Menu
RSS
Δευτέρα, 17/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

1911: Ο δωρητής του Μιστριώτειου κληροδοτήματος κατηγορήθηκε για ... στάση!

1911: Ο δωρητής του Μιστριώτειου κληροδοτήματος κατηγορήθηκε για ... στάση!
Σαν σήμερα το 1911 πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο πατριώτης καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, κατηγορήθηκε για στάση, καθώς ήταν υπέρμαχος της καθαρεύουσας.
Ο Γεώργιος Μιστριώτης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1840. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Η αντίθεσή του προς τη δημοτική γλώσσα είχε σαν συνέπεια να χαρακτηρισθεί αντιδραστικός και να υποτιμηθεί το πλούσιο επιστημονικό του έργο. Παρόλα αυτά δεν δίστασε να βραβεύσει ως εισηγητής σε ποιητικούς διαγωνισμούς έργα γραμμένα στη δημοτική.
Στην ιστορία έμεινε η ανάμειξή του στα Ορεστειακά. Η ιστορία των ομηρικών επών του Μιστριώτη και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τις τραγωδίες των τριών τραγικών παραμένουν ακόμη έως σήμερα υποδειγματικά και μοναδικά. Εξαίρετο έργο του θεωρείται «Η Ελληνική Γραμματολογία μέχρι της υπό των Τούρκων αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως» που εξέδωσε το 1897.
Την περιουσία του την κληροδότησε στην Τρίπολη για κοινωφελείς σκοπούς. Με αυτή κατασκευάστηκε το Μιστριώτειο Διδακτήριο, όπου σήμερα στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Τρίπολης. 
Στο διδακτήριο αυτό φυλάσσονται τα βιβλία και τα συγγράμματά του.
 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...