Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στόματος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο! (vd)

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στόματος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο! (vd)
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, που είναι η 27η Ιουλίου, ο Διευθυντής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Γεώργιος Τζώρτζης έδωσε συνέντευξη τύπου και μίλησε για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, των σιελογόνων αδένων και τον καρκίνο του δέρματος στην περιοχής κεφαλής και τραχήλου.


Ειδικότερα, είπε… «Πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου έχουμε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας την 8η συχνότερη μορφή καρκίνου του ανθρώπινου σώματος ενώ ταυτόχρονα η ασθένεια σκοτώνει περισσότερα από 200.000 άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία!

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων της περιοχής Κεφαλής και Τραχήλου αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μάλιστα τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων του στοματικού καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ!

Η ραγδαία αύξηση της ασθένειας έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και το 2015 η International Federation of Head and Neck Oncologic Societies (I.F.H.N.O.S.)  (ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ) όρισε την 27η Ιουλίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου αφορά κυρίως τις εξής περιοχές:

  • την στοματική κοιλότητα, (αντιπροσωπεύει το 5-7% των καρκίνων του ανθρώπινου σώματος)
  • τον στοματοφάρυγγα,
  • τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων
  • το λάρυγγα
  • τον καρκίνο του θυρεοειδούς και
  • το δέρμα της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου.
Η μορφή του καρκίνου του στόματος που απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Λέγοντας καρκίνο εννοούμε το ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων που προκαλούν διήθηση και βλάβη των παρακείμενων ιστών. Ειδικά στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί σαν μια διόγκωση, σαν μια εξέλκωση, σαν μια αλλαγή της χροιάς και της σύστασης του βλεννογόνου, λευκή, ερυθρή η λευκοερυθρή βλάβη, η οποία δεν υποχωρεί με την πάροδο του χρόνο. Λιγότερο συχνά αλλά εξίσου σημαντικά σημεία και συμπτώματα είναι η εμφάνιση πόνου στην περιοχή της  στοματικής κοιλότητας, δυσφορία κατά την κατάποση αντανάκλαση του πόνου στην περιοχή του κάτω χείλους αυτόματες χωρίς αιτία αιμορραγίες στην στοματική κοιλότητα, αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πατάνε τα δόντια η εφαρμογή οδοντοστοιχίας. Ο καρκίνος του στόματος εκδηλώνεται κυρίως στην περιοχή των χειλέων, της γλώσσας, του εδάφους του στόματος, των παρειών  των ούλων της άνω και κάτω γνάθου της μαλακής και σκληρής υπερώας.

 Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα εντοπίζεται στην περιοχή των αμυγδαλών, στη βάση της γλώσσας, στη μαλθακή υπερώα και στα τοιχώματα του φάρυγγα. Μπορεί να έχει τη μορφή ανώδυνης ή επώδυνης διόγκωσης που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή τη μορφή πληγής («έλκους» που δεν υποχωρεί).

Το σύστημα των σιελογόνων αδένων περιλαμβάνει τρία ζεύγη μειζόνων αδένων (παρωτίδες, υπογναθιοί , υπογλωσσιοί ) και 300-700 ελάσσονες σιελογόνους αδένες διασκορπισμένους στην στοματική κοιλότητα αλλά και σε έκτοπες θέσεις. Τα κακοήθη νεοπλάσματα των σιελογόνων αδένων αντιπροσωπεύουν το 6% των κακοήθων νεοπλασμάτων της περιοχής κεφαλής και τραχήλου.  

  ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται αύξηση σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών στους καρκίνους του στόματος και του στοματοφάρυγγα.

Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι περίπου 2:1 για τον καρκίνο του στόματος.

ΠΟΤΟ-ΤΣΙΓΑΡΟ-HPV Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ

Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος είναι πολυπαραγοντική. Το κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία για τον καρκίνο του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Ο καπνιστής εμφανίζουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στόματος. Ακολουθεί η κατάχρηση αλκοόλ. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και κατάχρησης καπνού πολλαπλασιάζει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στις περιοχές αυτές της κεφαλής και του τραχήλου. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή των χειλεών και του δέρματος του προσώπου.

Για τον καρκίνο στοματοφάρυγγα πλέον έχει επιβεβαιωθεί η σχέση του με τους ιούς HPV και κυρίως με τον ιό HPV 16 (ιός του ανθρώπινων θηλωμάτων), ο οποίος αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο τύπο ιού και εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων του τύπου αυτού του καρκίνου που παρατηρείται σε μικρότερες ηλικίες. Πιστεύεται ότι οι ιοί αυτοί ευθύνονται και για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του στόματος στις μικρότερες ηλικίες.

Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με Καρκίνο της Κεφαλής και του Τραχήλου θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου στην οποία η συνολική επιβίωση δεν ξεπερνά το 56%. Η πρόγνωση εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Σε ασθενείς που θα διαγνωσθούν έγκαιρα και θα αντιμετωπισθούν σωστά η πιθανότητα έλεγχου της νόσου ξεπερνά το 90%.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στόματος και των όγκων των σιελογόνων αδένων είναι παρόμοια με την αντιμετώπιση των άλλων μορφών καρκίνου. Πρόκειται για μια για μια χειρουργική νόσου στην οποία το σημαντικότερο είναι να αφαιρεθεί η κακοήθης βλάβη σωστά και με επαρκή όριο υγιών ιστών για να προκαλέσουμε εκρίζωση της νόσου. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί και αφαίρεση των επιχώριων τραχηλικών λεμφαδένων ενώ κατά περίπτωση θα απαιτηθεί συμπληρωματική μετεγχειρητική χημειοθεραπεία, ακτινοβολία η ανοσοθεραπεία για την καταστροφή υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων.

Ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο στόματος είναι η αποκατάσταση μετά την ογκολογική εκτομή όπου είναι σημαντική για την λειτουργία της περιοχής όπως είναι η μάσηση, η ομιλία η κατάποση και η εμφάνιση του ασθενούς. Θα απαιτηθεί ειδική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ογκολογικού ελλείμματος με τοπικούς η περιοχικούς κρημνούς μεταφορά ιστών από γειτονικές η παρακείμενες περιοχές η και προχωρημένες επεμβάσεις αυτομεταμόσχευσης ιστών από άλλες περιοχές του σώματος στην περιοχή του στόματος και του προσώπου.

Καθώς ο καρκίνος του στόματος είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που σχετίζεται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική του θεραπεία.

Για την έγκαιρη διάγνωση δίνονται δυο κατευθύνσεις από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου Στόματος

  • αυτοεξέταση σε άτομα υψηλού κινδύνου μια φορά το μήνα
  • από ειδικό γιατρό για άτομα 30-40 έτη μια φορά ανά 3έτη
  • για άτομα άνω των 40 ετών 1 φορά το χρόνο.
Τελειώνοντας  η αποτελεσματική αντιμετώπιση στηρίζεται στην έγκαιρη διάγνωση για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Διοικητή του Νοσοκομείου Τρίπολης αποφασίστηκε στις 2-3Αυγούστου ημέρα Τετάρτη και Πέμπτη να γίνει προληπτική εξέταση και ενημέρωση στα εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής χειρουργικής χωρίς ραντεβού. Απευθυνόμαστε όχι μόνο στων Αρκαδικό λαό αλλά και στους γύρω νομούς μιας και το Τμήμα ΣΓΠΧ του ΓΝ Τρίπολης  είναι το μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πλην της Πάτρας."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...