Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υγεία - Πώς θα προγραμματίζονται τα χειρουργεία στα νοσοκομεία

Υγεία - Πώς θα προγραμματίζονται τα χειρουργεία στα νοσοκομεία
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας με θέμα: "Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου", το οποίουπογράφει ο αναπλ. υπουργός Παύλος Πολάκης.
Για την κατάρτιση της λίστας χειρουργείου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο, ακολουθούνται τα παρακάτω:
- Σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας διαμόρφωσής της, ο αναπληρωτής διοικητής, ή όπου δεν υπάρχει, άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από αυτό. Επίσης, ορίζεται από το Δ.Σ. υπάλληλος του νοσοκομείου ως υπεύθυνος/η για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου. Ο εν λόγω υπάλληλος δύναται να προέρχεται από το στελεχιακό δυναμικό του Τμήματος / Γραφείου Κίνησης ασθενών.
- Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου σύμφωνα με τον παρακάτω αναφερόμενο πίνακα και συντάσσει γραπτό ενημερωτικό σημείωμα. Το ενημερωτικό σημείωμα αυτό, συντάσσεται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου. Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας ώστε ενδεχομένως να απαιτηθεί μετακίνηση στη λίστα, ο/η υπεύθυνος/η ιατρός αναφέρεται σχετικά με γραπτό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται υποχρεωτικά την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση. Τα γραπτά ενημερωτικά σημειώματα παραδίδονται, το συντομότερο δυνατόν, στον αρμόδιο υπάλληλο που έχει ορισθεί υπεύθυνος/η για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου.
- Ο εν λόγω υπάλληλος λαμβάνοντας υπόψη του το γραπτό σημείωμα, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών ανά τμήμα, καθώς και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση, καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο/η εκάστοτε υπεύθυνος/η ιατρός, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.
- Τέλος, βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο υπάλληλος συντάσσει τη λίστα, χωριστά για κάθε τμήμα του νοσοκομείου, η οποία εγκρίνεται από τον αναπληρωτή Διοικητή ή το ορισθέν γι’ αυτό μέλος του Δ.Σ. και παραδίδεται στην επιτροπή χειρουργείου προκειμένου να καταρτίσει το πρόγραμμα χειρουργείου. Η Λίστα ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας και αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ.
Στη λίστα καταχωρούνται:
τα 5 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς,
ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει),
το είδος του χειρουργείου,
η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,
η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,
η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, και τέλος
η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης.
Τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της λίστας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 3/10/2016 και ώρα 14:00.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...