Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα, απλή εξέταση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

Νέα, απλή εξέταση για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών
Ένας «ύπουλος» καρκίνος
Ο καρκίνος της ωοθήκης είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους των γυναικών. Θεωρείται ένας ύπουλος καρκίνος, καθώς τα συμπτώματα που δίνει είναι πολύ γενικά και δεν βάζουν σε υποψίες τη γυναίκα ή το γιατρό. Έτσι, όταν φτάνουν στη διάγνωση του καρκίνου της ωοθήκης , η νόσος είναι ήδη τόσο προχωρημένη που βρίσκεται συνήθως σε τελικό στάδιο.
Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι για να διαγνώσουμε το πρόβλημα σε πιο πρώιμο στάδιο και να προσφέρουμε καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου.
Νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών
Πρόσφατα, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχτεί μόνο με την τακτική παρακολούθηση  από γυναικολόγο. Πιο συγκεκριμένα, η μέτρηση μιας πρωτεΐνης σε εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουμε ποιες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο και σε ποιες από αυτές πρέπει να προχωρήσουμε σε εξετάσεις, ώστε να βάλουμε πιο σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο της ωοθήκης σε μικρότερο στάδιο με πολύ καλύτερες πιθανότητες θεραπείας.
Στη μελέτη που έγινε στην Αγγλία και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology συμμετείχαν σχεδόν 4.500 γυναίκες, που είχαν από το οικογενειακό ιστορικό τους αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν στις γυναίκες αυτές μετρούμε τη συγκεκριμένη ουσία τακτικά, τότε έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Πάνω από τις μισές γυναίκες, που ακολουθούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι εμφάνισαν καρκίνο της ωοθήκης, κατάλαβαν ότι έχουν το πρόβλημα όταν ήταν ακόμα σε στάδιο 1 ή στάδιο 2, οπότε και η αντιμετώπιση είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.
Μέχρι σήμερα, ο «χρυσός κανόνας» για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ωοθήκης παραμένει η προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών, όταν αυτές μπουν στην εμμηνόπαυση ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα νωρίτερα, όπως το παράδειγμα της Ατζελίνας Τζολί πριν από λίγα χρόνια. Η εξέταση που συστήνεται από τη μελέτη, μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική πρόταση προς τις γυναίκες, που παρά τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν, δεν θέλουν να αφαιρέσουν προληπτικά τις ωοθήκες τους. Τα αποτελέσματα είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερα από το να περιμένει κάποια γυναίκα να δει αν και πότε θα εμφανίσει κάποιο είδους σύμπτωμα.
Απλή αιματολογική εξέταση
Η νέα αυτή μελέτη προτείνει ότι με μία απλή αιματολογική εξέταση, που θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών και δεν θέλουν να αφαιρέσουν προληπτικά τις ωοθήκες τους, να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα πιο νωρίς και έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Περισσότερες πληροφορίες για γυναικολογικά θέματα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.γυναικολογος.com 
 
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)
 
Κέντρο Γυναικολογίας “HEALTHY LADY”
Ισαάκ & Σολωμού 18   (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...