Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συντονισμό του ΕΚΑΒ με τα Κέντρα Υγείας ζητά για Γορτυνία και Κυνουρία ο Παπαηλιού του ΣΥΡΙΖΑ!

Συντονισμό του ΕΚΑΒ με τα Κέντρα Υγείας ζητά για Γορτυνία και Κυνουρία ο Παπαηλιού του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας …», είπε, μεταξύ των άλλων :
1) Ένα από τα πρώτα θύματα, ίσως το πιο σημαντικό, των «μνημονιακών» πολιτικών, υπήρξε ο δημόσιος τομέας υγείας, οι δομές του οποίου δημιουργήθηκαν με το Ν. 1397/1983 του ΕΣΥ. Εκτός της περικοπής δαπανών, της  συνακόλουθης υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, η διαπλεκόμενη διαφθορά είχε φροντίσει και προ κρίσης αλλά και μετά από αυτήν να προβεί σε λεηλάτηση πόρων, διασπάθιση  του δημόσιου χρήματος, ακόμη και εκποίηση κοινωφελών δομών του συστήματος υγείας (π.χ. το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»), που ήδη διερευνώνται από την Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία. Όλα αυτά οδήγησαν σε  ουσιαστική ακύρωση του ΕΣΥ (σε «κατεδάφιση εκ των υστέρων», κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ) .
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε ως προτεραιότητα σε πρώτη φάση «να κρατήσει όρθιο» το ΕΣΥ, δηλαδή την υγεία των ελλήνων πολιτών,  και στη συνέχεια να το αναζωογονήσει και να το επανασυστήσει σε νέες βάσεις.
 
Έτσι προέβη σε σημαντικές, εμβληματικές κινήσεις. Ενδεικτικά και μέχρι τώρα.
 
Ο προϋπολογισμός για την υγεία αυξάνεται σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, παρά τη γνωστές συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας
Οι ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιλαμβανομένων και των εξετάσεων
Διαγράφηκαν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 37 εκ. ευρώ που προέρχονται από προσφερθείσες υπηρεσίες σε ανασφάλιστους και που μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ και άλλων, ύψους 150 εκ., απετράπη η μεταφορά
Αυξήθηκαν  οι κλίνες ΜΕΘ από 438 το 2014, σε 543 το 2015 και σε 566 ΣΗΜΕΡΑ
κλπ    
Τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου διατρέχει η αντίληψη, ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα-βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.
2) Το δίκτυο των υφιστάμενων δομών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη παραμένει ως το δεύτερο επίπεδο υπηρεσιών του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό το δίκτυο  θα περιβάλλεται σε πρώτο
επίπεδο  από ένα άλλο δίκτυο αποκεντρωμένων, περιφερειακών των ΚΥ δομών και υπηρεσιών.  Σε αυτό το δίκτυο ανήκουν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό,
στελεχώνονται από διεπαγγελματική και διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει τον οικογενειακό γιατρό, παιδίατρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό. Οι ΤΟΜΥ, μέσω των ομάδων υγείας,
αναπτύσσουν ένα νέο πρότυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ΤΟΜΥ αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουν  εξωστρεφείς και κοινοτικού
χαρακτήρα παρεμβάσεις (εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, χώρους εργασίας)
Σε αυτό το νέο δίκτυο ανατίθεται  η ευθύνη της αναζήτησης της κατάλληλης φροντίδας υγείας για κάθε  πολίτη. Η ευθύνη από προσωπική υπόθεση γίνεται συλλογική.  
Ο κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό δωρεάν που θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του πολίτη, για την εξασφάλιση της κάθε φορά κατάλληλης θεραπείας και επαρκούς υγειονομικής φροντίδας  του, για την παραπομπή του  στα άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Με το υπό κρίση νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών για πλήρη, ολοκληρωμένη και βάσει της αρχής της ισότητας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και δεν τίθενται εμπόδια για δήθεν ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Και αυτό, διότι ο δημόσιος τομέας της υγείας καλύπτει ανάγκες, ενώ ο ιδιωτικός ανταποκρίνεται στη ζήτηση υπηρεσιών, που γύρευε πως δημιουργούνται,  δηλαδή υπόκειται στους κανόνες της αγοράς.
3) Είναι ανάγκη, η φιλοσοφία που διέπει, σύμφωνα με το νόμο, τις ΤΟΜΥ και τον οικογενειακό γιατρό στα αστικά κέντρα, να μεταλαμπαδευτεί σε πρώτη φάση και σταδιακά στους φορείς των ΚΥ της υπαίθρου και στη συνέχεια αυτές οι νέες δομές να επεκταθούν και στην ύπαιθρο.
4) Το ΕΚΑΒ λειτουργεί στο πλαίσιο της πολιτικής υγείας, του ΕΣΥ. Χωρίς αμφιβολία επιτελεί σημαντικό έργο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, παρά την υποστελέχωσή του, τη μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού, την έλλειψη ασθενοφόρων, τη ύπαρξη πεπαλαιωμένου στόλου κλπ.        
Είναι αναγκαίοι ο συντονισμός και η συνέργεια του ΕΚΑΒ με τα Κέντρα Υγείας. Και αυτό, εκτός των άλλων, διότι πολλά Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό ισχύει και στην Αρκαδία, ιδίως για τα Κέντρα Υγείας της Γορτυνίας και της Κυνουρίας.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η ίδρυση σταθμών του ΕΚΑΒ σε   ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές σε θέσεις που θα επιλεγούν και που θα διευκολύνουν τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας.
Επίσης πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, να λειτουργήσουν κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων που κατοικούν σ΄  αυτές τις περιοχές.  
5) Το υπό κρίση νομοσχέδιο, όπως και αυτό που προηγήθηκε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνο που θα ακολουθήσει για το έργο των οπτικοακουστικών μέσων  αποτελούν θεσμικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην επιχειρούμενη ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και στην εγκαθίδρυση διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Όλα αυτά αναδεικνύουν και τις διαφορετικές αξίες, τη διαφορετική κατεύθυνση, τον διαφορετικό προσανατολισμό, τη διαφορετική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, εσείς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διακατέχεσθε από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θεωρεί κυρίαρχη την αγορά.   

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 14:46 Σύνδεσμος σχολίου

    στην τελευταια προκυρηξη για οδηγους στα κεντρα υγειας που τρεχει τωρα...εχουν απο 1-2 θεσεις το καθε κεντρο υγειας στην πελοποννησο εκτος απο τα κεντρα υγειας του νομου αρκαδιας.ενδεικτικα...πυλος 2 θεσεις,κρανιδι 2 θεσεις, κλειτορια 2 θεσεις, 5 κεντρα στην αχαια....απο 2 θεσεις το καθενα. ας φροντιζαν ο διοικητης της 6ης ΥΠΕ, οι βουλευτες του νομου, και ο διοικητης του νοσοκομειου να εισηγηθουν θεσεις στα κεντρα υγειας του νομου.η ευθυνη τους βαραινει.για να δημιουργηθει ενας τομεας εκαβ απαιτουνται 10 ατομα,στεγαση και εξτρα κονδυλια και οχηματα.!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...