Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανοίγει ο δρόμος για την παράκαμψη Λαγκαδίων – Εξασφαλισμένα 72.000.000 ευρώ για το έργο!

Ανοίγει ο δρόμος για την παράκαμψη Λαγκαδίων – Εξασφαλισμένα 72.000.000 ευρώ για το έργο!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία (Διαφώνησε μόνο η παράταξη του Νίκου Γόντικα) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Τμήμα παράκαμψης Λαγκαδίων του οδικού άξονα Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία».

Η καλή είδηση είναι ότι ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 72.000.000 €, για την υλοποίηση του έργου, μέσα από τομεακό πρόγραμμα.

p>Συνοπτική περιγραφή 

Σύμφωνα με την υπό έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η Εθνική Οδός 74 (ΕΟ 74) Τρίπολη - Βυτίνα - Αρχ. Ολυμπία, τμήμα της οποίας αποτελεί και το τμήμα Αγ. Παρασκευή -Λευκοχώρι, το οποίο στην παρούσα μελετάται να παρακαμθεί, έχει καταταχθεί στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο σύμφωνα με την Υ.Α. ΔΜΕΟ/Ε/οικ/779/1995 (ΦΕΚ 800Β/1995), με εξαίρεση τα τμήματα αυτής που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, τα οποία κατατάσσονται στο Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Η υπό μελέτη οδός «παράκαμψη Λαγκαδίων» έχει συνολικό μήκος επέμβασης 20,16χλμ,πλάτος οδοστρώματος 11,00m και αποτελείται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75m εκάστη, δύο λωρίδες καθοδήγησης πλάτους 0,25m ανά κατεύθυνση και ασφαλτοστρωμένο έρεισμα πλάτους 1,50m εκατέρωθεν. Προβλέπονται μία (1) σήραγγα, ένα (1) τεχνικό εκσκαφής και επανεπίχωσης (cut and cover), εννέα (9) γέφυρες, καθώς και πέντε (5) κόμβοι διασύνδεσης είτε με οικισμούς είτε με το υπάρχον οδικό δίκτυο και μια (1) αποκατάσταση τοπικής οδού (κάτω διάβαση). Το πέρας τηε μελέτης χωροθετείται επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Η εξεταζόμενη λύση της Παράκαμψης Λαγκαδιών (Π. Λ.) οδεύει βόρεια του οικισμού Λαγκαδιών, πλησίον των οικισμών Περδικονέρι - Γαλατάς και του κάστρου Άκοβας. Η υπόψη οδός στο αρχικό της τμήμα διέρχεται μέσα από δάσος υψηλής ελάτης ενώ στη συνέχεια από πουρναρότοπο.

Σύμφωνα με την Υ.Α. 1958/13-01-2012 «κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες....» που συνοδεύει τον Ν. 4014/21-09-2011, το έργο κατατάσσεται στην Ομάδα 1Π με α/α (4) και ανήκει στην κατηγορία Α2. Η ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης οδού διαγνώστηκε τουλάχιστον μια εικοσαετία πριν, αφού η οδός διέρχεται εντός πλήθος οικισμών (Λούβρο, Βασιλάκι, Λιβαδάκι, Σταυροδρόμι, Λευκοχώρι, Λαγκάδια) με πολύ φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και σε περιοχές με ισχυρές κατά μήκος κλίσεις. Τα μειονεκτήματα αυτά, σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος οδοστρώματος (5,5 -6m),έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση στο ελάχιστο της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού και την αύξηση των κινδύνων τροχαίων ατυχημάτων.

Η  ΜΠΕ εγκρίθηκε με τους παρακάτω όρους:

1.) Να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου για την επέμβαση στο δάσος και τις δασικές εκτάσεις απ' όπου διέρχεται η χάραξη.

2.) Να καθορίσει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία τον τρόπο επαναφοράς της βλάστησης, κυρίως στο δάσος υψηλής ελάτης απ' όπου διέρχεται ο δρόμος.

3.) Στις περιοχές διέλευσης όπου επικρατεί το πουρνάρι να γίνει επαναφορά της βλάστησης στα πρανή του δρόμου με το ίδιο δασοπονικό είδος, κατά προτεραιότητα με σπορά βαλανιδιών αμέσως μετά την οριστικοποίηση των πρανών και σε περίπτωση αστοχίας με φυτεύσεις.

4) Αποθεσιοθάλαμοι

α) Να γίνει ΤΕΠΕΜ για τους αποθεσιοθαλάμους και τους χώρους εγκατάστασης εργοταξίων.

β) Κατά την ΤΕΠΕΜ στον προβλεπόμενο αποθεσιοθάλαμο στη θέση από 8 + 850 έως 9 + 400, να

δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαμόρφωση και να μελετηθεί η δυνατότητα να δοθεί η έκταση που θα προκύψει σε χρήση στο ντόπιο κτηνοτροφικό πληθυσμό.

γ) Τα υλικά εκχωμάτων του δρόμου που προβλέπεται να αποτεθούν στη θέση 18 + 350 να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα για την κατασκευή των επιχωμάτων στην «παράκαμψη Σταυροδρομίου».

5.) Να μελετηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης των μεγάλων επιχωμάτων (άνω των10 m) από γέφυρες. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...