Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

8 πιθανοί λόγοι που σπάει το προφυλακτικό

8 πιθανοί λόγοι που σπάει το προφυλακτικό

Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό. Στατιστικές μελέτες έδειξαν ότι προλαμβάνει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και μετάδοση νοσημάτων σε ποσοστό 99%. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα σπάσει!

Οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σπάσει το προφυλακτικό είναι οι παρακάτω:



Ημερομηνία λήξης. Τα πιο πολλά προφυλακτικά έχουν διάρκεια ζωής 3-5 χρόνια. Πολλοί παραμελούν να το κοιτάξουν πριν την ερωτική επαφή με την σύντροφό τους. Καλό είναι να γίνεται πάντα έλεγχος καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος κάποιο παραμελημένο προφυλακτικό, για παράδειγμα “ξεχασμένο” σε κάποιο συρτάρι.

Χώρος τοποθέτησης. Καλό είναι τα προφυλακτικά να διατηρούνται σε δροσερό μέρος όπως το κομοδίνο ή ένα ντουλάπι και όχι σε πορτοφόλι ή σε μέρος που εκτίθεται σε ήλιο.

Λάθος χρήση. Πολλές φορές η τοποθέτησή τους γίνεται με λάθος τρόπο είτε από άγνοια, είτε από βιασύνη είτε κατά λάθος. Χρειάζεται προσοχή ειδικά σε νεαρά ζευγάρια καθώς αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να σπάσει ένα προφυλακτικό.

Μη επαρκής λίπανση

Στην περίπτωση που κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής υπάρχει υπερβολική τριβή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σπάσει το προφυλακτικό. Καλό θα είναι να γίνεται χρήση λιπαντικού προφυλακτικών. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται και τυχόν πόνος ή ερεθισμός.

Λάθος μέγεθος προφυλακτικού

Καλό είναι ο άνδρας να πειραματιστεί με διαφορετικά μεγέθη προφυλακτικών για να βρει κάποιο που να του ταιριάζει δλδ να μην είναι πολύ σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό.

Σφιχτός κόλπος

Ορισμένες γυναίκες έχουν από την φύση τους ιδιαίτερα σφιχτούς μύες στον κόλπο. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση λιπαντικού προφυλακτικών.

Λάθος λιπαντικό

Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι από λατέξ. Λιπαντικά που έχουν ως βάση το λάδι ή τη βαζελίνη, ενδέχεται να μειώσουν την ελαστικότητα και την ασφάλεια του προφυλακτικού, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούνται προφυλακτικά που έχουν ως βάση το νερό ή τη σιλικόνη.

Απρόσεκτο άνοιγμα ή εφαρμογή

Χρειάζεται προσοχή όταν θέλουμε να βγάλουμε το προφυλακτικό από τη συσκευασία του. Όσο κι αν φαίνεται σεξουαλικό, δεν ανοίγουμε το προφυλακτικό με τα δόντια ή τα νύχια. Και φυσικά δεν χρησιμοποιούμε ψαλίδι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο όπως κλειδιά, νυχοκόπτης, λίμα, κ.α. για να το ανοίξουμε. Αλλά και κατά την εφαρμογή, προσέχουμε να μην χαράξουμε το προφυλακτικό με τα νύχια μας.



Και μία συμβουλή

Αν παρά τις προφυλάξεις σας, το προφυλακτικό σπάσει, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο χρόνος τρέχει εναντίον σας. Απευθυνθείτε το συντομότερο στο γυναικολόγο σας. Ενημερώστε τον, έστω και τηλεφωνικά, για το γεγονός και τηρείστε τη συμβουλή του χωρίς καθυστέρηση. Στην εποχή μας υπάρχει τρόπος για να αποφύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από ένα τέτοιο “ατύχημα”. Όμως, οι ώρες είναι σημαντικές στην αποτελεσματικότητα της αποτροπής μιας τέτοιας εγκυμοσύνης. Άρα, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας άμεσα, μέσα στις επόμενες ώρες. Μην καθυστερείτε. Το ρολόι χτυπάει.

Άρθρο του Μαιευτήρα - Γυναικολόγου Δρ. Παναγιώτη Χριστόπουλου

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα ενημερωτικά άρθρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...