Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εντυπωσιακό βίντεο - Η νόμιμη υλοτομία στο Μαίναλο και το παλιό πριστήριο του Χρυσοβιτσίου (νυν Μουσείο Δασικής Ιστορίας)

Εντυπωσιακό βίντεο - Η νόμιμη υλοτομία στο Μαίναλο και το παλιό πριστήριο του Χρυσοβιτσίου (νυν Μουσείο Δασικής Ιστορίας)

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τα εγκαίνια του μουσείου δασικής ιστορίας του Χρυσοβιτσίου. Μια μέρα γεμάτη ευχές και υποσχέσεις... Το μουσείο εγκαινιάστηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, όμως δεν άνοιξε ποτέ! Κωμικοτραγικό...

Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο δασικής ιστορίας της Ελλάδας, που βρίσκεται στην καρδιά του Μαινάλου, στα λημέρια του Κολοκοτρώνη, με μεγάλη ιστορία. Η σκέψη και η υλοποίηση της ιδέας αυτής άνηκε στον πρώην δήμο Φαλάνθου. Την περίοδο των εγκαινίων του όμως το μουσείο (λόγω Καλλικράτη) περιήλθε στην αρμοδιότητα του Δήμου Τρίπολης.

Ο αρχικός στόχος ήταν η ανάδειξη της δασικής ιστορίας του βουνού και των πρώτων βημάτων της βιομηχανικής εξέλιξης του τόπου. Όραμα που δεν καρποφόρησε για λόγους που δεν αξίζει καν να ασχοληθούμε...

Το μουσείο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του παλιού Πριστηρίου, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο για 25 χρόνια. Μέσα βρίσκονται ακόμα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν τότε οι εργάτες, τα οποία συντηρήθηκαν για τις ανάγκες του μουσείου.

Η δράση υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Φαλάνθου, με την επιστημονική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και με χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, από το πρόγραμμα Leader, αλλά και από ίδιους πόρους.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λήψη, επεξεργασία και αξιοποίηση της ξυλείας από τον άνθρωπο κατά την εποχή λειτουργίας του Πριστηρίου, εργασίες που γίνονται ακόμα στο βουνό (μέχρι το 5:30' του βίντεο), στο πλαίσιο της νόμιμης υλοτομίας. Στη συνέχεια παρουσιάζονται (στα τελευταία 3 λεπτά του βίντεο) εργασίες που γίνονταν στο Πριστήριο την εποχή εκείνη και μιλά ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο Πριστήριο από το 1950 έως το 1973.

Αυτό το εναλλακτικό μουσείο μπορεί και πρέπει να ανοίξει για το κοινό και κάλλιστα να λειτουργήσει κι ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Είναι πραγματικά κρίμα... και ρωτώ...γιατί τόση αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού από πλευράς του Δήμου Τρίπολης; Γιατί σε άλλα χωριά δίνονται για παράδειγμα και 100.000 ευρώ για αποκατάσταση οδοστρώματος (που όντως μπορεί να είναι αναγκαίο έργο) και παράλληλα γυρίζουμε την πλάτη στην ιστορία μας; ...την ίδια στιγμή που σε δηλώσεις μας λέμε το ποίημα που πολύ καλά ξέρουμε 'στόχος μας είναι η ανάδειξη του τόπου μας και της ιστορίας μας'...

Το βίντεο είναι απόσπασμα από παραγωγή που έγινε το 2010. Επιστημονική επιμέλεια και συντονισμός: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Σκηνοθεσία - κινηματογράφηση: Παναγιώτης Οικονομόπουλος.

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...