Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηλίας Μόσιαλος στο Iatronet: Μερική κανονικότητα, μέχρι την ανακάλυψη εμβολίου για τον κορωνοϊό

Ηλίας Μόσιαλος στο Iatronet: Μερική κανονικότητα, μέχρι την ανακάλυψη εμβολίου για τον κορωνοϊό
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα ξέρουμε ποιο φάρμακο ή ποιος συνδυασμός φαρμάκων είναι τα καταλληλότερα προληπτικά μέσα κατά του ιού.

Η ανθρωπότητα δεν θα επιστρέψει στην πριν τον νέο κορωνοϊό εποχή, μέχρι να ανακαλυφθεί εμβόλιο. Αυτό που περιμένουμε το επόμενο διάστημα είναι μία "μερική κανονικότητα", η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στις άλλες χώρες ως προς τον έλεγχο της επιδημίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο Iatronet ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο κ. Μόσιαλος θεωρεί πως το επόμενο δίμηνο θα υπάρξει πρόοδος στον τομέα ανακάλυψης φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων κατά του SARS-COV 2. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζει τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα του lockdown:

"Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα πρέπει να διατηρήσουμε τη μέχρι στιγμής επιτυχία περιορισμού της διασποράς της νόσου στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Δεν περιλαμβάνω στη σύγκρισή μου χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είχαν το προηγούμενο διάστημα μικρότερη διασπορά σε σχέση με εμάς. Είχαν, παράλληλα, λιγότερες εμπορικές συναλλαγές, μικρότερη επισκεψιμότητα τουριστών και ατόμων της ίδιας εθνικότητας από το εξωτερικό.

Μιλάμε για την Ελλάδα, η οποία ήταν μία ανοικτή χώρα, με σχετική τουριστική κίνηση, με αρκετές επικοινωνίες και αρκετές εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν, λοιπόν, συγκρίνουμε τη χώρα μας με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, θα δούμε ότι πάμε πολύ καλύτερα. Πάμε, όμως, πολύ καλύτερα και από χώρες όπως η Πορτογαλία και οι σκανδιναβικές. Πρέπει πάντα να συγκρίνουμε τη χώρα μας μέσα στο πλαίσιο του πόσο ανοικτοί είμαστε ως κοινωνία και πόσο ανοικτοί είμαστε στις μεταφορές και στις εμπορικές σχέσεις".

Διάρκεια

Στο ερώτημα πώς η Ελλάδα θα κάνει το επόμενο βήμα, ο καθηγητής σημειώνει:

"Για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο αυτό που πετύχαμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δεδομένα που έχουμε τώρα, αντικατοπτρίζουν το τι συνέβαινε στη χώρα 14 έως 18 μέρες πριν.

Η δική μου γνώμη είναι πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Απριλίου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε το επόμενο διάστημα είναι να δούμε ποιος είναι ο χρόνος διπλασιασμού του αριθμού των νεκρών. Αν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων που νοσηλεύονται επιμηκυνθεί και το ίδιο συμβεί για όσους χρειάζονται διασωλήνωση, τόσο καλύτερες ενδείξεις έχουμε ότι ελέγχουμε τη διασπορά και είμαστε σε καλό επίπεδο.

Για να επανέλθεις σε μία κανονικότητα, πρέπει να πάνε και οι άλλες χώρες καλά. Αν ανοίξουμε τα σύνορα και αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, τότε μπορούμε να έχουμε επανεισαγωγή κρουσμάτων, είτε από Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, είτε από άτομα άλλης εθνικότητας (από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλού),τα οποία θα επισκέπτονται τη χώρα μας".

Μέτρα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του στο πώς θα σχεδιαστεί η επόμενη μέρα:

"Είναι πολιτικά πιο δύσκολο να παίρνεις μέτρα και να κλείνεις σχολεία ή επιχειρήσεις ή να ζητείς από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του. Τεχνικά, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο. Ευτυχώς, που στη χώρα μας συμμορφώθηκαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και τα μέτρα πάνε καλά σε σχέση με άλλες χώρες.

Τεχνικά, είναι πιο δύσκολο να επαναφέρεις τη μερική κανονικότητα. Δεν πιστεύω πως θα έχουμε πλήρη κανονικότητα για πάρα πολλούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Εάν, ωστόσο, έχουμε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φαρμακευτική αγωγή, τότε μπορεί να πει κανείς πως η "μερική κανονικότητα" μπορεί να γίνει λίγο πιο μεγάλη. Αλλά, δεν θα είναι ποτέ πλήρης, εάν δεν ανακαλυφθεί το εμβόλιο.

Ας παρακολουθήσουμε το τι γίνεται. Να δούμε τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι να τα πάνε πάρα πολύ καλά, διότι εάν δεν τα πάνε αυτοί καλά, θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε εμάς".

Φάρμακο

Σε σχέση με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ανακάλυψη θεραπείας, ο κ. Μόσιαλος εξηγεί:

"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δεκάδες κλινικές δομικές και όχι μόνο με ευθύνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πολλές διεξάγονται από ανεξάρτητους ερευνητές και Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και ελληνικά και άλλες από φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα ξέρουμε ποιο φάρμακο ή ποιος συνδυασμός φαρμάκων είναι το καταλληλότερο ως προληπτικό μέσο, κυρίως για το υγειονομικό προσωπικό, για τις ήπιες και τις πιο βαριές περιπτώσεις.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά, ώστε να έχουμε και την πρώτη φαρμακολογική γραμμή άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή, το παλεύουμε κυρίως με μη φαρμακολογικά μέσα, φυσικής απόστασης και υγιεινής".

https://www.iatronet.gr

2 σχόλια

  • Κώστας
    Κώστας Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 08:08 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο αξιότιμος κ. Μόσιαλος σύμβουλος του αξιοτιμότατου Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο υγείας σε θέματα προμηθειών κλπ. Μιλάμε για @@@@ κανονικό, ρε πότε θα ξυπνήσει αυτός ο κοιμισμένος και φοβισμένος λαουτζίκος; Ρημάξανε το ΕΣΥ και βγαίνουν τώρα και στα βρωμοκάναλα να το παίξουν ειδήμονες. Άλλα @@@ εκεί 11 εκατομμύρια πήραν τα κανάλια για το "μένουμε σπίτι" ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΜΕΙΝΑΜΕ ΤΑΠΙ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ

  • Πειθαρχία
    Πειθαρχία Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 17:25 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν νομίζετε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να τρώει το σανό που του ρίχνετε θα τρέχετε να κρυφτεί τε σε λίγο. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι θέλετε να επιβάλλετε στους λαούς μια άλλη ζωή από αυτή που ξέραμε με στόχο τον πλήρη έλεγχο. Θα γίνει όμως το μπαμ το καλοκαίρι και θα τρέχετε να κρυφτεί τε

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...