Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Γιάννης Καστρίτης απαντά αν ο Αρκαδικός μπορεί να ... κοιτάζει προς την Α1!

Ο Γιάννης Καστρίτης απαντά αν ο Αρκαδικός μπορεί να ... κοιτάζει προς την Α1!
Είναι νέος στο χώρο της προπονητικής, ωστόσο έχει προλάβει να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του. Ο λόγος για τον Γιάννη Καστρίτη, ο οποίος βρίσκεται στον Αρκαδικό και τον οδηγεί εκ του ασφαλούς…
Συμπληρώνοντας μια πενταετία στο πρωτάθλημα της Α2 ο Αρκαδικός θεωρείται μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις του πρωταθλήματος. Όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αγωνιστική της συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια.
Την περασμένη χρονιά οι Αρκάδες πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία, τερματίζοντας στην έκτη θέση, πετυχαίνοντας μερικές μεγάλες νίκες, όπως για παράδειγμα αυτή με το Παγκράτι στο κλειστό του Μετς.
Ένας από τους λόγους της εξαιρετικής πορείας της ομάδας της Αρκαδίας είναι ο προπονητής της. Ο Γιάννης Καστρίτης, ο νεότερος προπονητής στην Α2, βρίσκεται στην ομάδα από την σεζόν 2007-2008, όμως τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο κουμανταδόρος του καραβιού.
Ο 32χρονος τεχνικός, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του μαραθωνίου της Α2, έκανε μέσω του Superbasket.gr τον απολογισμό της φετινής σεζόν για τον Αρκαδικό, αναφέρθηκε στο κλίμα εντός των τειχών της ομάδας, την στήριξη του κόσμου, ενώ τόνισε και τι είναι αυτό που χρειάζεται ο Αρκαδικός ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω. Αυτή τη συνέντευξη αναδημοσιεύουμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας…
Αρχικά, θα ήθελα ένα σχόλιο για την φετινή σεζόν.
-         Ήταν μια πολύ δύσκολη και απαιτητική χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 ήταν από τα πλέον σκληρά και αμφίρροπα των τελευταίων χρόνων και άπαντες οφείλαμε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκειά του. Δυστυχώς, είχαμε πολλά προβλήματα τραυματισμών να αντιμετωπίσουμε στην πορεία, παρ’ όλα αυτά όμως, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο έπακρο, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τον εαυτό τους και το τελικό αποτέλεσμα της έκτης θέσης τους δικαιώνει απόλυτα και το αξίζουν 100%.
Ο Αρκαδικός κατά διαστήματα έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ. Τι ήταν αυτό που έκανε την ομάδα να αποδίδει τόσο καλά;
-         Χωρίς δεύτερη σκέψη, η σκληρή και καθημερινή προσπάθεια των παιδιών και η ομοιογένεια και υγεία που εκπέμπαμε σαν ομάδα. Είχαμε και φέτος την ευτυχία να συνεργαστούμε με παίκτες που αγαπούν την δουλειά και σε κάθε προπόνηση έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό. Πιο σημαντικό ακόμη κι από αυτό είναι πως όλοι τους είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες, έβαλαν τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα, δεν σταμάτησαν ποτές να μάχονται και στις δύσκολες στιγμές της χρονιάς, που αναπόφευκτα συναντήσαμε, έμειναν όλοι μαζί, έδωσαν το κάτι παραπάνω και με τεράστιο σωματικό, αλλά κυρίως πνευματικό κόστος, συνέχισαν να δουλεύουν σκληρά τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα παιχνίδια μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος.
Το γεγονός πως ο Αρκαδικός έχει σταθεροποιηθεί στην κατηγορία και θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη τι σημαίνει;
-         Είναι χαρά και ευτυχία για όλους ο Αρκαδικός να βρίσκεται για πολλά χρόνια στην Α2. Αυτό πιστώνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει στην ομάδα (προπονητές, παίκτες, φυσιοθεραπευτές), αλλά πρωτίστως είναι επιστέγασμα της διαρκούς και μακροχρόνιας προσπάθειας της διοίκησης. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής τον πρόεδρο, κ. Σμυρνιώτη, που πάνω απ’ όλα είναι μια παρέα και τρέχουν καθημερινά να λύσουν οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος.  
Σε ένα πρωτάθλημα σκληρό και με πολλά μακρινά ταξίδια στην Α2 και χωρίς επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για μια επαρχιακή ομάδα όπως ο Αρκαδικός απαιτείται τεράστιο οικονομικό κόσμος για να βγει εις πέρας το εγχείρημα κάθε χρονιάς. Η ομάδα με την ασφάλεια που της παρέχει η διοίκηση και με την στήριξη πολλών φίλων καταφέρνει να δίνει το παρόν κάθε χρόνο στην Α2 τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια επαρχιακή πόλη, η οποία έχει την χαρά να φιλοξενεί κάθε εβδομάδα ομάδες ιστορικές και παίκτες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέαμα στα παιχνίδια που γίνονται.
Η σχέση που έχετε αναπτύξει με τους παίκτες θεωρείται πως έπαιξε ρόλο στην πορεία της ομάδας φέτος;
-         Δε νομίζω πως η σχέση μας με τους παίκτες και θα συμπεριλάβω και το συνεργάτη μου Μπάμπη Αλεξόπουλο, έχει κάτι το ιδιαίτερο ή παραπάνω από τη σχέση παίκτη – προπονητή, όπως φυσικά εμείς την αντιλαμβανόμαστε και με βάση τις αρχές που εκατέρωθεν θεωρούμε πως πρέπει να διέπουν μια τέτοια σχέση.
Όπως προείπα, έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς χαρακτήρες, με τους οποίους από την αρχή της κάθε χρονιάς, αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε κοινούς στόχους, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αμοιβαίου  σεβασμού και σκληρής δουλειάς. Ανέκαθεν το κλίμα στις τάξεις της ομάδας του Αρκαδικού ήταν οικογενειακό και σε κάθε περίπτωση αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο του στο αποτέλεσμα κάθε χρονιάς.
Παράλληλα, καταφέρνετε και αναδεικνύονται παίκτες μέσα από τον Αρκαδικό. Υπάρχει κάποιο πλάνο;
-         Ήταν στη φιλοσοφία μας τα τελευταία δυο χρόνια να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο αντρικό τμήμα τόσο παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας, όσο και νεαρούς παίκτες από άλλες ομάδες, δημιουργώντας ένα κράμα έμπειρων παικτών μαζί με παιδιά με λιγότερες μπασκετικές εικόνες, αλλά με ταλέντο. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλάνο, πέραν της φιλοσοφίας μας για σκληρή δουλειά και ειδικά για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες καθημερινή βελτίωση, πέραν του αγωνιστικού, στο ψυχολογικό και πνευματικό κομμάτι, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και την πίεση ενός σκληρού πρωταθλήματος όπως είναι η Α2.
Στη διάρκεια της κάθε χρονιάς και μέσα από την παρουσία τους στους αγώνες, βλέπουμε παιδιά να βελτιώνονται πραγματικά και να πατάνε στα πόδια τους, κάτι που μας κάνει χαρούμενους αλλά συγχρόνως τους δείχνει και το δρόμο της επίπονης προσπάθειας που πρέπει να συνεχίσουν με κάθε κόστος».
Η Τρίπολη δεν φημίζεται για την αγάπη της για το μπάσκετ, όμως ο Αρκαδικός  τα πάει περίφημα. Ο κόσμος πόσο σας έχει στηρίξει σε όλο αυτό το εγχείρημα;
-         Η Τρίπολη έχει μπασκετικότατο κοινό, που γνωρίζει και κρίνει πολύ σωστά το άθλημα σε όλες του τις πτυχές. Ο κόσμος είναι σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, γεμίζοντας πολλές φορές το γήπεδο σε περίοδο, ας μην ξεχνάμε, πολύ δύσκολη για όλους στον οικονομικό τομέα. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους και την υποστήριξή τους στην ομάδα. Είναι τεράστια χαρά για όλους μας να αγωνιζόμαστε μπροστά στο κοινό μας.
Πότε η ομάδα θα μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω και να διεκδικεί την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία;
-         Αυτό είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί συνδυασμό προϋποθέσεων για να πετύχει. Η ομάδα μετά από τόσα χρόνια στην Α2 έχει σίγουρα την εμπειρία, την γνώση και την οργάνωση για να δοκιμάσει το βήμα παραπάνω, αν χρειαστεί. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει σίγουρα οικονομικό υπόβαθρο, τέτοιο που θα μπορέσει να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, με ασφάλεια και χωρίς το παραμικρό ρίσκο. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ επικίνδυνο τα αποτελέσματα να είναι ακριβώς αντίθετα και μάλιστα να δημιουργηθούν και δυσβάσταχτα χρέη. Γνώμη μου είναι πως χρειάζονται σταθερά βήματα και απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ωριμάσει όλες οι συνθήκες, ανεξαιρέτως, προκειμένου για μια τέτοια προσπάθεια.
Το πρωτάθλημα της Α2 πως θα το χαρακτηρίζατε;
-         Άκρως ανταγωνιστικό και αμφίρροπο. Ίσως λόγω μειωμένων μπάτζετ και μικρών ρόστερ να έχει πέσει η ποιότητα στις μικρομεσαίες ομάδες, αλλά ειδικά φέτος υπήρχαν 5-6 ομάδες με καταπληκτικά ρόστερ και από εκεί και πέρα θεωρώ πως οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας ομάδας, ήμασταν όλοι στο ίδιο επίπεδο.
Τα πολλά ταξίδια και τα συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια καθιστούν το πρωτάθλημα της Α2 ως ένα από τα πιο σκληρά και ενδιαφέροντα και απαιτούνται τεράστια αποθέματα σωματικά και πνευματικά για να ανταπεξέλθεις με επιτυχία στη μεγάλη του διάρκεια. Όλα αυτά πιστεύω πως το καθιστούν ως ένα καθ’ όλα ενδιαφέρον και ευχάριστο πρωτάθλημα στα μάτια του κόσμου και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη προσέλευση σε όλα τα γήπεδα κάθε αγωνιστική.
Ένα σχόλιο για τις ομάδες που ανέβηκαν (ΑΕΚ, Κόροιβος Αμαλιάδας) και ένα ακόμα για αυτές που έρχονται (Αετός, Δόξα Λευκάδας, Εθνικός Πειραιά).
-         Θεωρώ πως το άθλημα του μπάσκετ είναι απόλυτα δίκαιο, οπότε γνώμη μου είναι πως ανέβηκαν οι καλύτερες ομάδες και οι πιο σταθερές στη διάρκεια του χρόνου. Παρ’ ότι και άλλες ομάδες είχαν πρωταγωνιστικές βλέψεις, ΑΕΚ και Κόροβιος έδειξαν αξιοθαύμαστη συνέπεια σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, όπως φυσικά και η Καβάλα, που έχασε την άνοδο σε ένα παιχνίδι-τελικό με τον Κόροιβο.
Αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και για τους δύο, τόσο για την ΑΕΚ, που επιστρέφει στην φυσική της θέση, όσο και για μια επαρχιακή ομάδα όπως είναι ο Κόροιβος, που εκφράζει έναν ολόκληρο νομό. Συγχαρητήρια στις ομάδες αυτές και να τους ευχηθούμε ανάλογη πορεία και στην Α1.
Όσο για τις ομάδες που ανέβηκαν φέτος, πολλά συγχαρητήρια και σε αυτούς. Μην ξεχνάμε πως έκαναν πρωταθλητισμό, σε ένα εξίσου δύσκολο και επίπονο πρωτάθλημα, όπως της Β’ Εθνικής και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ήδη κάποιες από αυτές έχουν δείξει πως θα συνεχίσουν και φέτος να έχουν πρωταγωνιστικές βλέψεις και στην Α2. Καλή επιτυχία και σε αυτές.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Αρκαδικό της ερχόμενης σεζόν;
-         Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι επ’ αυτού. Δεν έχουμε μιλήσει καν με τους ανθρώπους της ομάδας ακόμα. Όταν θα οριστικοποιηθούν τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Προς το παρόν, άπαντες στην ομάδα ασχολούνται με την διοργάνωση του πρώτου καλοκαιρινού campπου διοργανώνει ο σύλλογος για μικρές ηλικίες.
Είστε νέος προπονητής. Προπονητικά στην χώρα μας πολλοί θεωρούν πως υπάρχει μέλλον. Εσείς ασπάζεστε αυτή την άποψη;
-         Φυσικά και την ασπάζομαι. Μια μικρή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι και η τεράστια συμμετοχή που έχουν οι σχολές προπονητικής που λειτουργούν αυτή την περίοδο. Ο Έλληνας προπονητής θεωρώ πως έχει τεχνογνωσία σε πολύ υψηλό βαθμό. Είναι λάτρης της δουλειάς του και ενημερώνεται συνεχώς για οτιδήποτε νέο.
Είμαστε μια χώρα που αγαπάμε το μπάσκετ και «παράγουμε», εκτός από μεγάλους παίκτες και εξαιρετικούς προπονητές σε όλα τα επίπεδα. Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι οι πολλές επιτυχίες που έχουν οι Έλληνες προπονητές τα τελευταία χρόνια σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και η τάση όλο και περισσότερων συλλόγων και Εθνικών ομάδων του εξωτερικού να εμπιστεύονται τις τύχες τους σε Έλληνες προπονητές.
Οι στόχοι σας για το μέλλον ποιοι είναι;
-         Δε μου αρέσει να θέτω μακροχρόνιους στόχους. Είμαι νέος σαν προπονητής και αγαπώ αυτό που κάνω και το απολαμβάνω σε κάθε του στιγμή. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι καθημερινά στο γήπεδο και να συνεργάζομαι με αξιόλογους ανθρώπους.
Στόχος μου είναι να δίνω συνεχώς τον καλύτερό μου εαυτό, να βελτιώνομαι, να κερδίζω εμπειρίες και να μαθαίνω από κάθε καινούργιο ερέθισμα που συναντώ καθημερινά. Θεωρώ πως βήμα-βήμα και χτίζοντας σε στέρεες βάσεις, όλα, έρχεται η στιγμή που, γίνονται σε όλα τα επίπεδα..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...