Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο «Ενιαίος» του Ελληνοαμερικανού Γορτύνιου κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Μαρκόπουλου θα προβληθεί στην Αρκαδία!

Ο «Ενιαίος» του Ελληνοαμερικανού
Γορτύνιου κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Μαρκόπουλου θα προβληθεί στην Αρκαδία!

Ο ποιητικός κινηματογράφος του πρωτοπόρου, Ελληνοαμερικανού κινηματογραφιστή, Γκρέγκορι Μαρκόπουλος (1928-1992) έρχεται στο προσκήνιο, με την προβολή του έργου του, «Ενιαίος», στις 29/6,30/6 και 1/7, στην τοποθεσία Τέμενος, κοντά στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τη Λυσσαρέα Αρκαδίας.

p>Σε παγκόσμια πρώτη, θα προβληθούν τρεις κύκλοι του συγκεκριμένου επικού έργου, σε συνέχεια των προηγούμενων, που είχαν προβληθεί στην ίδια τοποθεσία, το 2004 και 2008.

Ο «Ενιαίος» αποτελείται από 22 κύκλους 100 ταινιών, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Κάθε κύκλος, διάρκειας 3 έως 5 ωρών ο καθένας, αποτελεί μια επιλογή και σύνθεση ενοτήτων εικόνων, με συνάφεια μεταξύ τους, τόσο από το πρώιμο όσο και από το ύστερο έργο του σκηνοθέτη, διαπερνώντας πέντε δεκαετίες κινηματογραφικής δημιουργίας. Κυρίως των περισσότερο γνωστών 16 ταινιών του, ξεκινώντας από το «Psyche» (1947) και φθάνοντας έως το «Sorrows» (1969), μαζί με σπάνιο ανέκδοτο υλικό (περίπου 65 ταινίες) από τις δεκαετίες του '70 και το '80, το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά, ενσωματωμένο στον «Ενιαίο». Κάθε ενότητα, αποτελώντας αυτόνομο τμήμα του συνολικού έργου, δεν προϋποθέτει τη θέαση των προηγούμενων.

Οι ενότητες που θα προβληθούν φέτος στο Τέμενος, συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον 19 ταινίες, που ο Γκ. Μαρκόπουλος έχει γυρίσει στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για πορτρέτα είτε για ταινίες που αναφέρονται σε ιερές τοποθεσίες. Μεταξύ αυτών, τα κινηματογραφικά πορτρέτα των Οδυσσέα Ελύτη και Διαμαντή Διαμαντόπουλου, μια ταινία για το ατελιέ του Διαμαντόπουλου στην Αργυρούπολη, μια ταινία που κινηματογράφησε ο Μαρκόπουλος στη Θεσσαλονίκη και τα Αμπελάκια, κι άλλη μία, στην Ολυμπία.

Κατά τον ίδιο τον Γκ. Μαρκόπουλο, ο «Ενιαίος», έργο στο οποίο αφοσιώθηκε την τελευταία δεκαετία της ζωής του, αποτελεί μια «αποκρυστάλλωση του Χρόνου, μια αποκρυστάλλωση μέσα στο Χρόνο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...