Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Μουντζουρωμένα» κτήρια στην Τρίπολη με graffiti και συνθήματα (εικόνες)

«Μουντζουρωμένα» κτήρια στην Τρίπολη με graffiti και συνθήματα (εικόνες)
Ρεπορτάζ – Βασιλική Παπαδοπούλου
Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με τις μουντζούρες στους τοίχους είναι απαράδεκτο και ένα ακόμη στοιχείο ελλείψεως πολιτισμού και αγωγής ειδικά των νέων. Τα τελευταία χρόνια η μουτζούρα, τα γκράφιτι και η συνθηματολογία πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου που ρυπαίνει τους τοίχους των πόλεων έχει ξεπεράσει ακόμη και την υπερβολή.
Τα ‘γκράφιτι’ θεωρούνται μία ήπιας μορφής παραβατικότητα. Άρχισαν να εμφανίζονται σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και πολλαπλασιάστηκαν όταν αυτές γνώρισαν οικονομικά προβλήματα και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Η ταυτότητα τουλάχιστον των ελληνικών ‘γκράφιτι’ καταδεικνύει την πολιτισμική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και τα αδιέξοδα της σημερινής νεολαίας, παρουσιάζοντας μια νεολαία θυμωμένη και ασεβής. Η αστυνομία σε περίπτωση που συλλάβει κάποιον να μουτζουρώνει τους τοίχους ασχολείται με το θέμα της εξακρίβωσης στοιχείων.
Σε τοπικό επίπεδο κάνοντας μια μικρή βόλτα διαπιστώνει κανείς ότι το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και στο κέντρο της Τρίπολης. Αξιόλογα κτήρια είναι σε απαράδεκτη κατάσταση λόγω των μουτζούρων και των υβριστικών συνθηματολογιών στο εξωτερικό τους. Αυτή η εικόνα δεν κολακεύει καθόλου την πόλη, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της που είναι καθημερινοί θεατές αυτής της κατάστασης όσο και των επισκεπτών.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο το οποίο φιλοξενεί πλήθος κόσμου κάθε χρόνο για συνέδρια και εκδηλώσεις. Η κατάσταση του κτηρίου όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει αφού ούτε κάποια πρωτοβουλία έχουμε δει από μεριάς του δήμου για απόσβεση των συνθημάτων ούτε την διακοπή της παραβατικότητας από μεριάς των νέων. Σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη ο υπεύθυνος λειτουργίας του Πνευματικού κέντρου επισημαίνει ότι ο δήμος έχει ενημερωθεί για να αποκαταστήσει αυτή την εικόνα αλλά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.
 Ως πολιτεία εκτός από τα μέτρα για την απόσβεση των γραφόμενων συνθημάτων στους τοίχους απαιτείται και μια προσπάθεια πρόληψης και εάν είναι δυνατόν μείωσης αυτής της αντιαισθητικής εικόνας στους τοίχους. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία των διδασκάλων και της οικογένειας για την διαπαιδαγώγηση των νέων ώστε να συνειδητοποιήσουν από μικρή ηλικία ότι δεν θα πρέπει να επιδίδονται σε τέτοιου είδους παραβατικότητες. Υπάρχουν τρόποι οι νέοι να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο δημόσια και όχι καταγράφοντας τα δημόσια κτήρια και τις περιουσίες ιδιωτών. Η παραβατικότητα δεν είναι τέχνη.   
 Στο βίντεο μιλά ο υπεύθυνος υπάλληλος για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, Νίκος Ντάντουλης. 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...