είναι κάποια από τα προβλήματα που παρατήρησαν.
 
Πολλοί μαθητές πλέον χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους για να πάνε και στο σχολείο τους, είπαν.
Τέλος ο δήμαρχος έδωσε επαίνους στους μαθητές αλλά και στο διευθυντή τους, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Β.Π.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...