Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού–Εκδήλωση έδωσε απαντήσεις για την πρόληψη και την αυτοεξέταση! (vd)

Τρίπολη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού–Εκδήλωση έδωσε απαντήσεις για την πρόληψη και την αυτοεξέταση! (vd)
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή του κόσμου στην εξαιρετική ιατρική ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού, στην Τρίπολη.
Ανήμερα της «Παγκόσµιας Μέρας κατά του Καρκίνου», το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε η εκδήλωση, με συντονίστρια την Χειρουργό, Βάσια Ψυχογιου, με στόχο την ενηµέρωση αλλά και την εκπαίδευση σε πραγματικό χρόνο για την πρόληψη και την αυτοεξέταση.
Γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά και εκπρόσωποι του Ιατρικού Κόσμου, παρακολούθησαν μία εκδήλωση που έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τον Καρκίνο του Μαστού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν οι:
Γιάλλουρου Αννέζα, Λέκτορας Χειρουργικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Πανουργιά Ευαγγελία, Λέκτορας Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
∆ρ. Φωστήρα Φλωρεντία, Γενετίστρια Δημόκριτος
Παρασκευή Αποστόλου – Μοριακός Βιολόγος στον «Δημόκριτο»
Μπουρνάκας Αλέξης, Ψυχίατρος
Αρχικά, η Βάσια Ψυχογιού, είπε ότι «Υπήρξα ανέκαθεν της άποψης ότι κάθε ενημερωτική εκδήλωση αποτελεί την απαραίτητη πλατφόρμα επικοινωνίας με βάση την οποία το κοινό ευαισθητοποιείται απέναντι σε συμπτώματα καρκίνου και ενθαρρύνεται για την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Μέσα από σωστή ενημέρωση, οφείλει να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό για το σώμα.»
Η κυρία Πανουργιά είπε ότι «ο συχνότερος καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα είναι ο καρκίνος του μαστού και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου του καρκίνου στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις μία από τις 33 γυναίκες θα πεθάνει από τη νόσο λόγω της έγκαιρης πρόληψης και στις νέες θεραπείες».
Η κυρία Γιαλλούρου μίλησε για στατιστικά στοιχεία και όχι μόνο που αφορούν τον καρκίνο του μαστού, ενώ η κυρία Φωστήρα τόνισε ότι σε γενικές γραμμές καρκίνος δεν σημαίνει θάνατος. «Η πλειονότητα των γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, θα ζήσουν» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κληρονομικότητα και τα γονίδια.
Από την πλευρά της, η κυρία Αποστόλου μίλησε για τύπους κακοήθειας, αλλά και στο ιστορικό που έχει η κάθε γυναίκα στην οικογένεια της.
Ο κ. Μπουρνάκας είπε ότι «η ψυχολογική σημασία του στήθος για κάθε γυναίκα και ο καρκίνος του μαστού προκαλεί ένα μείον ψυχικό τραύμα».
Κατόπιν, η Βάσια Ψυχογιού έδειξε σε ανθρώπινα σώματα ο τρόπος ψηλάφησης για την αυτοεξέταση που πρέπει να κάνει η γυναίκα και ο άνδρας.
Τέλος, η κυρία Ψυχογιού, εμφανώς συγκινημένη, είπε: «Θέλω να αφιερώσω την εκδήλωση αυτή σε έναν άνθρωπο, στον χειρουργό εκείνο που από τη θέση του Πανεπιστημιακού δασκάλου και του Αρεταίειου Νοσοκομείου, υπηρέτησε τη Χειρουργική εντίμως και με συνέπεια επί 30 και πλέον έτη. Θέλω να αφιερώσω την εκδήλωση αυτή στον Χειρουργό εκείνο που έχει σημειώσει τόσες νίκες έναντι στον καρκίνο και έχει σώσει τόσες ζωές που εμείς οι νεότεροι δεν διανοούμαστε να ονειρευτούμε. Στον χειρουργό εκείνο που πριν από ορισμένα χρόνια με πήρε από το χέρι και από παλιόπαιδο με έκανε γιατρό και από γιατρό, χειρουργό και είναι κάθε μέρα δίπλα μου με την εμπειρία του να με στηρίζει και να με καθηγηθεί, τον κ. Γιάννη Ψυχογιό
Να σημειωθεί ότι παρων στην εκδήλωση έδωσαν ο ιατρός και βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, αλλά και η πολιτευτής Εύη Τατούλη, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Καντζάβελος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...