Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΣΥΡΙΖΑ: "Η κοινωνία διεκδικεί με νύχια και με δόντια το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και η δημοτική αρχή Βόρειας Κυνουρίας γράφει εκθέσεις ιδεών"

ΣΥΡΙΖΑ: "Η κοινωνία διεκδικεί με νύχια και με δόντια το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και η δημοτική αρχή Βόρειας Κυνουρίας γράφει εκθέσεις ιδεών"

Δελτίο Τύπου

Το νερό είναι κοινό αγαθό…

Χθες 21/3/2023, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας νερού, υπερψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο περιέρχεται η μεταφορά της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων σε Ρυθμιστική Αρχή και συγκεκριμένα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία πλέον μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Με τη ενέργεια αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, εφόσον οι υπηρεσίες ύδρευσης αποχέτευσης δε θα παρέχονται πλέον από φορείς (υπηρεσίες/εταιρείες) κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό, αλλά από τις υπό διαμόρφωση υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα που θα εποπτεύονται από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Η νέα ρυθμιστική αρχή συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο ΥΠΕΝ ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 απόφαση, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ &  ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. 

Απέναντι σε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης έχουν αντιδράσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης & αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΕΥΑ, με έκδοση σχετικών ψηφισμάτων, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε σήμερα ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας η οποία περιορίζεται σε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την παγκόσμια ημέρα νερού και η οποία καταλήγει - εν είδει ευχολόγιου - με το προοίμιο της κοινοτικής οδηγίας «η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας».

Τη στιγμή που όλη η κοινωνία διεκδικεί με νύχια και με δόντια το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και όλοι οι αρμόδιοι φορείς στέκονται σθεναρά απέναντι στις τακτικές του συστήματος Μητσοτάκη, το οποίο δυστυχώς λίγο πριν την εκπνοή του συνεχίζει το αντικοινωνικό του έργο, η Δημοτική Αρχή της Βόρειας Κυνουρίας γράφει εκθέσεις ιδεών!

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της ΟΜ Βόρειας Κυνουρίας καλεί το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να  σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της κοινωνίας και των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒΚ υπερασπιζόμενοι από κοινού τα κεκτημένα δικαιώματα. 

Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης

της  Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...