Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πλημμυρισμένες περιοχές | Κίνδυνος για γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α και νοσήματα του αναπνευστικού

Πλημμυρισμένες περιοχές | Κίνδυνος για γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α και νοσήματα του αναπνευστικού

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών, τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων και ζωονόσων στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με σημερινή εγκύκλιο που απέστειλε στους επαγγελματίες Υγείας της πληγείσας περιοχής το υπουργείο Υγείας.

Οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

 

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 12:17 Σύνδεσμος σχολίου

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα και κάθε κυβέρνηση στο παρελθόν, άφησαν τους πολίτες της χώρας μόνους και αβοήθητους στο έλεος των καταστροφικών φαινομένων, (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές). Χωρίς έργα υποδομής, πολιτική προστασία, χωρίς μελέτες, σχεδιασμό και πρόληψη, αδιαφορούν συνειδητά για τους πολίτες και προωθούν έργα που καθορίζονται με βάση τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται και την κερδοφορία τους. Με κούφιες επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις και ευχολόγια, προσπαθούν να καταπνίξουν την οργή του λαού, που πότε με τις φωτιές και πότε με τις πλημμύρες μετράει τους νεκρούς του και παρακολουθεί ανήμπορος να λεηλατείται η ζωή του, το βιός του και το μέλλον του

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...