Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικές εκλογές Τρίπολης 2019 | Τα «μηνύματα» της δημοσκόπησης (Rass) για τους υποψηφίους Δημάρχους!

Δημοτικές εκλογές Τρίπολης 2019 | Τα «μηνύματα» της δημοσκόπησης (Rass) για τους υποψηφίους Δημάρχους!

Κάθε δημοσκόπηση αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε υποψήφιο και για κάθε συνδυασμό. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα να μελετηθούν με ψυχραιμία τα στοιχεία της κάθε έρευνας και οι υποψήφιοι να καταστρώσουν τα πλάνα τους για τις τελευταίες εβδομάδες, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σε καμία περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Μεταξύ 8 και 10 Απριλίου 2091, έγινε μία δημοσκόπηση από τη Rass για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Τρίπολη Αύριο». Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 602 ερωτηθέντων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Από τις κάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτουν κάποια βασικά «μηνύματα» για τους υποψηφίους.

  • Εκ των αποτελεσμάτων, προκύπτει ως μεγάλο φαβορί για το δεύτερο γύρο το δίδυμο «Τζιούμης – Σμυρνιώτης».
  • Σε αυτό το δίδυμο, προκύπτει ένα σαφέστατο προβάδισμα του Κώστα Τζιούμη έναντι του Γιάννη Σμυρνιώτη με 52-38%, για τις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής.
  • Στην πρόθεση ψήφου, υπάρχει ένα προβάδισμα πρωτιάς για τον Κώστα Τζιούμη με 3,7% έναντι του Γιάννη Σμυρνιώτη. Με δεδομένο το +-4% στατιστικού λάθους που δίνει η δημοσκόπηση, αυτή η διαφορά μπορεί να ανατραπεί, μπορεί όμως και να αυξηθεί.
  • Στην παράσταση νίκης, υπάρχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του Γιάννη Σμυρνιώτη, για τον οποίο οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.
  • Ένα στοιχείο σημαντικό που οφείλουμε να λάβουμε υπόψην μας για την πρόθεση ψήφου είναι ότι ένα ποσοστό 25,8% δεν απάντησε ποιον θα ψηφίσει. Είναι η αδιευκρίνιστή ψήφος με τους αναποφάσιστους, αυτούς που δεν θέλησαν να απαντήσουν, εκείνους που θα ψηφίσουν λευκό κι εκείνους που δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν. Ένα ποσοστό που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως εκτιμάται δημοσκοπικά ότι θα «μοιραστεί» στους υποψήφιους.
  • Για τον Κώστα Τζιούμη είναι μια δημοσκόπηση με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει ούτε πανηγυρικό κλίμα, ούτε εφησυχασμός.
  • Για τον Γιάννη Σμυρνιώτη και με δεδομένο ότι είναι ο μόνος υποψήφιος από τον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο, το ποσοστό του είναι χαμηλό κι αυτό προφανώς "δείχνει" ένα σοβαρό πρόβλημα συνοχής των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της ΝΔ στην περιοχή μας.
  • Για τον Δημήτρη Παυλή είναι σαφέστατο σε όλες τις κάρτες ότι αντιμετωπίζει μία τρομερά μεγάλη φθορά ως εν ενεργεία Δήμαρχος Τρίπολης. Δεν μπορεί να προσπεραστεί το στοιχείο ότι 8 στους 10 χαρακτηρίζουν ως «μέτριο» και ως «κακό» τον νυν Δήμαρχο. Είναι μακριά από την 2η θέση, αν και προς το παρόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αφού είναι ο μόνος υποψήφιος Δήμαρχος που δεν έχει παρουσιάσει ούτε έναν υποψήφιο σύμβουλο. Αυτό είναι ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο το ψηφοδέλτιό του, όταν ανακοινωθεί, θα μπορέσει να προσδώσει μια δυναμική. Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο για τον Δημήτρη Παυλή είναι ότι και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εμφανιζόταν σε δημοσκοπήσεις με χαμηλά ποσοστά, αλλά κατάφερε στην πορεία όχι μόνο να μπει στο δεύτερο γύρο, αλλά και να κερδίσει το 2014!
  • Για τον Νίκο Τσιαμούλο, προκύπτει ότι ναι μεν δεν χάνει δυνάμεις και πιθανότατα να εμφανιστεί ενισχυμένος (με την αναγωγή των αποτελεσμάτων, όταν υπολογιστούν οι αναποφάσιστοι κι εκείνοι που θα απέχουν), αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό, όσο θα αναμενόταν με δεδομένο ότι άσκησε αντιπολίτευση επί 5 χρόνια, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για πολλά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Τρίπολης.
  • Ο Δημήτρης Βόσνος βρίσκεται στο όριο εκλογής έδρας με αυτό το ποσοστό, όμως ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι ότι εμφανίζεται με μεγάλο ποσοστό από αρνητικές γνώμες από τους ερωτηθέντες για το πρόσωπό του.
  • Οι Κώστας Κατσαφάνας και Βαγγέλης Γούργαρης βρίσκονται χαμηλά, λίγο πάνω από το 1% και επιπλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, κάτι που πρέπει να διορθώσουν το επόμενο διάστημα.
  • Για τα προβλήματα της πόλης που ο κόσμος προτάσσει ως σημαντικότερα είναι οι λακκούβες, τα αδέσποτα και τα σκουπίδια. Αυτοί είναι και οι τρεις τομείς που προφανώς εξηγούν και τη μεγάλη φθορά που έχει η δημοτική αρχή.

ΟΙ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

5 σχόλια

  • xaris
    xaris Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 20:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Ρε πάτε καλά? τι είναι αυτά που λέτε Παυλής να εκλεχθεί γιατί? για να εξαφανίσει την πόλη από το χάρτη? Πόσο πίσω να την πάει. Μάλλον ψάχνετε για κορόιδα. Και θέλετε να σας πάρουμε και στα σοβαρά. Καλό δίδυμο με τον γιατρό.

  • Pavlitos
    Pavlitos Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 21:53 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Ο ΠΑΥΛΗΣ ΞΑΝΑ!!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 21:51 Σύνδεσμος σχολίου

    Κάντε υπομονή μην βιάζεστε για τον Παυλη. Πάντως ο τζιουμης δεν μπαίνει δεύτερο γύρω με τίποτα!!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 20:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο ΠΑΥΛΗΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 20:17 Σύνδεσμος σχολίου

    ΠΑΥΛΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...