Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μέτρηση οστικής πυκνότητας στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου

Μέτρηση οστικής πυκνότητας στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου

Σύμφωνα με το www.leonidion.gr, στις 13 και 14 Ιουλίου 2012 θα πραγματοποιηθεί μέτρηση οστικής πυκνότητας στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου.

p>Παρασκευή 13 Ιουλίου

 Από τις 9 το πρωί

Σάββατο 14 Ιουλίου

Από τις 3 το μεσημέρι        

    

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από 09.00 έως 13.00  στο τηλέφωνο 27570-22950, και να απευθύνονται στην Κα Κυριαζή.

 

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι εξέταση η οποία πραγματοποιείται για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας των οστών, η οποία συμβαίνει όταν αυτά χάνουν το ασβέστιο και γίνονται λεπτά και εύθραυστα. Η απώλεια της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών. Εκτός από άτομα με συγκεκριμένα νοσήματα (π.χ. λήψη κορτιζόνης) η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να γίνεται σε όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ειδικότερα σε αυτές που πρόκειται να αρχίσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες είναι οι παρακάτω:

- DXA: Σε αυτή τη μέθοδο γίνεται χρήση χαμηλής ενέργειας ακτίνων Χ, ικανών να ανιχνεύουν περιοχές με χαμηλά ποσοστά απώλειας οστού. Είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος και μετράει την οστική πυκνότητα σε σπονδυλική στήλη και ισχίο.

- pDXA: Μετράει την οστική πυκνότητα σε περιφερικά οστά όπως στο βραχιόνιο οστό, στα δάκτυλα και στην πτέρνα

- SXA: Χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας στην πτέρνα.

- QCT: Η μέθοδος αυτή γίνεται με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου. Μετράει τις πυκνότητες στα οστά του κατώτερου τμήματος της σπονδυλικής στήλης

- QUS: Χρησιμοποιεί τους υπερήχους και μετράει την πυκνότητα σε πτέρνα, δάχτυλα και κνήμη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος ξαπλώνει κάτω από έναν ειδικό σαρωτή ο οποίος μετακινείται κατά μήκος του ασθενή ώστε να απεικονίσει ορισμένα σημεία ή και ολόκληρο το σώμα του. Ένας υπολογιστής συγκρίνει τα ευρήματα με αυτά από άτομα της ίδιας ηλικίας αλλά και νέα άτομα με τη μέγιστη οστική μάζα ώστε να υπολογίσει την αντοχή των οστών και την πιθανότητα κατάγματος. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-20 λεπτά.

Η εξέταση της οστικής πυκνότητας είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλής αφού η ακτινοβολία που λαμβάνει ο εξεταζόμενος με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ είναι μόλις το ένα δέκατο αυτής που λαμβάνει με την απλή ακτινογραφία θώρακος.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης συγκρίνονται με αντίστοιχες τιμές από υγιή άτομα ηλικίας 30 ετών και εκφράζονται σε τιμές T-score. Εάν το T-score είναι ίσο με 1 τότε η οστική πυκνότητα είναι φυσιολογική. Τιμές από μηδέν έως 1 αντιστοιχούν σε οριακή μείωση οπότε συνιστάται επανάληψη της εξέτασης μέσα σε 2-5 χρόνια. Τιμές του T-score από -1 έως -2.5 επισημαίνουν ότι το άτομο έχει κίνδυνο να αναπτύξει οστεοπόρωση, ενώ τιμές κατώτερες του -2.5 ανευρίσκονται σε ασθενείς με εγκατεστημένη οστεοπόρωση. Άτομα με αρνητικές τιμές του T-score χρειάζονται θεραπεία και ετήσιο έλεγχο της οστικής πυκνότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...