Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Μοναχή Αικατερίνη γράφει για το φυτό "βάλσαμο"

Η Μοναχή Αικατερίνη γράφει για το φυτό "βάλσαμο"
To βάλσαμο είναι το κυριότερο φυτικό αντικαταθληπτικό. Αν πιέσουμε – ζουλίξουμε – λίγο τα άνθη και τα φύλλα του, θα δούμε να βγαίνει ένα κοκκινωπό λάδι. Παλαιότερα το βάλσαμο ονομαζόταν και «Βότανο του Αγίου Ιωάννου» επειδή πίστευαν πως αυτό το κοκκινωπό λάδι έβγαινε κυρίως στις 29 Αυγούστου, ημέρα της απονομής της Τίμιας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Ο Πλίνιος κατά τον πρώτο αιώνα χορηγούσε ένα μείγμα βάλσαμο με κρασί βρασμένο ως αγωγή για το δάγκωμα από δηλητηριώδη φίδια. Ο Δοσκουρίδης την σύστηνε, εξωτερικά, για τα εγκαύματα και εσωτερικά σαν διουρητικό, για τα έμμηνα και την ελονοσία.
Όσον αφορά την αντικαταθληπτική του ιδιότητα το βάλσαμο, όπως και τα άλλα αντικαταθληπτικά χρειάζεται μία «περίοδο χάριτος» περίπου τριών μηνών. Αυτό το πιστοποιεί και ο Γερμανός γιατρός και Βοτανολόγος Rudolph Fritz Weiss.
Στο ICD-10 χορηγείται σε παθήσεις F 32.0, F32.1, F 32.9, F 33.0, F 33.1 και F 33.2
Σε περίπτωση που δεν έχουμε βελτίωση μετά από 4 εβδομάδες παύουμε την αγωγή με βάλσαμο (ipericina) σύμφωνα πάντα με το “The European Schentific Cooperative on Phytotherapy” (ESCOP).
To 1988 ερευνητές του Weizmam Institute of Israel του New York University, ανακάλυψαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της ipericine, ουσίας που περιέχει το φυτό, σε άτομα που πάσχουν από AIDS.

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών αυτός ο ενθουσιασμός έφυγε, γιατί γύρω στο 1990 άρχισαν να χορηγούνται ισχυρά φάρμακα αντί-AIDS. Κάποιος λοιπόν που είναι σε αγωγή με τέτοια φάρμακα, απαγορεύεται να λαμβάνει βάλσαμο γιατί αλληλεπιδρά με αυτά.

Το βάλσαμο δεν χορηγείται μαζί με άλλα αντικαταθληπτικά, δεν συνιστάται σε άτομα HIV+, αντενδείκνυται σε όποιον λαμβάνει κυκλοσπορίνες, αντισυλληπτικά, θεοφιλλίνη και δακτυλίτιδα.
Το βάλσαμο μπορεί να προκαλέσει φυτοδερματίτιδα σε άτομα που εκτίθενται στον ήλιο γι΄ αυτό και το αποφεύγουμε κατά τους θερινούς μήνες.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το βάλσαμο έχει ιδιότητες αντιβακτηριακές και αντιϊκές.
In vitro εμποδίζει την ανάπτυξη των E. Coli, Proteus vulgaris, Streptococcus mutans, Streptococcus sangrias, Staphylococcus oxford, Staphylococcus aureus, Herpes simplex 1 & 2.
H ενέργεια της ipericine in vitro αποδείχθηκε κατά της λευχαιμίας του Friend,και κατά της ηπατίτιδας Β.

+ Αικατερίνα Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός Φυτοθεραπευτής Φυσικοπαθητικός
PGDip.στην Εφαρμοσμένη Φυτοθεραπεία
MSc.στην Φυτοθεραπεία
Μέλος S.I.Fit του Πανεπιστημίου της Siena
Μέλος ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...