Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μοναδική λύση για τον Δήμο Τρίπολης η δημιουργία Δημοτικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων

Μοναδική λύση για τον Δήμο Τρίπολης η δημιουργία Δημοτικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων
Του Πέτρου Χ. Αντωνάκου*
Για μία ακόμα φορά η Τρίπολη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών, ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών.
Εδώ και πολλά χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους συναρμόδιους φορείς με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Δυστυχώς όμως καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έχει καρποφορήσει ως σήμερα για πολλούς και διάφορους λόγους. Σημαντικότερος λόγος ήταν και παραμένει η χωροθέτηση των αναγκαίων σχετικών εγκαταστάσεων αφού οι περισσότεροι δημότες λειτουργούν με τη λογική του «notinmybackyard» (όχι στη δική μου αυλή).
Από την άνοιξη του 2013 έχει προκριθεί η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στον ΧΥΤΑ Φυλής. Η λύση αυτή όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός χώρου προσωρινής απόθεσης-μεταφόρτωσης με τα γνωστά προβλήματα σε Αγία Τριάδα, ΒΙ.ΠΕ., Τουρκοδέντρι. Ακόμα όμως κι αν δοθεί μια λύση προσωρινής μεταφόρτωσης -σε κατάλληλα αδειοδοτημένο χώρο- το βασικό πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Τι θα γίνονται τα σκουπίδια σε λίγους μήνες όταν δε θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα μεταφοράς τους στον ΧΥΤΑ Φυλής;
Μοναδική βιώσιμη λύση εκτιμώ πως είναι η δημιουργία Δημοτικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων κατά τα πρότυπα των Δήμων Καλαμάτας και Ευρώτα. Η μονάδα αυτή θα περιλαμβάνει υπομονάδες μηχανικής διαλογής –ανακύκλωσης και κομποστοποίησης- ενώ θα αφήνει και ένα μικρό, μη εκμεταλλεύσιμο υπόλειμμα, που θα οδηγείται σε ΧΥΤΥ. Αυτή η λύση είναι δυνατόν να τεθεί σε εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι κινητός (ρυμουλκούμενος ή αυτοκινούμενος).
Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή συνάντησε σφοδρή αντίδραση από στελέχη της σημερινής συμπολίτευσης στο Δήμο με αποτέλεσμα ο Δήμος Τρίπολης να χάσει (;) την ευκαιρία να δημιουργήσει μια υποδομή που θα του εξασφάλιζε δυνατότητες αυτοδιαχείρισης των παραγόμενων ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα).
Μία εναλλακτική πρόταση θα ήταν η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Άλλωστε δική της κυρίως αρμοδιότητα είναι η εύρεση μιας «ενδιάμεσης» λύσης, έως ότου κατασκευαστούν τα -περίφημα- εργοστάσια που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και τα οποία αναμένεται να δώσουν οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όποια στρατηγική και να επιλεγεί, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να υλοποιηθεί άμεσα, αλλιώς αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο Δήμο θα μοιάζουν με απλή «φάρσα» μπροστά στα μέλλοντα…
* Ο Πέτρος Χ. Αντωνάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  

2 σχόλια

  • Anonymos
    Anonymos Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 13:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Πεστα στον Τατουλη που δεν αφηνει να γινει τιποτα και καθονται ολοι προσοχη

  • panos
    panos Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 01:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Πέστα Χρυσόστομε !!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...