Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δρ. Βάσια Ψυχογιού: "Ο καλύτερος γιατρός για το μαστό σας, είστε εσείς! (vd)

Δρ. Βάσια Ψυχογιού: "Ο καλύτερος γιατρός για το μαστό σας, είστε εσείς! (vd)
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάπου στον κόσμο 3.000.000 γυναίκες δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας, υπάρχει μια μητέρα, μια κόρη, μια αδελφή ή μια φίλη, που έχει διαγνωστεί με καρκίνο μαστού. Και ακόμη…. Κάποιες από εμάς θα νοσήσουμε και οι ίδιες.
Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς, 1 στις 8 γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τον καρκίνο του μαστού.
Και τώρα τα καλά νέα… Με έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση, η  συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών, θα βγουν νικήτριες από αυτή τη μάχη, με έπαθλο την πλήρη
ίαση.
Πότε όμως μια γυναίκα πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου και ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που οφείλουν να την οδηγήσουν στο γιατρό;
Οι παρακάτω οδηγίες προληπτικού ελέγχου αφορούν γυναίκες χωρίς ατομικό και κληρονομικό βεβαρημένο ιστορικό. Για αυτή την ομάδα γυναικών υπάρχει άλλη εξειδικευμένη κάθε φορά μέριμνα. Για το μεγαλύτερο όμως ποσοστό γυναικών, οι διεθνείς οδηγίες επιβάλλουν τα εξής.
Για γυναίκες από 25 έως 40 ετών, κλινική εξέταση κάθε 1-3 χρόνια και φυσικά αυτοεξέταση. Κατά περίπτωση δυνατόν να χρειαστεί  υπερηχογραφικός έλεγχος
Για γυναίκες άνω της ηλικίας των σαράντα, ετήσια κλινική εξέταση, ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος και φυσικά αυτοεξέταση. Κατά περίπτωση δυνατόν να χρειαστεί και υπερηχογραφικός έλεγχος.
Τα σημεία εκείνα που οφείλουν να μας οδηγήσουν στο γιατρό, ανεξαρτήτως του πότε είναι προγραμματισμένος ο επόμενος προληπτικός έλεγχος, είναι τα παρακάτω.

 

1) Ψηλαφητό οζίδιο
2) Έκκριση από θηλή
3) Πάχυνση δέρματος
4) Αλλαγή στη υφή του δέρματος π.χ ερυθρότητα, ρίκνωση.
 
Προσωπική μου, πάγια θέση είναι πως οτιδήποτε στο σώμα μας, μας ξενίζει, μας προβληματίζει, ακόμα και εκείνα που φαντάζουν μικρά και επιπόλαια, οφείλουν να μας οδηγούν στο γιατρό μας. Και τούτο γιατί μπορεί η σύγχρονη Ιατρική να έχει τη γνώση και τα μέσα να αντιμετωπίζει πολλά, αλλά σαν την πρόληψη, θεραπεία δεν υπάρχει.
Κλείνω αυτό το σύντομο κείμενο λέγοντας πάντα αυτό που λέω στις ασθενείς μου. Ο καλύτερος γιατρός για το μαστό σας, είστε εσείς οι ίδιες. Εσείς έχετε τη δυνατότητα να το ελέγχεται συχνά, εσείς έχετε τη δυνατότητα να δείτε πρώτες μια διαφορά, εσείς έχετε τη δύναμη να προλάβετε τη νόσο σε πρώιμο και άρα σε πλήρως ιάσιμο στάδιο.

Εμείς έχουμε τα μέσα, εσείς ουσιαστικά έχετε τη δύναμη. Βοηθήστε μας. Εξεταστείτε!
 
Δρ. Βάσια Ψυχογιού
Χειρουργός Μαστού

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...