Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγάλη συμμετοχή για τον Ορεινό Ημιμαραθώνιο στα Ανω Δολιανά!

Μεγάλη συμμετοχή για τον Ορεινό Ημιμαραθώνιο στα Ανω Δολιανά!
Η ιδέα για την διοργάνωση Ορεινού Ημιμαραθωνίου στα Ανω Δολιανά ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια στην πλατεία των Ανω Δολιανών όπου μια παρέα κατοίκων και φίλων του χωριού αγναντεύοντας τις κατάφυτες δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα αναρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν να διεξαχθεί ένας ορεινός αγώνας δρόμου σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον. Η ιδέα αυτή μεταφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Κεντρικού Πατριωτικού Συλλόγου Δολιανά Κυνουρίας».
Ο Σύλλογος που είναι ο αρχαιότερος την Ελλάδα και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την συνεχή του λειτουργία από το 1879 ήταν πάντα πρωτοπόρος στην ανάληψη και την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Από την μικρή έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος διαπίστωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας δεν πραγματοποιούνταν άλλο αντίστοιχο αθλητικό γεγονός παρά μόνο ο αγώνας του Κρόνειου Περάσματος ο οποίος όμως απευθύνεται σε πολύ έμπειρους δρομείς. Εξάλλου, το δρομικό κίνημα στην περιοχή της Κυνουρίας δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Έχοντας αυτά υπόψη, ήταν αναμενόμενο το ΔΣ του «ΚΠΣ Δολιανά Κυνουρίας» να υιοθετήσει με ενθουσιασμό την ιδέα του αγώνα ορεινής διαδρομής και έτσι πέρσι διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος στα Ανω Δολιανά.

Στον περσινό αγώνα συμμετείχαν 100 δρομείς μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα αξιόλογοι και έμπειροι αθλητές στους αγώνες βουνού. Πρώτος άνδρας τερμάτισε ο Πασχάλης Γιάννης αθλητής του Ολυμπιακού ΟΣΦΠ από την περιοχή του Άστρους Κυνουρίας και πρώτη γυναίκα η Χαραλαμποπούλου Μαρία από την Τρίπολη. Αξιοσημείωτη κατά την περσινή διοργάνωση υπήρξε η βοήθεια και η συμμετοχή τοπικών φορέων και χορηγών οι οποίοι βοήθησαν υλικά αλλά και ηθικά που είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Φυσικά, υπήρξαν και εκείνοι οι οποίοι ενώ υποσχέθηκαν υποστήριξη δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους αλλά ευτυχώς ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Στην φετινή διοργάνωση, επειδή όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μόνο με αξιόπιστους συμπαραστάτες.

Ο 2ος Ορεινός Ημιμαραθώνιος Ανω Δολιανών διεξάγεται την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 και ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η φετινή διαδρομή παρουσιάζει μικρότερη υψομετρική διαφορά (περίπου 350 μ.) σε σχέση με την περσινή και έχει χαραχτεί στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα. Οι καταπράσινες και ανθισμένες βορειοδυτικές περιοχές του Πάρνωνα θα ανταμείψουν τους συμμετέχοντες δρομείς. Τμήμα της διαδρομής ακολουθεί το πανευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ενώ στην περιοχή του Ζυγού η θέα του Αργολικού Κόλπου στα Ανατολικά, τα Γεράνια Όρη στο βάθος του ορίζοντα βορειοανατολικά, το Αρτεμίσιο στα βόρεια, τα Ζήρια βορειοδυτικά, το Μαίναλο δυτικά και ο Ταΰγετος στα νότια προσφέρουν μια πανοραμική θέα των βουνών της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τμήμα ενός από τους δρόμους που ακολουθούσαν οι αγγελιαφόροι προς την Σπάρτη κατά την αρχαιότητα.

Κατά τη διαδρομή το τοπίο εναλλάσσεται από εντελώς χέρσο έως δάσος με καστανιές, φουντουκιές, πλατάνια, μαύρη ελάτη καθώς και πολλά άλλα δέντρα του φυσικού τοπίου του Πάρνωνα. Οι ρεματιές είναι γεμάτες από φτέρες, καλάμια, ίτσια, αγριοφράουλες, κρινάκια και κυκλάμινα δίνοντας μια μαγευτική εικόνα της Αρκαδικής γης. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι σε μονοπάτι το οποίο περνά μέσα από ανθισμένες καστανιές και από το εκκλησάκι του Αγιάννη, όπου είχε διανυχτερεύσει μαζί με τα παλικάρια του ο Νικηταράς την νύχτα πριν την ιστορική μάχη. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οι πηγές, τα ρυάκια, οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες συνοδεύουν τον δρομέα.

Παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο, διοργανώνουμε και έναν αγώνα δρόμου 5 χλμ στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν και λιγότερο έμπειροι δρομείς καθώς και παιδιά. Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αγώνων θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του «ΑΣ Νικηταράς» όπου οι δρομείς θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις του (αποδυτήρια – ντους) πριν και μετά τον αγώνα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο καθώς και τσάντα με δώρα από τοπικά προϊόντα τα οποία είναι παραγωγή των κατοίκων του χωριού. Στους πρώτους δρομείς κάθε αγώνα – τρεις άντρες, τρεις γυναίκες – θα δοθούν τιμητικά κύπελλα. Οι συμμετέχοντες στον ημιμαραθώνιο θα λάβουν και αναμνηστική μπλούζα. Στον τερματισμό θα υπάρχει πλούσιος μπουφές για τους δρομείς όπου θα προσφέρονται χυμοί, τοπικά τυριά, μπανάνες, ελιές και πολλά άλλα τοπικά εδέσματα.

Επίσης, κατά την διάρκεια των αγώνων και θέλοντας να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «EcoΚυνουρία» θα λειτουργήσει υπαίθριο εργαστήρι για χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά για μικρούς και μεγάλους.

Κύριοι συμπαραστάτες μας σε αυτήν την διοργάνωση είναι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και οι τοπικοί σύλλογοι ΑΣ Νικηταράς και Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών. Φυσικά, να μην ξεχάσω να αναφέρω τους μεγάλους μας χορηγούς: την εταιρεία Alumincoκαι την εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου Αφοί Φούφα (FoufasBros) καθώς επίσης και όλους τους μικρούς αλλά σημαντικούς χορηγούς που αναφέρονται αναλυτικά στο site του αγώνα www.rundoliana.gr και τον Τομέα Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που θα φροντίσει την ασφάλεια των δρομέων και τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στόχος μας ήταν και είναι να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες δρομείς αλλά και στους επισκέπτες ένα ποιοτικό, αθλητικό, φυσιολατρικό και πολιτιστικό γεγονός. Ελπίζουμε ότι και φέτος θα αποδείξουμε ότι με καλή συνεργασία, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντών καθώς επίσης και την καλή διάθεση μας σε συνδυασμό με το πανέμορφο τοπίο του Πάρνωνα θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας κινούμενοι κόντρα στις επιταγές της εποχής μας που θέλουν τον λαϊκό και συμμετοχικό αθλητισμό υποταγμένο στα συμφέροντα και τη δύναμη των δημοσίων σχέσεων.

Ιωάννα Σάγκα
Πρόεδρος ΔΣ του ΚΠΣ Δολιανά Κυνουρίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...