Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη: Τι αλλαγές φέρνει στην πόλη η κυκλοφοριακή μελέτη! (vd)

Τρίπολη: Τι αλλαγές φέρνει στην πόλη η κυκλοφοριακή μελέτη! (vd)
Θετική ήταν η γνωμοδότηση που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης για τη μελέτη αναθεώρησης Κυκλοφοριακής Οργάνωσης Κεντρικής Περιοχής Τρίπολης. Στη συνεδρίαση το "παρών" έδωσε ο μελετητής κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος ασχολείται με το κυκλοφοριακό της Τρίπολης για περίπου 20 χρόνια και παρουσιάσε την πρότασή του, ενώ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για συγκεριμένους δρόμους.
Τι αλλάζει με την κυκλοφοριακή μελέτη;
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
 
- Ο κεντρικός οδικός άξονας διαμορφώνεται ως εξής:
● Η οδός Ναυπλίου είναι οδός διπλής κυκλοφορίας
● Οι οδοί ΒενιζέλουΓεωργίου Α και Εθνομαρτύρων είναι μονόδρομοι με κατεύθυνση από την οδό Ναυπλίου προς την Πλατεία Ανεξαρτησίας.
● Η οδός Ερυθρού Σταυρού είναι οδός διπλής κυκλοφορίας.
- Ως εναλλακτική διαδρομή της μονοδρόμησης του κεντρικού άξονα διαμορφώνεται αντίθετης φοράς διαδρομή μονοδρόμων από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Ταξιαρχών, Αγ. Δημητρίου, Μεταμορφώσεως και Αταλάντης.
- Η οδός Καλαμάτας είναι οδός διπλής κυκλοφορίας, ενώ η οδός Ουάσινγκτων είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την Πλατεία Βαλτετσίου προς την Πλατεία Γεωργίου Α (κεντρική πλατεία).
- Οι οδοί Νικηταρά, Δεκάζου και Πελοπίδα είναι μονόδρομοι με κατεύθυνση από την οδό Εθνομαρτύρων προς την Πλατεία Βαλτετσίου.
- Η οδός Λαμπράκη είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την Πλατεία Κολοκοτρώνη προς την περιμετρική οδό και η οδός Λαγοπάτη είναι μονόδρομος με φορά από την περιμετρική οδό προς την οδό Ελ. Βενιζέλου.
- Οι οδοί Κύπρου και Χατζηχρήστου είναι μονόδρομοι με φορά από την Πλατεία Γεωργίου Α προς την οδό Σεραγίου.
- Η οδός Σεραγίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δημητρακοπούλου και Παπαρηγοπούλου, είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την οδό Δημητρακοπούλου προς την οδό Παπαρηγοπούλου.
- Η οδός 28ης Οκτωβρίου είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την οδό Οπλ. Σεχιώτη προς την Πλατεία Γεωργίου Α.
- Η οδός Παπαρηγοπούλου είναι διπλής κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της πλην του τμήματος μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και Όθωνος, που είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την οδό 28ης Οκτωβρίου προς την οδό Όθωνος.
- Η οδός Ακαδημίας είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από την οδό Παπαρηγοπούλου προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.
- Οι οδοί Μενελάου, Μαινάλου και Οπλ. Σεχιώτη είναι διπλής κατεύθυνσης σε ολόκληρο το μήκος τους.
Η οδός Καλαβρύτων και η οδός Αγ. Κωνσταντίνου είναι διπλής κατεύθυνσης.
 
ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ
 
Μεταξύ άλλων, η μελέτη αναφέρεται και στην ανάγκη για νέες πεζοδρομήσεις.
Ειδικότερα, αναφέρει: "Ο Δήμος Τρίπολης έχει ήδη προχωρήσει σε έργα πεζοποίησης μιας εκτεταμένης αστικής ζώνης, στην ευρύτερη περιοχή των οδών Εθν. Αντίστασης & Τζ. Κέννεντυ. Η αναβάθμιση αυτή δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας στο τμήμα της πόλης που βρίσκεται βόρεια του κύριου κεντρικού οδικού άξονα Βενιζέλου - Γεωργίου Α - Εθνομαρτύρων. Απόλυτη άποψη των Μελετητών είναι ότι παρόμοια ουσιαστική επέμβαση βιώσιμης κινητικότητας πρέπει να γίνει και στο τμήμα της πόλης νότια του κεντρικού οδικού άξονα. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να γίνει και για τον πρόσθετο κοινωνικό λόγο, ότι το τμήμα αυτό της πόλης είναι γενικώς πολεοδομικά υποβαθμισμένο. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί μία πεζοποιημένη ζώνη στο νότιο τμήμα της πόλης και εγγύς του κυρίου οδικού άξονα, δηλαδή μεταξύ του άξονα αυτού και του ιεραρχημένου πλέον άξονα Ταξιαρχών - Αγίου Δημητρίου - Μεταμορφώσεως. Ως ανατολικό όριο της ζώνης αυτής προτείνεται η οδός 25ης Μαρτίου και ως δυτικό η οδός Λαμπράκη.
Η πρόταση της πεζοποιημένης ζώνης υλοποιείται με τις εξής αναλυτικότερες προτάσεις:
● Όλοι οι δρόμοι της πεζοποιημένης ζώνης μετατρέπονται σε τυπικούς πεζόδρομους, με τις εξής δύο εξαιρέσεις:
● Την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που στο τμήμα από Γεωργίου Α μέχρι Μεταμορφώσεως προτείνεται ως ήπιας κυκλοφορίας και
● Την οδό Νικηταρά, που όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα λειτουργεί ως μονόδρομος σε όλο της το μήκος."
 
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ 
 
Η μελέτη αναφέρεται και σε ποδηλατόδρομους που πρέπει να αναπτυχθούν στην Τρίπολη.
Γράφει: "Είναι ήδη γνωστό και γενικώς παραδεκτό ότι, η γεωμορφολογία της Τρίπολης προσφέρεται ιδιαιτέρως για εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου.  Απαιτείται όμως να συνταχθεί ένα Σχέδιο Δικτύου Ποδηλατοδρόμων, με βάση αφενός τις ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου τις δυνατότητες του αστικού οδικού δικτύου (κυρίως πλάτη οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων). Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων θα πρέπει κυρίως να εξασφαλίζει πρόσβαση από περιοχές κατοικίας προς σχολικά συγκροτήματα, αθλητικά κέντρα, χώρους πρασίνου κ.λ.π.
Θα πρέπει επομένως η Δημοτική Αρχή να μελετήσει και θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και να προχωρήσει κατόπιν σε βαθμιαία υλοποίηση του δικτύου.  Η βαθμιαία υλοποίηση του δικτύου είναι απαραίτητη επειδή συνδέεται υποχρεωτικά και με κατάργηση θέσεων στάθμευσης “στη οδό” και αντικατάστασή τους με θέσεις στάθμευσης “εκτός οδού” (λόγω της ανεπάρκειας δημόσιου χώρου στο οδικό δίκτυο της περιοχής μελέτης), δηλαδή συνδέεται με πρόγραμμα δημιουργίας σταθμών επιβατικών αυτοκινήτων (garages). Με την θεσμοθέτηση από τον Δήμο του Δικτύου Ποδηλατοδρόμων και ανάλογα με τις διατιθέμενες εκάστοτε πιστώσεις, ο Δήμος θα προχωρήσει σε σταδιακή υλοποίηση του Δικτύου σε βάθος χρόνου."
 
MINI BUS
 
Μεταξύ άλλων, η μελέτη σημειώνει ότι πρέπει να μειωθεί η χρήση Ι.Χ. και ότι πρέπει να αναπρτυθψούν δρομολόγια mini ή midi bus στην πόλη.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι ... "Η έλλειψη μικρού μήκους και ακτινικής μορφής αστικών λεωφορειακών γραμμών που να εξυπηρετούν το κεντρικό τμήμα της πόλης είναι εμφανής. Η έλλειψη αυτή οδηγεί μονοσήμαντα σε μεγαλύτερη χρήση του επιβατικού αυτοκινήτου (ΙΧ & ταξί), γεγονός που προκαλεί ουσιαστική επιβάρυνση της κυκλοφορίας.
Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να δημιουργηθούν αστικές λεωφορειακές γραμμές με οχήματα ενδεχομένως ειδικού τύπου (π.χ. mini ή midi bus), οι οποίες μπορεί να εξυπηρετούν και περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης. Η σχετική μελέτη θα προσδιορίσει διαδρομές, στάσεις / αφετηρίες / τέρματα, συχνότητες εξυπηρέτησης (κατά τις διάφορες ημέρες και ώρες της εβδομάδος) τον αριθμό των αναγκαίων οχημάτων, τον αριθμό του προσωπικού κίνησης ως και τις τιμές των εισιτηρίων για τις διάφορες κατηγορίες επιβατών.
Η λειτουργία αυτών των λεωφορειακών γραμμών μπορεί να γίνει είτε από τον Δήμο Τρίπολης, είτε - ορθότερα - από το αντίστοιχο ΚΤΕΛ, κατόπιν ειδικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Δήμου και ΚΤΕΛ."
 
Δείτε την παρουσίαση από τον κ. Ηλιόπουλο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...