Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Να γίνει η Ελλάδα μία μεγάλη ψηφιακή χώρα"

"Να γίνει η Ελλάδα μία μεγάλη ψηφιακή χώρα"
Άρθρο της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών και Πολιτευτού Αρκαδίας με τη ΝΔ, Εύης Τατούλη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το περασμένο Σάββατο 31 Μαρτίου. 

Αντιπροσωπεύει αλήθεια η σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε; Μας αξίζει άραγε ο οχετός των fake news και των fake πολιτικών προσώπων της προπαγάνδας και του λαϊκισμού; Διακρίνει κανείς την θεσμική τόλμη να αφεθούν οι διακριτές εξουσίες να φέρουν εις πέρας το ρόλο τους; Υπάρχει με λίγα λόγια “ηθική στην ταυτότητα” όλων αυτών που πρωταγωνιστούν ως δήθεν κυβερνητες στο πολιτικό στερέωμα;

Σε αυτά και πολλά άλλα, βαθιά πολιτικά ερωτήματα, δεν υπάρχουν πειστικές και εύκολες απαντήσεις. Όχι μόνο σήμερα αλλά καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης (με μικρές παρενθέσεις) μέχρι τους “πρώτη φορά” αριστερά που κυβερνάνε σήμερα. Δεν υπάρχει καν δημόσια συζήτηση ή ζύμωση. Μόνο κραυγές και λάσπη στον ανεμιστήρα ένθεν και ένθεν στο πολιτικό στερέωμα. Υπάρχουν υπεκφυγές και ομερτά. Υπάρχουν σκληρά συμφέροντα που αδίστακτα επενδύουν στο διχασμό και όχι στην ενότητα των Ελλήνων. Υπάρχει το “Εμείς και οι Άλλοι”. Αλλά πουθενά δεν υπάρχει το “Όλοι μαζί”. Το έλλειμμα της “Μεγάλης Ιδέας” που θα έδινε νόημα σε μια “Θεσμική Δημοκρατία” στον τόπο είναι τεράστιο.

Ταξίδεψα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχω στις εργασίες της 62ης συνόδου του ΟΗΕ για τη θέση της γυναίκας σήμερα και είχα την τύχη να συναντήσω στην Ελληνική παροικία ομογενείς και Έλληνες οικονομικούς μετανάστες της κρίσης, που προοδεύουν εκεί. Γιατί εκεί τουλάχιστον τα βασικά θεσμικά θέματα έχουν ρυθμιστεί. Γιατί εκεί λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών. Εκεί η αριστεία επιβραβεύεται και δεν διώκεται. Και ήρθα αντιμέτωπη με μια Ελλάδα έξω από τα φυσικά σύνορα της χώρας. Μακριά από το προνομιακό οικόπεδο που αντιπροσωπεύει η χώρα μας στον πλανήτη. Ένα οικόπεδο που έχει ορθώσει τείχη φυλακής για τους γηγενείς Έλληνες και εξοστρακισμού για τους Έλληνες της διασποράς. Φυλακή στην οποία κυριαρχεί η λογική της ελάσσονος προσπάθειας.

Οι επιστήμονες μας φεύγουν στο εξωτερικό διωκόμενοι εκδικητικά για την αριστεία τους. Η Παιδεία αποψιλώνεται στο πνεύμα μιας αντιπατριωτικής μακρόπνοης πολιτικής, αφαίρεσης της ελληνικής συνείδησης. Και όχι μόνο από τους “πρώτη φορά” αριστερά. Και κανένας δεν έχει ιδέα πώς θα σταματήσει αυτή η κατηφόρα. Πώς θα ενώσει για να κυριαρχήσει στην πρόοδο, αντί να διχάσει για να κυριαρχήσει στην μιζέρια. Πώς  θα μεταγγίσει στην αυριανή Ελλάδα τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, που απανταχού στη γη προοδεύουν. Πώς θα αντιστρέψει το μαράζωμα των Ελλήνων εντός των τειχών της χώρας. Πώς δηλαδή θα δημιουργήσει μια τομή στο διηνεκές της πολιτικής αποτυχίας που μαστίζει την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν μόνο στιγμές που ο κάθε λαός οφείλει να αντισταθεί. Να αντισταθεί πριν η ιστορία τον προσπεράσει. Δεν είναι δυνατόν την εποχή που η "ιδεατή χώρα" των κοινωνικών δικτύων ενώνει δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη, η Ελλάδα να ζει σε πολιτικό και διακυβερνητικό  αυτισμό. Ο ενιαίος χώρος και χρόνος της ψηφιακής σύνδεσης των λαών αποτελεί ένα πεδίο ένωσης και όχι διχασμού. Αν θέλει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο διαφορετικό και να αποφύγει να γίνει έθνος σε παρακμή θα πρέπει να συγχρονιστεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα χαρτογραφεί  τους Ελληνικούς πληθυσμούς συνολικά και ατομικά στην οικουμένη. Προκειμένου να δημιουργεί πρεσβευτές αλλά και να αντλεί τεχνογνωσία από τα επιτεύγματα τους, μακριά από εκείνην την στείρα και ευτελιστικη λογική που αντιμετωπίζει τους ομογενείς ως παχουλό πορτοφόλι. Προκειμένου να δημιουργεί πάντα η χώρα ζωτικές σχέσεις με τους πολίτες της όπου κι αν βρίσκονται. Προκειμένου να αντιστρέψει προς το δικό της όφελος το brain drain και να το κάνει brain gain. H Ελλάδα οφείλει να μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη ψηφιακή χώρα".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...