Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βάζουν «πωλητήριο» και μπλοκάρουν την ελεύθερη πρόσβαση σε δύο παραλίες της Κυνουρίας;

Βάζουν «πωλητήριο» και μπλοκάρουν την ελεύθερη πρόσβαση σε δύο παραλίες της Κυνουρίας;
Σάλος έχει προκληθεί από σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για παραχώρηση παραλιών στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πουληθούν σε ιδιώτες!
Δύο από αυτές τις παραλίες είναι μία έκταση Χερονήσι – Καμίνια και άλλη μία έκταση στη θέση Γλυφάδα της Βόρειας Κυνουρίας.
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Κυνουρίας η Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΓΗ».


Εκ μέρους της «Κυνουρίας Γη» ο Άγγελος Καμπύλης σημείωσε ότι «Οι δυο αυτές εκτάσεις πρέπει να υπενθυμίσω ότι είναι εντός της περιοχής απόλυτης προστασίας της φύσης του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα-Υγροτόπου Μουστού, στα όρια των οποίων, σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, απαγορεύεται κάθε έργο και δραστηριότητα και κατ' εξαίρεση επιτρέπονται κάποιες εργασίες, όπως ερευνητικές εργασίες, εργασίες αναβάθμισης κτλ. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Χερονήσι είναι αναγνωρισμένος αρχαιολογικός χώρος, καθώς επίσης ότι από το Καμίνι έως το Χερονήσι υπάρχει και το «Βαυαρικό», το οποίο είναι εξίσου σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της περιοχής μας».
Για να προσθέσει λίγο μετά ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός στην Βόρεια Κυνουρία χωρίς την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, όπως είναι οι Πόρτες και η Γλυφάδα».

Μετά από μεγάλη συζήτηση, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκαν τα εξής...

«1. Δέχεται την εισήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Μαντά στο σύνολό της και η οποία είναι η παρακάτω :
Α) Όσον αφορά την έκταση που βρίσκεται στη θέση Χερονήσι, δηλώνει σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο φορέα, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην οποιαδήποτε παραχώρηση σε ιδιώτη ή όποιον άλλο φορέα για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης έκτασης, για όλους τους λόγους που αναπτύχθηκαν στην εισήγηση («ουδέποτε δεν ήταν δημόσιο κτήμα και επειδή βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής, από την νομοθεσία και μόνο προκύπτει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αξιοποίηση, άρα και καμία εκποίηση»).
Β) Όσον αφορά την έκταση στη θέση Γλυφάδα :
α) Επειδή πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι γης
β) Επειδή σε εκείνο το χώρο ήδη ο Δήμος με το σημερινό καθεστώς περί παραχώρησης χώρων αιγιαλού για τουριστικές ή άλλες δραστηριότητες λειτουργεί καντίνα
γ) Επειδή ο χώρος αυτός αποτελεί την κύρια είσοδο της εκτεταμένης παραλίας από Αθήνα γεωμορφολογικά και μόνο
δ) Επειδή ο Ν. 2971/19-12-01 (ΦΕΚ Α 285) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» που σήμερα ισχύει αλλά και το σχέδιο νόμο του αιγιαλού στην μορφή που έχει πάρει σήμερα μέχρι το σημείο που έχει φτάσει με την διαβούλευση, περιλαμβάνουν ξεκάθαρα την δυνατότητα, μάλιστα χωρίς περιορισμούς και χωρίς άλλες διαδικασίες, την απευθείας παραχώρηση για χρήση παραλιακών τμημάτων σε Δήμους ή νομικά τους πρόσωπα από το ΤΑΙΠΕΔ., η περιοχή αυτή πρέπει να ενταχτεί σε ένα σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης από την μεριά του Δήμου ή μέσω των νομικών του προσώπων.

2. Να προβεί ο Δήμος σε σχεδιασμό για την ανάπτυξη των παραλιακών μετώπων και την προστασία του κοινοχρήστου χαρακτήρα τους και να παρακολουθεί – μέσω των υπηρεσιών του - την εξέλιξη του θέματος, ώστε να κινηθούμε σύμφωνα με τα πλαίσια του νόμου, εάν αυτό χρειαστεί.

3. Να φροντίσουν οι υπηρεσίες του Δήμου ώστε να γίνει δικτύωση του Δήμου μας με οποιοδήποτε εμπλεκόμενο φορέα και να συμμετέχουμε ενεργά με άλλους αντίστοιχους φορείς, οργανισμούς και συλλογικότητες που αντιδρούν στην εκποίηση παραλίων στις περιοχές τους.»

Η απόφαση λήφθηκε μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων Καμπύλη Άγγελου, Καμπύλη Γεωργίου και Κόκκωνα Δημητρίου.

"Κατεβάστε" και διαβάστε τα πρακτικά όλης της συνεδρίασης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...