Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τι είναι η Ενδοκρινολογία; Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Παπαδάμ

Τι είναι η Ενδοκρινολογία; Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Παπαδάμ
Η Ενδοκρινολογία είναι η Ιατρική της Τηλεματικής και των Τηλεπικοινωνιών του σώματος. Ασχολείται με τις Ορμόνες οι οποίες παράγονται και εκκρίνονται από τους Αδένες. Οι Αδένες διακρίνονται σε Ενδοκρινείς  (εκκρίνουν τις ορμόνες τους προς το αίμα και από εκεί οι ορμόνες πάνε και δίδουν το μήνυμα ή την εντολή της ορμόνης σε όλο το σώμα  ή σε κάποιους ειδικούς ιστούς), Εξωκρινείς (προς το περιβάλλον ,π.χ. οι ιδρωτοποιοί αδένες), Παρακρινείς( η εκκρινομένη ορμόνη δρα τοπικά στον ίδιο τον ιστό)και Αυτοκρινείς ( το ίδιο κύτταρο εκκρίνει και αυτοεπηρεάζεται).
 
Οι ορμόνες έχουν σκοπό να μεταφέρουν κάποια μηνύματα σε κάποιους ιστούς του σώματός μας τα γνωστά « κύτταρα-στόχους» ,ή
διάχυτα σε πολλούς ιστούς, ή να «μετατρέψουν κάποιες λειτουργίες» για να μπορέσει το σύνολο του σώματός μας να λειτουργήσει πιο ομαλά, πιο οργανωμένα και πιο πλήρως σαν σύνολο. Για να υπάρχει δηλαδή  Ομοιοστασία στο Σώμα μας. Οι αδένες αλληλοεπηρεάζονται δηλαδά στη λειτουργία τους και ομαλή και σωστή συνεργασία αυτή οφείλεται η Ομοιοστασία του σώματος.
 
Η ενδοκρινολογία λοιπόν είναι η Ιατρική των Μηνυτών .Η «περιφέρεια»(το σώμα) στέλνει μηνύματα για τις ανάγκες του/της ,και οι αδένες με επικεφαλής τον  υποθάλαμο και την υπόφυση συντονίζονται και συντηρούν την Ομοιοστασία του Σώματος.

Τι είναι Ομοιοστασία του Σώματος;

Το σώμα μας αποτελείται από χιλιάδες συστήματα τα οποία λειτουργούν όλα μαζί και αλληλοεπηρεάζονται. Πρέπει λοιπόν να συνεργάζονται και να λειτουργούν αρμονικά και σε μία σχέση ομαλής λειτουργίας. Η ομαλή και αρμονική λειτουργίας. Η ομαλή και αρμονική λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματός μας με ένα όσο γίνεται πιο σταθερό αποτέλεσμα, είναι η Ομοιοστασία του Σώματός μας.

Επί παραδείγματι ,τα λιπίδια έχουν μεγάλη σημασία για τα αγγεία μας.Υπάρχουν πολλά παράγωγα λιπιδίων. Δεν κάνουν μόνον αρτηριοσκλήρωση αλλά και άλλες δυσλειτουργίες. Επηρεάζονται από πλήθος ορμονών,π.χ. θυρεοειδούς, επινεφριδίων, στεροειδών του φύλου(ανδρογόνα-οιστρογόνα),την αυξητική ορμόνη κ.ά. πολλές ορμόνες αλλά και από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το βάρος μας, τον τρόπο ζωής μας και πολλούς άλλους παράγοντες και προπαντός την ηλικία μας. Άλλη λειτουργία του σώματος έχει το κοριτσάκι, άλλη η κοπέλα, άλλη η γυναίκα πριν γίνει μητέρα άλλη μετά ή σε λοχεία ή που θηλάζει ή ζει στα κτήματα ή στο γραφείο ή είναι στην εμμηνόπαυση ή όταν κάνει δίαιτα και χιλιάδες άλλες συνθήκες και καταστάσεις. Σε όλες αλλάζουν και οι ανάγκες του οργανισμού, της καρδιάς , των νεφρών, του μεταβολισμού αλλά και του εγκεφάλου. Και πρέπι να διατηρηθεί  η ισορροπία στη σχέση όλων αυτών. Και πρέπει να λειτουργήσουν όλα μαζί όσο γίνεται πιο οικονομικά,πιο ομαλά και πιο άνετα. Η ισορροπία όλων αυτών λέγεται Ομοιοστασία του Σώματος.

Στο σήμα της Ελληνικής Ενδοκρινολογίας Εταιρείας υπάρχουν τρείς κύκλοι και ένας δίσκος. Όπως και να γυρίσουν οι κύκλοι, όπως και να σταθούν πρέπει ο Δίσκος να είναι Οριζόντιος. Αυτή είναι η Ομοιοστασία.

 

Ανδρέας Ι. Παπαδάμ (MD, MSc, Ph.D)   

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών &University of Sydney (Αυστραλία)

Τέως Διευθυντής Ενδοκρινολογικού ΓΝΑ Πολυκλινικής

Συνεργάτης Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ (Αθήνα) και Βιοκλινικής Αθηνών

  • Παθήσεις Θυρεοειδούς
  • Σακχαρώδης Διαβήτης (Ενηλίκων και Κυήσεως)
  • Μεταβολισμός,(Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Λιπίδια)
  • Γενική Ενδοκρινολογία (Επινεφρίδια,Νευροενδοκρινολογία)
  • Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία (Ορμονικαί διαταραχαί Άρρενος – Θήλεος)
  • Εμμηνόπαυση - Δασυτριχισμός
Ενημερωτικό άρθρο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...