Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άρθρο - Κόψτε και δώστε

Άρθρο - Κόψτε και δώστε

«να καταργηθούν οι με χρέωση των ΚΑΠ  χορηγίες σε συνδικαλιστικούς φορείς και ταμεία, προκειμένου να ενισχύονται οι νέες κοινωνικές δραστηριότητες των δήμων»

Συγκλονιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν πως  το 1/3 των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας με συνεχώς αυξανόμενο τον αριθμό των σχετικά φτωχών. Η από πολλούς πρόβλεψη περί αφανισμού της  μεσαίας τάξης, δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα με τη «νέα τάξη νεόπτωχων»

Η φτώχεια, η εξαθλίωση και η απελπισία, δυναμιτίζουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε κοινωνικές συγκρούσεις τις οποίες ειλικρινά απεύχομαι.   

Ιδιαίτερα, προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό πως μικρά παιδιά φτωχών οικογενειών υποσιτίζονται προς δόξα του «κοινωνικού κράτους» που κινείται στη λογική της «φιλανθρωπίας»!     

Έτσι το «κοινωνικό κράτος» εκτός από κάποια επιδόματα που απλά διαχειρίζονται την εξαθλίωση, «πέταξε το μπαλάκι» στους Δήμους, θεσμοθετώντας τα κοινωνικά παντοπωλεία και τη διοργάνωση συσσιτίων.

Και το «πέταξε» γιατί ξέρει πως στον Δήμο που είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη θεσμός και «καταφύγιον» θα προστρέχουν οι απελπισμένοι για βοήθεια.   

     Ωστόσο η λειτουργία δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων και η διοργάνωση συσσιτίων, πάντα με τον χαρακτήρα της αλληλεγγύης και όχι της φιλανθρωπίας, επαφίεται στον εθελοντισμό από τα περισσεύματα αγάπης του καθενός. Οι προσφορές για τη συγκέντρωση των απαραίτητων προμηθειών σε είδη πρώτης ανάγκης, θεωρώ πως δεν θα καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Έχω τη βεβαιότητα πως η βιωσιμότητα των νέων αυτών μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, εξαρτάται πιο πολύ από την εξεύρεση πρόσθετων πόρων, ώστε η προμήθεια, η διάθεση και η παροχή υπηρεσιών να είναι διαρκής και όσο το δυνατό επαρκής.

Η εξεύρεση πρόσθετων για τους Δήμους πόρων, είναι υλοποιήσιμη με την κατάργηση υπερβολικών χρηματοδοτήσεων σε επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΟΤΑ α΄ βαθμού μέσω του λογαριασμού των ΚΑΠ που τηρείται στο Τ.Π κ Δ και ο οποίος ως γνωστό ανέκαθεν κινείται ανεξέλεγκτα από τον εκάστοτε ΥΠ.ΕΣ.

Συγκεκριμένα:

  1. 1)Με τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 3345/2005, ιδρύθηκε το «ταμείο αλληλοβοήθειας υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών». Ο κύριος πόρος του ταμείου προέρχεται από το 2%ο επί των εσόδων των κεντρικών αυτοτελών πόρων των ΟΤΑ α΄ βαθμού (Δήμοι) που εγγράφονται τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και ο οποίος ανέρχεται περίπου σε 5 εκ .€ τον χρόνο. Συμπέρασμα: τμήμα των ΚΑΠ αποδίδονται για τη βιωσιμότητα επικουρικού ταμείου την οποία εξασφάλισαν οι υπάλληλοι του υπουργείου με πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις που απέσπασαν και αποσπούν από τους γαλαντόμους κκ υπουργούς μοιράζοντας «ξένα κόλλυβα». Επομένως για την ικανοποίηση του δημόσιου αισθήματος που το προκαλεί η προνομιακή μεταχείριση του εν λόγω ταμείου έναντι άλλων που είναι ελλειμματικά, επιβάλλεται να τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη του νόμου 3345,ώστε οι πόροι του ταμείου να περιορισθούν μόνο στις εισφορές των εργαζόμενων. Αν ο κ. Υπουργός δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους εργαζόμενους, να χρηματοδοτεί το ταμείο από πιστώσεις του υπουργείου του και όχι από τους ΚΑΠ.
  2. 2)Με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 2503/από 1/1/1997 οι εισφορές προς τις ΤΕΔΚ (νυν ΠΕΔ) και την ΚΕΔΚΕ (νυν ΚΕΔΕ) καθορίζονται με απόφαση του ΥΠ.ΕΣ, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ, σε ποσοστό 1,5% έως 2% επί του ποσού των ΚΑΠ που γράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό κάθε έτους για κατανομή στους ΟΤΑ. Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς οι αποδόσεις ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 35 εκ. € 
  3. 3)Με την απόφαση 55327/14-12-1989 του τότε ΥΠ.ΕΣ, καθορίστηκε η από ποσοστό 0,75% υποχρεωτική ετήσια εισφορά υπέρ των ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ, επί των πραγματοποιούμενων ετήσιων τακτικών εσόδων των δήμων. Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του Δήμου Τρίπολης, η εισφορά αυτή υπερβαίνει τα 20 εκ. € τον χρόνο.  Ήδη οι εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 2% επί των εισπραττόμενων από τη ΔΕΗ τελών καθαριότητας και φωτισμού, η οποία τις παρακρατεί και τις αποδίδει.                                                                                           

Με βάση τα παραπάνω προτείνω προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ:

  1. 1)την τροποποίηση του άρθρου 18 του νόμου 3345/2005 όπως προαναφέρω
  2. 2)την κατάργηση του άρθρου 13 του νόμου 2503/97, γιατί κατά τις εκτιμήσεις μου τα από 20 εκ. €  έσοδα  από τις εισφορές σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση(παρ.3), καλύπτουν το κόστος των λειτουργικών δαπανών, συνεδρίων κλπ).

Κλείνοντας, θέλω να πιστεύω πως με τις προτάσεις μου που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, είναι υλοποιήσιμες και ικανοποιούν την κοινή γνώμη, περί τα 40 εκ .€ τον χρόνο θα εισρέουν στα ταμεία των δήμων, προκειμένου να  συμβάλλουν σ’ ένα βαθμό στη βιωσιμότητα των νέων δημοτικών κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Από δω και πέρα κ. Υπουργέ, υποχρεούστε τα 40 ή 30 εκ. € που προέρχονται από τους θεσμοθετημένους ΚΑΠ, να τα αποδίδετε στους δήμους ως ειδικευμένα έσοδα. Και θυμηθείτε, ότι ο σχηματισμός των ΚΑΠ προέρχεται από τις συγκεκριμένες φορολογίες που πληρώνει ο πολίτης. Όχι άλλες παρακρατήσεις. Φτάνει πια.  

Ο δοκιμαζόμενος από την φτώχεια, εξαθλίωση και απελπισία δημότης δεν μπορεί να περιμένει.  

Τρίπολη 4-12-2012

Σάββας Σαββάκης - Αντιδήμαρχος Τρίπολης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...