Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μένει … μέχρι να φύγει ο Φιλοτεχνικός από το «κτήριο Τσιχριτζή»

Μένει … μέχρι να φύγει ο Φιλοτεχνικός από το «κτήριο Τσιχριτζή»
 
Η δημοτική αρχή της Τρίπολης έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην ικανοποίηση της επιθυμίας του δωρητή και να δημιουργήσει Δημοτική Πινακοθήκη και Κέντρο Εικαστικών και Πνευματικών Εκδηλώσεων στο κτίριο «Τσιχριτζή» στην Τρίπολη (οδός Γρηγορίου Ε’). Μάλιστα, εκεί θα γίνει και η μεταφορά όλων των έργων  τέχνης που ανήκουν στο δήμο.
Για το λόγο αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε πρόταση από τον Αντιδήμαρχο, Σπύρο Βρέντα, για να μεταφερθούν τα γραφεία του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης (που σήμερα στεγάζεται στο ισόγειο) στον ημιυπόγειο χώρο και ότι η μεταφορά να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και από την Πρόεδρο του Φιλοτεχνικού, Εύη Μεντή που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση.
Η κύρια Μεντή εξήγησε … «Ο χώρος έχει ήδη εκπληρώσει τον σκοπό του, έχει λειτουργήσει ως δημοτική πινακοθήκη.
Δεν μπορεί να λέγεται να κατέβουν γραφεία στο ημιυπόγειο. Δεν υπάρχει ημιυπόγειο καν! Στον ΦΟΤ έχουμε δράσεις, σκακιστική ομάδα, καλλιτεχνική ομάδα ΑΜΕΑ, ομάδα ανάγνωσης, είμαστε ήδη στριμωγμένοι στο χώρο του ισογείου. Στο υπόγειο δεν μπορεί να κατέβει κανένα έπιπλο. Το να μας λέτε κατεβείτε στο ημιυπόγειο είναι σαν να μας λέτε φύγετε. Φιλοτεχνικός χωρίς τις καθημερινές του δράσεις, δεν υπάρχει.
Η πρόταση μας είναι τον επάνω χώρο, όπως έχει διαμορφωθεί, να συνεχίσει να υπάρχει ως δημοτική πινακοθήκη, όπως λειτούργησε στο παρελθόν».
Από την πλευρά του, ο κ. Βρέντας είπε ότι «ο ΦΟΤ έχει ενημερωθεί από τον Απρίλιο. Δεν μπορεί την Πινακοθήκη να τη λειτουργεί ένας σύλλογος. Δεν μπορεί να ελέγχεται ο χώρος με συναγερμό από κάποιο σωματείο αλλά από το δήμο. Θα γίνει μία μελέτη για να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για μία Πινακοθήκη».
Ο Γιάννης Σμυρνιώτης επιτέθηκε στον Αντιδήμαρχο Βρέντα λέγοντας ότι πάλι θέλει να κάνει μελέτη και του θύμισε ότι στο παρελθόν είχε ο χώρος φιλοξενήσει έκθεση του Μουσείου της πόλης των Αθηνών χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι «έχει ήδη λειτουργήσει ως χώρος έκθεσης τέχνης. Τι θέλει να κάνει ο αντιδήμαρχος δεν το κατάλαβα. Έχουν έρθει πινακοθήκες και έχουν εκθέσει τα έργα τους. Γιατί λέτε ότι δεν μπορούν; Ναι, να υπάρχει μία σοβαρή δημοτική πινακοθήκη. Όμως με αυτή την πρόταση είναι σαν να λέτε στον ΦΟΤ …  φύγετε. Πρώτα θα εξασφαλίσετε έναν άλλο χώρο για τον ΦΟΤ και μετά θα τον διώξετε. Δεν είναι λύση το υπόγειο. «
Ο Νίκος Τσιαμούλος τόνισε ότι «όταν θες να τον πας στο ημιυπόγειο είναι σαν να τους λες φύγε. Να γίνει επιτροπή Βρέντα, ΦΟΤ και παρατάξεων να βρούμε κοινή λύση.»
Η Αντωνία Γιαννούλη είπε ότι «πρώτα να γίνει η μελέτη και μέχρι να ολοκληρωθεί θα έχουμε βρει χώρο για να συνεχίσει το έργο του ο φιλοτεχνικός. Δεν υπάρχει λόγος να φύγει ο ΦΟΤ από τώρα, αφού απαιτείται χρόνος».
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα απόσυρσης του θέματος, αλλά απορρίφθηκε.
Εν τέλει, αποφασίστηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν εργασίες, να παραμείνει στη θέση του ο ΦΟΤ και στο μεσοδιάστημα να έχει βρεθεί μία λύση (σε συνεργασία δήμου και ΦΟΤ) έτσι ώστε ο ιστορικός όμιλος που έχει ιστορία 52 χρόνων, να μεταφερθεί σε άλλο κτήριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...