Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιορτάστηκε η Επέτειος Συγκρότησης Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι.Μ. Καλτεζών

Γιορτάστηκε η Επέτειος Συγκρότησης Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ι.Μ. Καλτεζών

Τη Κυριακή 27 Μαΐου 2012 στην Ι.Μ. Καλτεζών  της Αρκαδίας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμή, γιορτάστηκε η 191η Επέτειος από τη συγκρότηση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, τη Πρώτη Διοίκηση των Επαναστατημένων Ελλήνων.

p>Στην εκδήλωση παρίσταντο, ο  Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σίμος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο περίβολο της Μονής χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαντεινίας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βασίλειος Σχίζας, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης  Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αξιοσημείωτη παρουσία και εξόχως τιμητική, είχαν Σύλλογοι Κρητών της Αττικής με τα λάβαρα τους που προσήλθαν στην εκδήλωση ναυλώνοντας τρία πούλμαν καθώς η Ένωση  Ελλήνων Λογοτεχνών  με το Πρόεδρο Λευτέρη Τσόγκα.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε όταν, οΣταύρος Φωτάκης, στρατηγός ε.α., στιχουργός της Κρητικής ντοπιολαλιάς και η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού «Ριζίτες –Αμαριώτες», που έχει συγκροτήσει, απέδωσαν ριζίτικο τραγούδι με στίχους αφιερωμένους  στον ηρωικό φρούραρχο της Μονής Αρκαδίου Ιωάννη Δημακόπουλο, του οποίου τ’ άρματα  φυλάσσονται στη Ι.Μ. Καλτεζών.

Ο Ιωάννης Δημακόπουλος καταγόταν από τη Βυτίνα Γορτυνίας, ήταν μόνιμος ανθυπολοχαγός του στρατού και το 1866 πήγε εθελοντής στη Κρήτη, όπου τοποθετήθηκε φρούραρχος της Ι.Μ. Αρκαδίου από τον συνταγματάρχη Κορωναίο. Στο ολοκαύτωμα της Μονής, η ηρωίδα Δασκαλοχαρίκλεια του είπε να φορέσει κρητικά ρούχα και να φύγει.

Εκείνος της απάντησε: - Ο Έλληνας αξιωματικός δεν αφαιρεί ποτέ τη στολή του!

Συνελήφθη από τους Τούρκους και εκτελέστηκε δια λογχισμού από 32 Τούρκους. Είχαν σχηματίσει τετράγωνο  γύρω του, με οκτώ Τούρκους σε κάθε πλευρά. Οι Κρήτες τον τιμούν με προτομή στο Αρκάδι και οι Αρκάδες με προτομή στη Βυτίνα. Η οικογένεια Σπυριδάκη από το χωριό Κεραμέ Ρεθύμνου δώρισε τα άρματα του Δημακόπουλου στη Μονή Καλτεζών.

Οι  Κρητικοί της Αττικής, με τη προτροπή του Βασίλειου Σχίζα, Γεν. Γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, οργάνωσαν την ομολογουμένως δυναμική παρουσία τους στην εκδήλωση για τιμήσουν την Επέτειο της ίδρυσης της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας και τον ηρωικό φρούραρχο της Μονής Αρκαδίου, των εκ Αρκαδίας καταγόμενο.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πελοποννησιακής Γερουσίας .

Περισσότερες φωτογραφίες, δείτε στο ιστολόγιο http://m-diamantopoulou.blogspot.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...