Menu
RSS
Πέμπτη, 13/05/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
https://anaplasis.gr
komis490 1972018

Ήταν ο ήχος της κραυγής που ακούστηκε στο Λεβίδι: «Έρχεται ο Κολοκοτρώνης»…

Ήταν ο ήχος της κραυγής που ακούστηκε στο Λεβίδι: «Έρχεται ο Κολοκοτρώνης»…
Μετά την καταστροφή της Πιάνας και την πυρπόληση της Αλωνίσταινας στις 6 Απριλίου 1821, καθώς και το ολοκαύτωμα στη Βλαχοκερασιά στις 10 Απριλίου 1821, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον κάμπο της Τριπολιτσάς και τα χαράματα της 14ης Απριλίου 1821 χτυπάνε το Λεβίδι με 4.500 πεζούς και 1.500 ιππείς.
Οι Έλληνες έχουν ταμπουρωθεί στην είσοδο του Λεβιδίου προς τη μεριά της Τριπολιτσάς, ενώ έχουν στείλει αγγελιοφόρους στη Βυτίνα, την Αλωνίσταινα και το Κακούρι (Αρτεμίσιο) για ενισχύσεις.
 

Μόλις οι Τούρκοι πλησιάζουν και ανταλλάσσονται οι πρώτοι πυροβολισμοί, ακούγονται φωνές ότι έρχονται Τούρκοι καβαλαραίοι από τον κάμπο που θα τους χτυπήσουν από τα νώτα. Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα ταμπούρια και καταλαμβάνουν ορισμένα σπίτια μέσα στο χωριό για να αμυνθούν απ’ εκεί. Οι αμυνόμενοι μέσα στο Λεβίδι υπολογίζονται σε 50-70 άνδρες ενώ οι υπόλοιποι πιάνουν το βουνό και ψηλότερα το δάσος και μένουν εκεί αποκομμένοι.

Μπαίνοντας στο Λεβίδι οι Τούρκοι, αυτοί οι αιώνιοι άνανδροι, βρίσκουν στην εκκλησία του Προδρόμου τη γριά Γιαννού Παρασκευά την οποία αφού βασανίζουν απάνθρωπα, της βγάζουν τη γλώσσα πίσω από τον αυχένα και την αφήνουν να πεθάνει από αιμορραγία, ενώ το γέρο Ασημάκη που τρέχει να κλειστεί σε ένα από τα σπίτια τον κατακρεουργούν, κόβοντας του χέρια και πόδια, ενώ καθώς σφαδάζει τον ξεκοιλιάζουν χύνοντας όλα τα εντόσθιά του στο χώμα…
 

Η μάχη είναι σφοδρή. Οι Τούρκοι δεν κατορθώνουν να λυγίσουν τους λιγοστούς Έλληνες. Ανάβουν φωτιές για να αναγκάσουν τους αμυνόμενους σε παράδοση, αλλά εκείνοι βγαίνουν από τα φλεγόμενα σπίτια και μπαίνουν σε άλλα για να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο αγώνας είναι τόσο σφοδρός και αμφίρροπος που ο Φωτάκος λέει χαρακτηριστικά «ο τόπος ήταν σκοτεινός από τον καπνόν της μπαρούτης και των καιομένων ξύλων των οικιών και δεν εγνώριζεν ο ένας τον άλλον διότι ανακατώθησαν Τούρκοι και Έλληνες».

Το κέντρο αντίστασης των Ελλήνων είναι το σπίτι που έχει κλειστεί ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας με το γέρο Κατριμουστάκη και άλλους Έλληνες. Ένα βόλι όμως ρίχνει νεκρό το Στριφτόμπολα. Η μάχη συνεχίζεται αμείωτη επί 4 ώρες, ώσπου εμφανίζονται στα γύρω υψώματα οι ενισχύσεις. Μια δυνατή κραυγή ακούγεται από το δάσος: «Έρχεται ο Κολοκοτρώνης»! Και τότε, όπως αφηγείται ο Φωτάκος: «το δάσος όλο άναψε από τα ντουφέκια»…
 

Το θέαμα της μάχης είναι μεγαλειώδες: έξι χιλιάδες Τούρκοι έχουν πλημυρίσει το Λεβίδι πολεμώντας 70 ημιθέους, τετρακόσιοι Έλληνες στο το δάσος πάνω από το χωριό αρχίζουν να πυροβολούν συγχρονισμένα, χίλιοι πεντακόσιοι περίπου Έλληνες κατεβαίνουν τρέχοντας από τα γύρω υψώματα και ορμούν ακάθεκτοι με το σπαθί πάνω στους Τούρκους με πολεμικές ιαχές. Ανάμεσά τους είναι και Αλωνιστιώτες που πριν λίγες μέρες οι Τούρκοι είχαν κάψει τα σπίτια τους στην Αλωνίσταινα. Η ατμόσφαιρα δονείται από τα πυρά, τις πολεμικές κραυγές, τον ήχο του σπαθιού, τα αφηνιασμένα άλογα. Η λαϊκή μούσα περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα με το στίχο «Τ’ είν’ το κακό που γίνεται στη μέση στο Λεβίδι; Μη να βουνά γκρεμίζουνται, μη να θεριά μαλώνουν;»

Οι Τούρκοι πανικοβάλλονται και υποχωρούν άτακτα κατά τον κάμπο, αλλά οι Έλληνες τους καταδιώκουν με μανία. Οι Τουρκικές απώλειες είναι βαρύτατες.
Το ίδιο βράδυ, μαζί με τα μοιρολόγια που ακούγονταν από τα τούρκικα σπίτια της Τριπολιτσάς, ένα ρίγος αρχίζει να διαπερνά τους Τούρκους στο Σαράι του Πασά. Ήταν ο ήχος της κραυγής που ακούστηκε στο Λεβίδι: «Έρχεται ο Κολοκοτρώνης»…

'Κείμενo: Γιώργος Θ. Πραχαλιάς

Φωτογραφίες: Το δάσος πάνω από το Λεβίδι και χάρτης της τοποθεσίας

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 16:50 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπράβο.Εξαιρετικό!!έπρεπε να το διδασκόμεθα,τουλάχιστον εμείς οι αρκάδες,με όλες τις λεπτομέρειες και σε όλες τις βαθμίδες.Έτσι για για να ξέρουμε τί μας γίνεται και με ποιούς έχουμε να κάνουμε.Τους "καλούς" μας γείτονες....Αιώνια η μνήμη στους ταλαίπωρους και ηρωικούς μας προγόνους!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...