Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Δημήτρης Παυλής στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Άλωση» (vd)

Ο Δημήτρης Παυλής στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Άλωση» (vd)
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 στις 8:00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο ΑΛΩΣΗ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Λαμπρόπουλου, το οποίο αναφέρεται στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή το συμφωνικό έργο του Γιώργου Κατραλή ΑΛΩΣΗ (μουσική αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς) και σηματοδοτεί την έναρξη δράσεων για την ιστορική δικαίωση της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν φορείς, σωματεία, σύλλογοι και καλλιτεχνικές σχολές, με κοινό στόχο ένα καλό αποτέλεσμα βασισμένο στη συλλογική προσπάθεια, στην κοινή δράση και στην αγάπη για τη Τρίπολη.

Η παραγωγή και η υλοποίηση του ντοκιμαντέρ, είναι ένας θρίαμβος του εθελοντισμού και του καλλιτεχνικού δυναμικού της Τρίπολης.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ έγινε σε μια πανηγυρική εκδήλωση, με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή  στον χαιρετισμό του να αναφέρει: 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συντελεστές και συμμετέχοντες στη σημερινή μουσική εκδήλωση και  αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς,

Η σημασία της Άλωσης τεράστια για όλους μας… Αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του πρώτου έτους της εθνεγερσίας στο οποίο εν πολλοίς στηρίζεται και η μετέπειτα επιτυχής έκβαση του μεγάλου αγώνα. Ποιος μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τότε, πως οι ρακένδυτοι υποτιμημένοι ραγιάδες, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την Τριπολιτσά, το τρόπαιο της παντοδυναμίας μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας στο Μωρία…. 

Με μια όμως διαφορετική ματιά στην ιστορική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε και ενισχύουμε το συμπέρασμα, πως οι πρωταγωνιστές της Άλωσης ενωμένοι για ένα κοινό σκοπό, πολέμησαν περισσότερο με την ψυχή τους παρά με τα λιγοστά μέσα μάχης που διέθεταν. Πολέμησαν για την Ελευθερία και εν τέλει για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου.

Η Ελλάδα είναι, η χώρα που γέννησε τις έννοιες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας οριοθέτησε τις Ανθρώπινες αξίες και έγινε η απαρχή της Ευρωπαϊκής σκέψης και Πολιτισμού, η Ελλάδα ενέπνευσε και ήταν αδύνατο να μείνει περαιτέρω υπό τον οθωμανικό ζυγό. Ο ξεσηκωμός για την κατάκτηση της Ελευθερίας ξεκίνησε από εδώ, από την σύλληψη της ιδέας της Άλωσης της Τριπολιτσάς, με το θεμελιώδη στρατηγικό σχεδιασμό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που παρακίνησε ένα ολόκληρο γένος και σηματοδότησε την σημερινή πορεία της Ελλάδας και που δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες διαχρονικά μορφές του Ελληνικού Γένους.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες κάνοντας αναφορές στο πάντα επίκαιρο μήνυμα και ηρωικό παράδειγμα των Αγωνιστών της Άλωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος που μας τίμησε με την παρουσία του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορύφωση των Εκδηλώσεων της Άλωσης της Τριπολιτσάς, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική της σημασία.

Πρέπει να αναρωτηθούμε λοιπόν, τι συμβολίζει πραγματικά για εμάς και πως μπορούμε να διαμορφώσουμε μια δυναμική εξωστρεφή εικόνα της Άλωσης, που θα εμπνεύσει και θα κυριαρχήσει σαν ιδέα όπως ακριβώς κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό πνεύμα και γέννησε το ενθουσιώδες φαινόμενο του Φιλελληνισμού που έφτασε στην πλήρη έκφραση του με το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Διανύουμε φίλες και φίλοι, κρίσιμες εποχές και παραλληλισμοί σαν και αυτόν έχουν νόημα για τον ξεσηκωμό του Ηθικού Αναστήματος μας. Για τον ξεσηκωμό της ψυχής μας…

Η τέχνη μιλά στις καρδιές όλων την ίδια γλώσσα και τις περισσότερες φορές όχι μόνο εξυμνεί ένα γεγονός, αλλά το αποτυπώνει με απόλυτη σαφήνεια και το αποθανατίζει για να το κάνει προσιτό ακόμα και στην πιο απλή ψυχή.

Σήμερα, σε μια συνέχεια καλλιτεχνικών γεγονότων που δημιουργήσαμε, στηρίξαμε και συνεχίσουμε να στηρίζουμε ως Δήμος Τρίπολης, για την ανάδειξη της σημασίας της Άλωσης, είχαμε τη χαρά να νιώσουμε ακριβώς αυτήν την προσφορά της τέχνης.

Η σημερινή παρουσίαση, το ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε, ντυμένο με το συμφωνικό έργου ΑΛΩΣΗ του αγαπητού Γιώργου Κατραλή, έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο γεγονός της Άλωσης. Όχι μόνο γιατί παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ύμνο στη συνεργασία και στο ομαδικό πνεύμα. Γιατί η συλλογική προσπάθεια για ένα κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την αγάπη για την Τρίπολη, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της Άλωσης, οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει και οδηγεί στην επίτευξη της εξωστρέφειας του ιστορικού γεγονότος της Άλωσης

Το ντοκιμαντέρ Άλωση παίρνει από σήμερα μια ιδιαίτερη θέση στη προσπάθεια γνωριμίας του κοινού και της νεώτερης γενιάς με το θέμα της Άλωσης και συνδυάζοντας τον εθελοντισμό με την καλλιτεχνική ευαισθησία και ειλικρίνεια, συγκροτεί μια ολοκληρωμένη παραγωγή όχι μόνο ενός ιστορικού γεγονότος αλλά και συναισθημάτων.     

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, τα Σωματεία και Συλλόγους της πόλης που συμμετείχαν στα γυρίσματα χωρίς δεύτερη σκέψη (Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης Χορευτικός Σύλλογος Τεγέα, πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας Αγία Τριάδα ), την κ. Άννα Καραπαναγιώτου για την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημα του Δήμου Τρίπολης για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων στο κάστρο του Παράλιου Άστρους, το Δήμαρχο Άστρους και φίλο Παναγιώτη Μαντά για την άψογη συνεννόηση και φιλοξενία του, τους φίλους του εγχειρήματος που εθελοντικά προσέφεραν κουμπούρια και καριοφίλια  από προσωπική τους συλλογή αλλά και μετέφεραν στο χώρο των γυρισμάτων με μεγάλη φροντίδα τα άλογα τους.

Να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη κ. Λαμπρόπουλο και την κινηματογραφική σχολή Σταυράκου, για την τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού και φυσικά τον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος τον κ. Γιώργο Κατραλή, κυρίως για την αγάπη του για την ιστορία της πόλης μας που δεν νοείται για τον ίδιο χωρίς την συνεργασία όλων μας.

Η Τρίπολη, φίλες και φίλοι, έχει εισέλθει στον 21ο αιώνα με αυτογνωσία και δυναμισμό. Είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση. Με όλες τις δυνάμεις που κατέχει σε συνδυασμό.

Η πόλη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται να συναντήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία και την εθνική παλιγγενεσία, διεκδικώντας τη θέση που δικαιούται στην Ευρωπαϊκή Ιστορική συνείδηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...