Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου στην Καρύταινα

Ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου στην Καρύταινα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                   Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2020  

Ο «Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

ΝΙΚΗΤΑΡΑ 5-7, 106 78 ΑΘΗΝΑ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                      

 

      

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΙΔΡΥΣΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΣΤΗΝ  ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

 

 

Αγαπητοί φίλοι της Καρύταινας, αγαπητά μέλη του Συλλόγου,

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας  ΚΚ  ΙΕΡΕΜΙΟΥ  και την ευγενή παραίνεση του άξιου Ιερέα της Καρύταινας  Αιδεσιμωτάτου Πατέρα  Δήμου,  ο Σύλλογός μας των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «ο Θ. Κολοκοτρώνης», ανέλαβε το  βαρύ έργο της δημιουργίας – ίδρυσης του Εκκλησιαστικού Μουσείου της ιστορικής Καρύταινας.    Το  Εκκλησιαστικό Μουσείο αποτέλεσε όνειρο πολλών Καρυτινών,  που εδώ και πολλές δεκαετίες εργάστηκαν συστηματικά για την συλλογή – διάσωση  πολλών εκθεμάτων και  για την ασφαλή φύλαξή τους στην Ευαγγελίστρια,  με πρωτοπόρο τον ιστορικό μας και ερευνητή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αγαπητό Γιάννη  Αντωνόπουλο.

Στο μικρό Μουσείο μας θα εκθέσουμε το περίφημο Ευαγγέλιο του Θ. Κολοκοτρώνη εκτύπωσης του 1811,  Ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία του 18ου αιώνα,  μεγάλο αριθμό παλαιών εικόνων αρκετές των οποίων είναι άνω των 300 ετών, παλαιά αργυρά Ιερά Σκεύη των αρχών του 19ου αιώνα,  χρυσοκέντητο Ιερό  Αέρα  (Ποτηροκάλυμα) τέλους 18ου αιώνα,  Ιερά Άμφια,  χρυσοκέντητο επιτάφιο του 1895 αφιέρωμα πιστού από την Οδησσό,  τα μαρμάρινα αποτμήματα που ολοκληρώνουν την περίφημη κτητορική επιγραφή που είναι μερικά εντοιχισμένη στο Μεταβυζαντινό Ναό/ Μνημείο της Ζωοδόχου Πηγής,  το εξαιρετικό κιονόκρανο (ασφαλώς μόνο σε αντίγραφο ή σε φωτογραφία), που υποβαστάζει  την Αγία Τράπεζα της Ευαγγελίστριας, και που μόλις προ μηνός εντοπίσαμε (!)  και διαπιστώσαμε ότι είναι ακριβώς ίδιο με τα δύο περίφημα κιονόκρανα της  Παναγίας του Κολοκοτρώνη του Κάστρου,  και πολλά άλλα.

Με την ανάληψη της μεγάλης ευθύνης ο Σύλλογός μας προχώρησε στις εξής βασικές ενέργειες :

  • Μετακάλεσε ειδικούς αρχιτέκτονες – μουσειολόγους  για την καταρχήν αποτίμηση της  αξίας των εκθεμάτων και την τελική επιλογή του καταλληλότερου χώρου για τη δημιουργία του Μουσείου.  Σαν τέτοιος χώρος ομόφωνα επιλέχτηκε  ο Γυναικωνίτης του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε συνδυασμό με τους χώρους του πρόναου του Ι. Ναού.   Το μικρό Μουσείο θα σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί λειτουργική συνέχεια και φυσική προέκταση του πραγματικά μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού της Καρύταινας, αποδίδοντας στο σύνολο υψηλή  λειτουργική και μουσειακή υπεραξία.

Ο συνδυασμός  ΝΑΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ, θα αποτελέσει πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού στην Καρύταινα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του ιστορικού τόπου μας.  Ο επισκέπτης θα μπορεί να συνδυάζει την επίσκεψη στον περικαλλή Ναό του 19ου αιώνα, με την επίσκεψη στο Μουσείο, όπου θα εκτίθενται τα ιδιαιτέρου ιστορικού ενδιαφέροντος μουσειακά αντικείμενα.

Επιπλέον, οι ειδικοί αρχιτέκτονες έδωσαν έναν προυπολογισμό του έργου, ο οποίος συμπεριλαμβανομένων των μελετών, εκτιμάται στο ποσόν των περίπου 80.000 ευρώ.

  • Ενημέρωσε για τα σχέδιά μας την εποπτεύουσα  ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (ΕΦ.Α.ΑΡΚ.) και ζήτησε την συνεργασία των ειδικών αρχαιολόγων, τόσο στη φάση των μελετών όσο και στη φάση εκτέλεσης του έργου.  Η Διευθύντρια της ΕΦ.Α.ΑΡΚ. αγαπητή φίλη της Καρύταινας Κυρία Άννα Καραπαναγιώτου ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα θετικά και άμεσα, υποσχόμενη την απόλυτη συνεργασία μαζί μας ειδικής αρχαιολόγου βυζαντινών καθώς επίσης ειδικού συντηρητή εικόνων με μεγάλη προυπηρεσία στο Άγιον Όρος.

       Ο Σύλλογός μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην αγαπητή Κυρία  Άννα Καραπαναγιώτου.

  • Προχώρησε σε κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για την οικονομική στήριξη της προσπάθειας, αφενός μενγια τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης του Ι. Ναού αφετέρου για το κυρίως έργο του Εκκλησιαστικού Μουσείου.   Το  ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την υπερηφάνειά του για τα μέλη του και τους φίλους του Συλλόγου.  Σε ελάχιστο χρόνο συγκεντρώθηκε το ποσόν των περίπου 9.000 ευρώ για τις  εργασίες συντήρησης του Ναού.

Για το κυρίως έργο του Εκκλησιαστικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένων των μελετών είμαστε υπερήφανοι να ανακοινώσουμε, ότι το συνολικό κόστος αναλαμβάνει ο εκλεκτός συμπατριώτης μας  Απόστολος Κοντογιάννης, όπως μας το γνωστοποίησε με την από 16/9 ευγενή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πατέρα Δήμο, με κοινοποίηση στο Σύλλογο Καρυτινών.     Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρυτινών εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις άπειρες ευχαριστίες προς  τον Μεγάλο μας Δωρητή και επιφυλάσσεται να του αποδώσει την μεγίστη τιμή και αναγνώριση στα μελλοντικά εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Καρύταινας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος μας με την από 16/9 επιστολή του, εκφράζοντας την επιθυμία του μεγάλου Δωρητή μας να τιμήσει την αγαπημένη του σύζυγο, εισηγείται στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ευαγγελίστριας, για την περεταίρω διαβίβαση του αιτήματος στο Μητροπολιτικό  Συμβούλιο της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως,  το Μουσείο μας  να ονοματοδοτηθεί:

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ  ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ,   ΕΛΙΣΑΒΕΤ  ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ.

 

Ο  προγραμματισμός των προσεχών ενεργειών μας  είναι περίπου ο ακόλουθος :

Εντός των προσεχών ημερών θα γίνει από τον Δωρητή η ανάθεση των αρχιτεκτονικών και μουσειακών μελετών οι οποίες εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών.   Παράλληλα, με την συνεργασία της ΕΦ.Α.ΑΡΚ., θα προχωρεί η αξιολόγηση και η τεκμηρίωση των εκθεμάτων του Μουσείου.

Στη συνέχεια οι μελέτες μας θα υποβληθούν στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, και η εκτίμησή μας είναι ότι το στάδιο αυτό θα διαρκέσει περίπου τρείς με τέσσερες μήνες,

Αισίως οι εργασίες εγκατάστασης του Μουσείου εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν την άνοιξη του 2021, με εκτιμώμενη διάρκεια πέντε με έξι μήνες.

 

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Θα κάνουμε κάθε τι δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο δημιουργίας του Μουσείου, εντός του επετειακού έτους 2021,  ώστε τα εγκαίνιά του, τα οποία θα φροντίσουμε να γίνουν με την μέγιστη δυνατή προβολή και μεγαλοπρέπεια,  να αποτελέσουν μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.        

Στα εγκαίνια του Μουσείου μας θα χρησιμοποιηθεί το μείζον μουσειακό μας αντικείμενο :  ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γεώργιος Αδαμόπουλος                                                                               Ηλίας Νικολούλης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...