Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημητσάνα: Το ασθενοφόρο που παραλίγο να γίνει… νεκροφόρα!

Δημητσάνα: Το ασθενοφόρο που παραλίγο να γίνει… νεκροφόρα!

(Δημοσίευμα από tokrafi.gr)

Νοείται το 2016 ασθενοφόρο σε άκρως τουριστική περιοχή να μένει από μηχανική βλάβη στο δρόμο, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο καθώς είναι τόσο παλιό και με πολλά μηχανικά προβλήματα, κατά την διακομιδή ασθενούς στο νοσοκομείο; Και όμως συνέβη! Στην περιοχή της ορεινής Αρκαδίας και συγκεκριμένα με ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας.

Της Πέννυς Κροντηρά

Για μία περιφέρεια που καλύπτει 23.000 κατοίκους χωρίς τους τουρίστες και στηρίζεται σε ένα ασθενοφόρο χωρίς πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Οι ιθύνοντες; απλοί παρατηρητές της κατάστασης! Η εκτίμηση του μηχανικού είναι ότι έσπασε το έδρανο των βαλβίδων μαζί με τα ελατήρια και όλα έπεσαν μέσα στην μηχανή που είχε σχεδόν θρυμματιστεί. Αν το ασθενοφόρο ήταν εν κινήσει θα είχαμε θρηνήσει θύματα αντί να σωθούν ζωές, όπως θα έπρεπε.

Ο Δημήτρης Κολοκυθάς, ιατρός Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας μιλά στο «Κ» για τις τραγικές ελλείψεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος κάθε μέρα που καλείται να ασκήσει το λειτούργημά του και ο Γιώργος Μαθιόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) αναλύει τις κινήσεις που έπρεπε από χθες να έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας στο χώρο της προνοσοκομειακής παροχής βοήθειας.

kolokithas  Εν έτει 2016 ασθενοφόρο ακινητοποιείται από μηχανική βλάβη εν μέσω μεταφοράς ασθενούς για δεύτερη φορά. Πείτε μας τι συνέβη;

Δεχθήκαμε τηλεφωνική κλήση να μεταβούμε στο διπλανό χωριό (απόσταση 3 χλμ.) για μια κυρία 73 ετών που υπέστη κάταγμα στο πόδι. Άμεσα μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος ιατρός του Κ.Υ και ο διασώστης-οδηγός του ασθενοφόρου. Αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σταθεροποιήθηκε η πάσχουσα, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Μόλις το ασθενοφόρο προσπάθησε να ξεκινήσει, εμφάνισε μηχανική βλάβη και ακινητοποιήθηκε.

Δημήτρης Κολοκυθάς

Έγινε κλήση προς το ΕΚΑΒ Τρίπολης τοοποίο απέστειλε άμεσα δικό του ασθενοφόρο για την παραλαβή της ασθενούς, που έφτασε μετά από 50 λεπτά, αφού η Τρίπολη απέχει 64 χλμ. από τη Δημητσάνα.

Πως είναι δυνατόν το Κέντρο Υγείας να επιτελεί το έργο του με ένα ασθενοφόρο που είναι ακατάλληλο προς κυκλοφορία και με έναν μόνο οδηγό;

Το ότι το ασθενοφόρο μας έχει εμφανίσει πολλάκις μηχανικά προβλήματα είναι μια καθημερινότητα που αρχίζουμε να την συνηθίζουμε επικίνδυνα!  Το γεγονός ότι το ασθενοφόρο μας είναι γερασμένο και ακατάλληλο για την ασφαλή διακομιδή ασθενών είναι – από την άλλη – ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει, αν κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ή σύλλογοι. Το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή θα είναι ό,τι ακόμα κι αν εξασφαλίσουμε καινούριο όχημα, με τον έναν μόνο διασώστη-πλήρωμα που διαθέτουμε, καλύπτονται μόνον 20 από τις 90 βάρδιες του μήνα! Άρα καταλαβαίνετε ότι το υπόλοιπο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης της περιοχής ευθύνης μας με ασθενοφόρο. Και μιλάμε για μια περιοχή που καλύπτει το ¼ του νομού Αρκαδίας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αυτή τη στιγμή αν συμβεί κάτι με τι όχημα θα γίνει η μεταφορά ασθενούς;

Ποιον βαραίνουν οι ευθύνες;

Αυτήν τη στιγμή, αν χρειαστεί να μεταβεί ο γιατρός στο περιστατικό ή να διακομιστεί το περιστατικό από το Κ.Υ Δημητσάνας στο Νοσοκομείο Τρίπολης εξυπηρετούμαστε με το ασθενοφόρο του Κ.Υ Τροπαίων (που έχει επίσης μόνο έναν διασώστη-οδηγό και απέχει περίπου 40 λεπτά από τη Δημητσάνα) ή από το ΕΚΑΒ Τρίπολης. Αν το περιστατικό, λόγω αυτής όλης της κωλυσιεργίας, δεν έχει ευτυχή κατάληξη, οι ευθύνες φυσικά βαραίνουν όλους αυτούς τους (αν)αρμοδίους που έχουν αφήσει την κατάσταση να φτάσει πλέον σε αυτό το σημείο, αλλά ίσως κι εμάς τους ιδίους που δεν έχουμε το σθένος να φωνάξαμε δυνατά.

Ποιες οι απαντήσεις των αρμοδίων;

Προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιος είναι ο αρμόδιος και για ποιο πράγμα, χάνεται τελικώς η ουσία του προβλήματος και κυρίως πολύτιμος χρόνος. Η συνήθης απάντηση στα έγγραφα της διευθύνσεως του Κ.Υ και στις παρακλήσεις μας – είτε εμού, είτε μεμονωμένων πολιτών  – που αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ή σε τοπικούς συλλόγους, είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να δείξουμε κατανόηση(!) και στην τελική, δεν είμαστε το μόνο Κ.Υ που έχει προβλήματα. Ισοπεδωτική απάντηση, αναμφίβολα, από κάθε άποψη!

Ποιες άλλες ελλείψεις αντιμετωπίζετε;

Κατανοώ απόλυτα, ότι σε μια τεράστια Υ.ΠΕ όπως η 6η, που καλύπτει Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από την Κέρκυρα και το Καλπάκι μέχρι το Ταίναρο και που έχει στο δυναμικό της δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Πάτρας και Ιωαννίνων), το να φωνάζει το μικρό άγονο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας για τις τραγικές ελλείψεις του, μοιάζει λίγο με το «ποντίκι που βρυχάται»!

Από την στιγμή όμως που οι ελλείψεις, κατά καιρούς, αφορούν στοιχειώδη υλικά, όπως οξυζενέ, οινόπνευμα, φαρμακευτικά σκευάσματα, επιδεσμικό υλικό, αντιδραστήρια για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, ακόμα και χαρτιά Α4 και μελάνια για τους εκτυπωτές για τη συνταγογράφηση, καταλαβαίνει κανείς πόσες δυσχέρειες αντιμετωπίζουμε στο καθημερινό έργο μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ό,τι δεν ζητάμε πολυτέλειες αλλά τα στοιχειώδη.

Πώς νιώθετε όταν εξωγενείς παράγοντες για τους οποίους δεν φέρετε εσείς ευθύνη δυσχεραίνουν το λειτούργημά σας;

Νιώθεις σαν να προετοιμάζεσαι χρόνια (όπως κάνουμε με τόσο κόπο, άλλωστε, στις Ιατρικές σχολές και στην Ειδικότητα) να τρέξεις στον Μαραθώνιο και να αρχίζεις τελικά τον αγώνα  – από την εκκίνηση ακόμα – με βαρίδια στα πόδια! Νιώθω να απαξιώνεται κάθε όνειρο και κάθε προσπάθεια, που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να ακολουθώ τους ιερούς κανόνες της Ιπποκρατικής Ιατρικής, που έχω θέσει ως πυξίδα στη ζωή μου.

 

 Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους αρμόδιους;

 Θεμέλιος λίθος κάθε συστήματος υγείας στις Δυτικές χώρες είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στη χώρα μας η ΠΦΥ μοιάζει με το «Γεφύρι της Άρτας», αφού μέσα από ατέρμονες παλινωδίες και άστοχα νομοθετήματα, δεν έχει κατορθωθεί ακόμα να θεμελιωθεί και να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος των Κέντρων Υγείας και του Γενικού-Οικογενειακού Ιατρού στον υγειονομικό χάρτη. Μόνο με ένα σωστά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορέσει να ορθοποδήσει η δημόσια υγεία στη χώρα μας, με τα Κέντρα Υγείας και τον Γενικό Ιατρό στο επίκεντρο, να κατευθύνει τον ασθενή του άμεσα και στοχευμένα στον κατάλληλο ειδικό ιατρό, για περαιτέρω αντιμετώπιση.

mathiopΠοια η άποψή σας όσον αφορά το περιστατικό που σημειώθηκε στο Δήμο Γορτυνίας με το ασθενοφόρο που έμεινε στο δρόμο λόγω μηχανικής βλάβης ενώ μετέφερε ασθενή για δεύτερη φορά;

Από ότι ξέρω το ασθενοφόρο είναι του Κέντρου Υγείας, καθώς δεν υπάρχει εκεί τομέας ΕΚΑΒ. Οι συνάδελφοι στον τομέα Τρίπολης μας έχουν αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ορεινή Αρκαδία. Υπάρχει ένα ασθενοφόρο που είναι πάρα πολύ παλιό και θέλει άμεσα αντικατάσταση.

Γιώργος Μαθιόπουλος

Βέβαια ανήκει στην υγειονομική περιφέρεια και αυτή είναι που πρέπει να λύσει άμεσα το πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας είτε αντικαθιστώντας το ασθενοφόρο είτε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά ασθενοφόρα ακινητοποιημένα στο πάρκινγκ του ΕΚΑΒ στην κεντρική υπηρεσία, να συνεννοηθεί με την διοίκηση αν μπορεί να πάρει ένα ασθενοφόρο και να το επισκευάσει ώστε να το δώσει στην ευρύτερη περιοχή και να καλυφθούν τα περιστατικά χωρίς να μένουν στο δρόμο κατά την διάρκεια μεταφοράς τους. Επίσης, ένας οδηγός του Κέντρου Υγείας δεν μπορεί να δουλεύει όλο το 24ωρο. Η περιοχή αυτή έπρεπε να έχει από χθες τομέα ΕΚΑΒ ώστε να πηγαίνουν στα περιστατικά εκπαιδευμένοι διασώστες με εξειδικευμένο προσωπικό και όχι ένας οδηγός που κάνει μία απλή μεταφορά προς το νοσοκομείο. Πάντα στο ασθενοφόρο χρειάζονται δύο διασώστες και όχι ένας οδηγός. Αν ένα κρατικό όχημα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ και γίνει κάτι τις ευθύνες αυτή τη στιγμή θα τις είχε ο οδηγός του ασθενοφόρου και έπειτα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και η Υγειονομική Περιφέρεια. Αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ποιες οι κινήσεις που κάνετε και μπορούν να γίνουν για την άμεση εξυπηρέτηση του Έλληνα που χρειάζεται τη βοήθεια του ΕΚΑΒ;

Όλες οι περιοχές που ανήκουν στον τομέα του ΕΚΑΒ Αθηνών έχουν σοβαρό πρόβλημα, όπως η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Αργολίδα. Το ΕΚΑΒ καλύπτει στην ουσία μόνο τις πόλεις και όχι τις ευρύτερες περιοχές. Αν συμβεί ένα τροχαίο δεν υπάρχει άμεση βοήθεια. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πανελλαδικής κάλυψης του ΕΚΑΒ. Όλοι οι υπουργοί που έχουν περάσει συμφωνούν με τα προβλήματα αλλά δεν προχωρούν στην ανανέωση του στόλου και στην δημιουργία τομέων. Βάση Συντάγματος για να υπάρχει προνοσοκομειακή βοήθεια όπως ορίζεται, το κράτος πρέπει να παρέχει ασθενοφόρο σε κάθε Έλληνα που χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Για να λειτουργήσει ένας τομέας το 24ωρο θέλει δέκα διασώστες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4000 απόφοιτοι του ΙΕΚ πιστοποιημένοι από το υπουργείο Υγείας που είναι άνεργοι και μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες. Η ορεινή Αρκαδία είναι χειμερινός τουριστικός προορισμός με δυσπρόσιτες περιοχές και άμεσα πρέπει να φτιαχτεί τομέας του ΕΚΑΒ.

Ποια η απάντηση του υπουργού υγείας;

Δυστυχώς μας τάζουν προσλήψεις που όμως ο σχεδιασμός είναι λάθος. Αντί να βάλουν άτομα εκεί που όντως χρειάζονται ο εκάστοτε υπουργός θα τοποθετήσει άτομα στην ευρύτερη εκλογική περιφέρειά. Ο κ. Πολάκης έχει πάρει απόφαση να υπάρχουν 2 τομείς που χρειάζονται στην περιοχή των Χανίων και έχουν αποσπαστεί άτομα για δύο μήνες για να ενισχύσουν την εκλογική του περιφέρεια αλλά πρέπει να κοιτάξει και τις άλλες περιοχές που χρίζουν βοήθειας. Πλέον και τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα και έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν ειδικότητες και να πηγαίνουν οι ασθενείς μόνο για συνταγογράφηση.

Τι προτείνετε ως λύση για το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες;

Εγώ θα πρότεινα όλοι οι φορείς στην ευρύτερη περιοχή Δήμος, Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι να προκαλέσουν να γίνει μία ημερίδα και να καλέσουν εμάς τους συνδικαλιστές και εκπροσώπους από την ομοσπονδία, υπαλλήλους του Κέντρου Υγείας αλλά να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να πιέσει το υπουργείο να βγει προκήρυξη και να ανοιχτεί ένας τομέας του ΕΚΑΒ. Αν θέλει η πολιτεία γίνεται άμεσα αλλιώς αν δεν θέλει βρίσκει τρόπους να κωλυσιεργεί. Κάποια ασθενοφόρα στην Αττική αγγίζουν το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα και είναι 15ετίας. Στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν αγοράσει κάποια ασθενοφόρα που επειδή δεν υπήρχαν πληρώματα να τα οδηγήσουν έμειναν για δύο χρόνια ακινητοποιημένα. Η περιφέρεια της Πελοποννήσου αναμένεται να πάρει δέκα ασθενοφόρα δύο για κάθε νομό. Τελευταία στιγμή τα πήρε γιατί τα είχε απεντάξει ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης από το ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι καθυστέρησε ο διαγωνισμός και χρειαζόταν τα λεφτά η περιφέρεια. Μετά από δικές μας και των τοπικών φορέων πιέσεις τελικά θα δοθούν αλλά η γραφειοκρατία τα κρατά παρκαρισμένα εδώ και τρεις μήνες στο ΕΚΑΒ και ακόμα δεν έχουν δοθεί.

3 σχόλια

  • anonymoys
    anonymoys Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 22:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Ψηφίστε τον κ. Κούλη και το κόμμα του, το αντικοινωνικό κράτος θα σας αναμένει (μαζί με τους συνοδοιπόρους του τροικανούς κ.λ.π. φίλα προσκείμενους).Εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, φοιτητές,σπουδαστές, μαθητές, άνδρες,γυναίκες, παιδιά γρηγορείτε! Θυμηθείτε την παραβολή των 10 μωρών παρθένων,στο κατά Ματθαίο 25:1-13. Αγρυπνείτε!

  • Γορτυνιος
    Γορτυνιος Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 20:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτο το αρθρο να το ξαναδιαβασουν ολοι αυτοι που φωναζαν να υπογραφει αρον αρον το 3ο μνημονιο και κοπτεται τωρα και ο ...Κουλης οτι θα τα ειχε υπογραψει σε 10 λεπτα.Η δε Ντορα θελει να ποινικοποιηθει η ...καθυστερηση των υπογραφων.
    Ολοι γνωριζουν τι ζητανε οι θεσμοι: Κοψιμο των υπολοιπων κονδυλιων της παιδειας,της υγειας,των συνταξεων,των μισθων των επιδοματων,βαλκανοποιηση των συνταξεων και αλλες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.Ποιο ασθεναφορο, ποιους γιατρους,ποιους καθηγητες,ποια σχολεια,ποια αστυνομια,ποια εργασια ποιους μισθους,ποιες συνταξεις θα κοψει ο..Κουλης;;;; Α θα κοψει απο την NOVARTIS ,την siemens,τον Χριστοφορακο,τον ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ,και απο κωλοσπιτο του Βολτερου διπλα στον Σηκουανα.. Μπαραβο γιατρε αλλα ας απαντησει και η..ευαισθητη προσφατως...ΠΟΕΔΗΝ . πού ηταν 5 ολοκληρα χρονια;;;;;;

  • ΕΝΑΣ   ΖΥΓΟΒΙΣΤΙΝΟΣ
    ΕΝΑΣ ΖΥΓΟΒΙΣΤΙΝΟΣ Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 16:52 Σύνδεσμος σχολίου

    ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ ΑΝΑΡΩΤΕΙΕΜΑΙ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ? Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΙ ΚΑΤΙ? Ο ΔΩΡΗΤΗΣ ΜΗΠΩΣ??

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...