Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαία - Η καλύτερη σας φίλη στην εγκυμοσύνη και στην γέννα!

Μαία - Η καλύτερη σας φίλη στην εγκυμοσύνη και στην γέννα!
Γνωρίζετε πως η Μαία, κατά την ελληνική μυθολογία, είναι μία από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης; Καθώς επίσης πως οι Πλειάδες γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας και πολλές φορές τις ονομάζουν και θεές του βουνού; Αυτά όσον αφορά την Ελληνική Μυθολογία!

Συναντήσαμε στην Τρίπολη την αγαπημένη και έμπειρη μαία Βίκυ Ιωσηφέλλη και μας έλυσε όλες τις απορίες! Συνεργάζεται με τον μαιευτήρα γυναικολόγο κο Ανδρέα Κόμη όπου διατηρεί ιατρείο και στην Τρίπολη και είναι εκπαιδευμένη στην παρακολούθηση κύησης,διεκπαιρέωση φυσιολογικών τοκετών, θηλασμό και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Βίκυ, τι σημαίνει "Μαία" στην σύγχρονη εποχή;
Μαία είναι η ειδική στη φροντίδα και στην παροχή συμβουλών σε γυναίκες κατά τη
διάρκεια της κύησης, του τοκετού  και της λοχείας. 

Τι κάνει ακριβώς σε μια εγκυμονούσα ή σε μια λεχώνα;
Δίνει συμβουλές στην έγκυο, προκειμένου η εγκυμοσύνη της να μην έχει επιπλοκές, προετοιμάζει τη μέλλουσα μητέρα για τα σημάδια και τα στάδια του τοκετού (την ενημερώνει για τη διαδικασία του τοκετού και τη συμβολή της στην ομαλή του εξέλιξη), ενημερώνει το μαιευτήρα-γυναικολόγο για πιθανές επιπλοκές του τοκετού και βοηθάει να ολοκληρωθεί ομαλά παρέχοντας και τις πρώτες φροντίδες στο νεογέννητο. Διδάσκει και εφαρμόζει τον ανώδυνο τοκετό, εφόσον έχει τη σχετική ειδίκευση, συμβουλεύει και καθοδηγεί τη μητέρα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό για το σωστό θηλασμό και την περιποίηση του μωρού και του εαυτού της. Ακόμη, παρέχει συμβουλές και οδηγίες για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την προστασία της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών των βρεφών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος, αναλαμβάνει την παρακολούθηση της κύησης, όλη τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, όπως και την φροντίδα της λεχώνας και του μωρού της.

Πως μπορεί να γίνει η επιλογή μια μαίας;
Θα πρέπει να είναι πτυχιούχους του Τμήματος Μαιευτικής των ΤΕΙ και να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το πιο σημαντικό είναι όμως η εμπειρία, η θέληση αλλά και ο χαρακτήρας.
Πότε πρέπει να βρει μια εγκυμονούσα την δική της μαία;
Η καλύτερη περίοδος φαίνεται να είναι αυτή πριν την εγκυμοσύνη. Συνήθως, οι μέλλουσες μητέρες αναζητούν πληροφορίες από οικεία τους πρόσωπα που έχουν γεννήσει με την παρουσία μαίας και την αξιολογούν προσωπικά όταν την γνωρίσουν.
IMG 3985

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της την ώρα της γέννας;
Θεωρώ ότι η παρουσία μας είναι απαραίτητη. Η σχέση που δημιουργούμε με την έγκυο όλους αυτούς τους μήνες ή και χρόνια, φτάνει σε ένα επίπεδο φιλίας, θα έλεγα. Στον τοκετό κάθε γυναίκα αισθάνεται ευάλωτη και θέλει να έχει την συντροφιά όχι μόνο του συζύγου της, αλλά και της μαίας της, που την έχει προετοιμάσει για αυτή την ιερή στιγμή και με την παρουσία της προσφέρει ασφάλεια, ενθάρρυνση αλλά και παρηγοριά.

Ως λεχώνα γιατί μια μαμά να χρειάζεται μια μαία στο πλάι της;
Συνήθως οι μαίες που διεξάγουν τοκετούς και παρακολουθούν την περίοδο της λοχείας όσον αφορά τον θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού είναι γυναίκες. Η λεχώνα, κυρίως αν γίνεται για πρώτη φορά μητέρα, έχει απόλυτη ανάγκη από υποστήριξη, κατανόηση και ενθάρρυνση από μία «φίλη», εξειδικευμένη σε αυτά. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν, ότι οι γυναίκες που κατάφεραν να θηλάσουν και μάλιστα αποκλειστικά, είχαν συνοδοιπόρο την μαία τους. Επίσης, στα καθήκοντά μας είναι και η παρακολόυθηση του μωρού έως τις 40 ημέρες της ζωής τους. Άρα μιλάμε για μία στενή επαφή μητέρας- μαίας κάθε ώρα της ημέρας και όποτε εκείνη την χρειαστεί, ξέρει ότι θα έχει μια απάντηση σε κάθε της ερώτημα.

Η συμμετοχή του μπαμπά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην όλη πορεία μιας γέννας;
Τα τελευταία χρόνια, οι μελλοντικοί μπαμπάδες έχουν μία δυνατή θέση δίπλα στις έγκυες συζύγους τους. Πολλές φορές, αναζητούν πληροφορίες και ενημερώνονται για την κύηση και τον τοκετό, παίζοντας και εκείνοι τον ρόλο τους. Εκτός του ότι οι επίτοκες επιθυμούν την παρουσία τους στην αίθουσα τοκετών, βλέπουμε ότι και οι ίδιοι επιζητούν να ζήσουν την διαδικασία της γέννας. Συμπαραστέκονται και αδημονούν να γνωρίσουν το μωρό τους. Αλλά και οι γυναίκες νιώθουν ολοκλήρωση όταν θα αγκαλιάσουν το μωρό μαζί με τον σύζυγό τους. Από την μεριά μας, προωθούμε αυτή την ένωση, ώστε να ζήσουν και οι άνδρες αυτό το θαύμα, υποστηρίζοντας αλλά και εκτιμώντας τις συζύγους τους που φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους. Έχω την αίσθηση ότι από εκείνη την στιγμή, βλέπουν με άλλη ματιά ο ένας τον άλλο. Απλά μαγικό!
received 614160899401469

 
 
Πες μου μια εμπειρία σου που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Δύσκολη ερώτηση. Κάθε γυναίκα, κάθε τοκετός, κάθε μωρό έχουν ξεχωρισή θέση στην καρδιά μου. Οι πιο δυνατές εμπειρίες είναι αυτοί οι οξείς τοκετοί, όπως λέμε, δηλαδή οι πολύ σύντομοι ,που μπορεί να διεξαχθούν ακόμα και μέσα σε δύο ώρες! Είναι τότε που πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα και να βάλεις όλη σου την ενέργεια για να ανακουφιστεί η επίτοκος και να έχει τελικά  έναν όμορφο τοκετό με ένα υγιές μωρό. Φαίνεται σαν πρόκληση.


received 110789123681871

Συνεργάζεσαι με τον μαιευτήρα γυναικολόγο κο Ανδρέα Κόμη. Μίλησε μου για την πορεία σας.
Είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος! Τον γνώριζα πριν συνεργαστώ μαζί του και ήθελα πολύ να γίνουμε το «απόλυτο δίδυμο». Για μένα, το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται μέσα από μια άψογη συνεργασία ιατρού-μαίας. Ο καθένας έχει τον ρόλο του και είμαστε απαραίτητοι και οι δύο. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα ποσοστά φυσιολογικών τοκετών μας είναι υψηλά. Ο κος Κόμης είναι η επιτομή του σωστού μαιευτήρα- γυναικολόγου, γιατί είναι πάντα ενημερωμένος για τις ιατρικές εξελίξεις όσον αφορά την ιατρική εμβρύου, που είναι και η ειδικότητά του, αλλά και την γυναικολογία, αφού προσφέρει καινοτόμες εξετάσεις στο ιατρείο του. Και όπως λένε οι περισσότεροι που τον γνωρίζουν, σου εμπνέει ασφάλεια και ηρεμία, δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειάζεται μία γυναίκα.

Τελικά τι είναι αυτό που προσφέρει μια μαία;
Η μαία προσφέρει τις γνώσεις της αλλά και την φροντίδα της στις γυναίκες. Είναι αυτή που θα απαντήσει σε ερωτήματα με ιατρική βάση και τεκμηρίωση, που θα βοηθήσει στην ομαλή εξέλιξη στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία, αλλά και εκείνη που θα κρατήσει το χέρι της γυναίκας σε κάθε φάση της ζωής της και θα της προσφέρει σιγουριά, συμπόνοια και καθοδήγηση.
received 589547988496003

Πες μου μια συμβουλή για τις γυναίκες που είναι έτοιμες να γίνουν μανούλες!
Μην πανικοβάλλεστε για το ότι ήρθε η ώρα να γίνετε μανούλες! Όταν είστε στα σωστά χέρια και έχετε εμπιστοσύνη στον μαιευτήρα και την μαία σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα. Είναι μια φυσική εξέλιξη του ανθρώπου να γίνει γονιός. Το σώμα γνωρίζει. Το ένστικτο υπάρχει, καθοδηγεί και διαφαίνεται. Είμαστε εδώ για να προλάβουμε επιπλοκές ή να τις αντιμετωπίσουμε, παρέχοντας την καλύτερη μαιευτική φροντίδα πριν και μετά τον τοκετό. Η μητρότητα δεν έχει οδηγίες χρήσης. Κάντε απλά ό,τι σας λέει το σώμα και η καρδιά σας, πάντα με την δική μας συμπαράσταση.
Στόχος μας είναι υγιείς μητέρες και μωρά, με έναν τοκετό που θα μείνει ανεξήτιλος στην μνήμη ολων μας!

H αγαπημένη μας μαία Βίκυ Ιωσηφέλλη είναι συνεργάτης του μαιευτήρα γυναικολόγου κου Ανδρέα Κόμη όπου διατηρεί ιατρεία στην Τρίπολη, στο νησί της Μήλου και την Αθήνα.
*Ενημερωτικό άρθρο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...