Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιατροί θα επισκεφθούν καταυλισμό τσιγγάνων στην Τρίπολη και θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό παιδιών

Γιατροί θα επισκεφθούν καταυλισμό τσιγγάνων στην Τρίπολη και θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό παιδιών

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» 2010-2013, το οποίο υλοποιεί το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών [βάσει του 

υπ΄αριθμ. 146209/Γ1 εγγράφου της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του υπ΄αριθμ. 110463/Γ2  εγγράφου της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης], εντάσσεται  η Δράση «Προαγωγή Υγείας των παιδιών Ρομά» την οποία συντονίζει το ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Δράση αυτή στοχεύει στην παροχή  συντονισμένων υποστηρικτικών παρεμβάσεων με τους τοπικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις περιοχές ευθύνης του Προγράμματος, σε παιδιά Ρομά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ομαλή εγγραφή τους και στη συμμετοχή στις διάφορες σχολικές δραστηριότητες, λόγω ελλιπούς ιατρικής φροντίδας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας (Π.Δ. 200/1998 (ΦΕΚ 161/1998, τ. Α'), «Οργάνωση και λειτουργία Νηπιαγωγείων» και Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161/1998, τ. Α'), «Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων».

Σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. πρωτ.Φ.3/960/102679/Γ1/20-08-2010/ΥΠΔΒΜΘ έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, Ιατροκοινωνικά Κέντρα (όπου υπάρχουν), Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, ΠΙΚΠΑ, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα καθώς και Φορείς Κοινωνικής Στήριξης. Επιπροσθέτως, με την υπ΄αριθμ. 130064/28-12-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποδέκτη όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών Ρομά, καλούνται οι φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΙΑΚ, Κέντρα Υγείας και Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων) να εμβολιάζουν όλα τα παιδιά, ακόμα και όσα είναι προσωρινά ανασφάλιστα και δε διαθέτουν βιβλιάριο απορίας ενώ οι  φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρακαλούνται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να διευκολύνουν κατάλληλα  τους Υπεύθυνους του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά».

Με βάση τα ανωτέρω, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης των παιδιών Ρομά σε οικισμούς της Τρίπολης, οι οποίοι εξυπηρετούνται για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των παιδιών Ρομά (εμβολιασμοί, έκδοση πιστοποιητικών υγείας κλπ) από το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Προκειμένου να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά που ήδη φοιτούν και των παιδιών Ρομά που πρόκειται να εγγραφούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς και λόγω της συνεργασίας της Δράσης Προαγωγής Υγείας με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο διεξαγωγής μελέτης για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά ,ο Δήμος Τρίπολης προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Συγκεκριμένα,  θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη με υγειονομικό κλιμάκιο σε περιοχή της Τρίπολης (δίπλα στο γήπεδο Αστέρας Τρίπολης) στις 15/07/12 και ώρα 10 π.μ , με στόχο τον εμβολιασμό, την έκδοση “Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή” και την καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στους καταυλισμούς. Η προετοιμασία της όλης διαδικασίας (ενημέρωση Ρομά, προετοιμασία χώρου, κλπ.) θα γίνει μέσω του εθελοντή διαμεσολαβητή καθώς μέσω συνεργατών του Προγράμματος. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...