Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο νέος χρόνος σηματοδοτεί νέους στόχους και μια καινούρια αρχή – Γράφει η Χαρά Αντωνοπούλου

Ο νέος χρόνος σηματοδοτεί νέους στόχους και μια καινούρια αρχή – Γράφει η Χαρά Αντωνοπούλου
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν αφορμή για ξεχωριστές στιγμές, που δεν συμβαίνουν πολλές φορές το χρόνο. Στολίζουμε το σπίτι για να υποδεχτούμε τις γιορτές θέλοντας να επικρατεί γιορτινή ατμόσφαιρα στο χώρο που μένουμε.
Συνήθως προγραμματίζουμε να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια για φαγητό και αγοράζουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να τα ανταλλάξουμε ανήμερα των γιορτών. Σαφώς είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών και η σύνδεση  των ενηλίκων με την παιδική τους ηλικία.
Οι μέρες αυτές είναι συνυφασμένες με ευωδιές, εικόνες, συναισθήματα αισιοδοξίας και ευφορίας. Πέρα από το εθιμοτυπικό κομμάτι των γιορτών είναι μια ευκαιρία που μας δίνεται μια φορά το χρόνο για να αφιερώσουμε στιγμές στον εαυτό μας και στους άλλους σύμφωνα με τον πνεύμα των Χριστουγέννων, δηλαδή με το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς. Οι συγκεντρώσεις με άτομα που αγαπάμε, τα δώρα, το να «ανοίξουμε» το σπίτι μας για να φιλοξενήσουμε κόσμο και η καταβολή προσπάθειας να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, να καθαρίσουμε το σπίτι, να το στολίσουμε είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε  στους άλλους και ταυτόχρονα να δεχτούμε την προσφορά των άλλων μέσω της παρουσίας τους, της καλής τους διάθεσης, της εκτίμησης των όσων κάναμε.
Η χαλαρή και ήρεμη ατμόσφαιρα, οι ευκαιρίες να περάσουν οι  γονείς περισσότερες  στιγμές με τα παιδιά επικοινωνώντας και παίζοντας, αναπληρώνοντας το χρόνο που χάσανε λόγο καθημερινών υποχρεώσεων, κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα και χαρίζει όμορφες αναμνήσεις από τις γιορτές.
Συνήθως τέτοιες μέρες κάνουμε σκέψεις σχετικά με τις συνέπειες των γεγονότων που πέρασαν. Ας αδράξουμε την ευκαιρία για ενδοσκόπηση και απολογισμό του χρόνου που φτάνει στο τέλος του με στόχο την αυτογνωσία. Να δούμε τις επιτυχίες μας μικρές ή μεγάλες, να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τις δύσκολες καταστάσεις και τα προβλήματα που ανταπεξήλθαμε καθώς και τις σχέσεις που «καλλιεργήσαμε» με αγάπη. Χωρίς να ξεχνάμε τι δεν πήγε καλά από την δική μας την πλευρά, τα λάθη, τις αποτυχίες μας και αυτές οι εμπειρίες να γίνουν πολύτιμα μαθήματα για την νέα χρονιά.
Ας βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αναπτυχθεί στο καλύτερο δυνατό. Εξάλλου, ο νέος χρόνος σηματοδοτεί νέους στόχους και μια καινούρια αρχή.
Εάν είστε ή νιώθετε μόνοι προσφέρεται τον εαυτό σας και τις δυνατότητές σας σε κάποια εθελοντική εργασία. Η ικανοποίηση που χαρίζει η προσφορά σε άτομα που το έχουν ανάγκη μας γεμίζει με αίσθημα πληρότητας.
Κλείνοντας, ο καθένας να ζήσει τα Χριστούγεννα όπως ο ίδιος νιώθει και μπορεί, πέρα από κάθε στερεότυπο.
 
Χαρά Αντωνοπούλου
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Ουάσιγκτον 36, Τρίπολη
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...