Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Διαζύγιο και παιδί

Διαζύγιο και παιδί

Το διαζύγιο είναι ένα από τα αναπάντεχα γεγονότα της ζωής, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ως αναπάντεχο γεγονός βιώνεται με άγχος και στρες, αφού αποτελεί μια ολοκαίνουργια κατάσταση στην οποία τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν. Η αλλαγή και η ανάγκη για προσαρμογή σε νέα δεδομένα χρειάζεται διαχείριση από την πλευρά το γονιών. Από τη μία να βοηθήσουν  τα παιδιά τους να μπορέσουν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να το εκφράσουν. Από την άλλη οι γονείς είναι καλό να είναι ενήμεροι για τα συναισθήματα που ακολουθούν καταστάσεις διαζυγίων ώστε να είναι προετοιμασμένοι στο τι θα αντιμετωπίσουν αλλά και πώς να τα

προστατέψουν.

Το άγχος βιώνεται ψυχικά και σωματικά όταν κάτι πραγματικό ή φανταστικό ερμηνεύεται ως απειλή ή επικίνδυνο για την ψυχική ή σωματική μας ακεραιότητα. Η αλλαγή βιώνεται πάντα ως μια ψυχοπιεστική (στρεσογόνα) κατάσταση έτσι το παιδί φοβάται την ίδια την αλλαγή που τώρα είναι υποχρεωμένο να υποστεί. Η αλλαγή φέρνει μαζί της ανασφάλεια για το νέο και άγνωστο μέλλον. Οι γονείς τους δεν είναι πια μαζί, δε μένουν όλοι στο ίδιο σπίτι, δεν τους βλέπουν καθημερινά, άτομα από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του ενός ή του άλλου μπορεί να χάσουν την επαφή μαζί τους. Ειδικά εάν τα παιδιά αλλάξουν σπίτι χάνουν τη γειτονιά, τους φίλους και όσα πράγματα έχουν αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους και τους προσφέρουν μια πηγή ασφάλειας. Αυτές οι αλλαγές είναι ικανές να επιφέρουν στα παιδιά μεταβολές σε καθημερινές τους συνήθειες, στο φαγητό, στον ύπνο. Οι γονείς είναι καλό να βοηθήσουν το παιδί να μην αποσυρθεί ή να μην απουσιάζει από δραστηριότητες και ασχολίες που είχε και πριν το διαζύγιο, όπως και να μην επιφέρει άλλου είδους αλλαγές.

Η εγκατάλειψη είναι συχνό  άγχος στα παιδιά. Ο φόβος ότι θα μείνουν μόνα τους στο κόσμο είναι ένας από τους μεγαλύτερους και στην περίπτωση του διαζυγίου αυτό το άγχος βιώνεται περισσότερο έντονα. Τα παιδιά φοβούνται ότι εάν χάσουν τον ένα γονιό είναι πολύ πιθανό να τα εγκαταλείψει και ο άλλος. Τα βιώματα των παιδιών γίνονται ιδιαίτερα δυσάρεστα και αρνητικά όταν οι γονείς δημιουργού εντάσεις και έντονους τσακωμούς μπροστά τους, όταν ο ένας κατηγορεί τον άλλον, όταν εμπλέκουν τα παιδιά τους στις μεταξύ τους συζυγικές διαφορές, είτε αναγκάζοντάς τα να διαλέξουν πλευρά, είτε κάνοντας τα αγγελιοφόρους, επειδή οι πρώην σύζυγοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.  Θέματα που αφορούν την επιμέλεια και την επικοινωνία δημιουργούν ανεπιθύμητες εντάσεις και προστριβές εις βάρος των παιδιών.

Ο θυμός, η ασυνήθιστη επιθετικότητα και η έντονη ανυπακοή είναι αποτελέσματα της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ένα παιδί να διαχειριστεί και να ξεπεράσει αυτή την αντιξοότητα. Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα παιδιά παρουσιάζουν στοιχεία κατάθλιψης, εσωστρέφειας, διαταραχές της διατροφής ή ακόμη να μιλούν για αυτοκτονία. Οι γονείς πρέπει να ακούνε και να επιτρέπουν την έκφραση συναισθημάτων των παιδιών τους γύρω από το διαζύγιο.

Είναι κατανοητό από τα παραπάνω ότι τα παιδιά χρειάζονται μαζί με τη δική τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτή τη δοκιμασία, ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας από την πλευρά των γονιών. Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσε οι γονείς να σέβονται ο ένας τον άλλο και παρά τις διαφορές τους, να βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας στα θέματα γονικής μέριμνας και επικοινωνίας προς όφελος των παιδιών. Να μην χρησιμοποιούν τα παιδιά ως «δεκανίκια» για να ξεπεράσουν τη στενοχώρια τους ή συναισθηματικά υποκατάστατα του «κενού» που άφησε ο/η σύζυγος. Αλλά να βρουν δικούς τους ώριμους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, δημιουργώντας δίκτυο υποστήριξης από φίλους και συνομηλίκους, προσαρμόζοντας τη ζωή τους με ειλικρινή τρόπο στις νέες συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο αποτελούν για τα παιδιά τους το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση, ώστε και τα ίδια να αντλήσουν δύναμη για να κάνουν το ίδιο.

Η σταθερότητα των γονιών είναι σημαντική, κανόνες συμπεριφοράς και όρια που υπήρχαν στη διαπαιδαγώγηση τους ισχύουν και τώρα. Η έκφραση αγάπης και αποδοχής και από τους δύο γονείς ενδυναμώνουν την ασφάλεια και την προστασία που νιώθουν.

Η μη επιβάρυνσή των παιδιών  με ενοχές, είναι ότι πιο σοβαρό πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γονείς. Στη φαντασία των παιδιών πάντα περνάει από το μυαλό ότι κάτι είπαν, κάτι έκαναν ή δεν έκαναν που θα μπορούσε να είχε ανατρέψει τη δυσάρεστη κατάσταση. Πολλές φορές βασανίζονται με την ιδέα ότι αυτά φταίνε γιατί «δεν ήταν καλά παιδιά». Είναι απαραίτητο οι γονείς να ερευνήσουν και να αφαιρέσουν οποιαδήποτε τέτοια υπόνοια από τις σκέψεις των παιδιών τους. Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, οι γονείς χρειάζεται να είναι καλοί ακροατές για τα παιδιά τους, να συμμερίζονται τα συναισθήματα τους για το διαζύγιο και να τα υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Τέλος, οι συμβουλές ενός ειδικού σε καταστάσεις που οι ίδιοι δυσκολεύονται να βρουν τρόπους να αντιδράσουν μπορεί να δώσουν τέλος ή να μετριάσουν το πρόβλημα.

Αντωνοπούλου Χαρά

Ψυχολόγος

Δες Εδώ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...