Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καλλιτεχνικός απολογισμός από τη Χορωδία Τρίπολης (εικόνες)

Καλλιτεχνικός απολογισμός από τη Χορωδία Τρίπολης (εικόνες)
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, πάντα με σκοπό την ανάπτυξη, καλλιέργεια και προβολή του χορωδιακού τραγουδιού, τον χειμώνα, που, μας πέρασε (2013 - μέχρι το Πάσχα 2014), έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα και συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και της χώρας και, ειδικότερα, στα μουσικο-χορωδιακά… Έτσι, λοιπόν:
*** Σε, εξαιρετικά, δύσκολους, οικονομικά, καιρούς, η 40μελής Μικτή Χ.Τ. ταξίδεψε στην Κέρκυρα το τετραήμερο 1, 2, 3 και 4 Νοέμβρη συμμετέχοντας στο «4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κομπιτσίου». Εκτελέστηκε μισής ώρας πρόγραμμα, το οποίο άφησε άριστες εντυπώσεις αφού η Χ.Τ. ήταν η καλύτερη ανάμεσα σε Κιλκίς, Λουτράκι, Κέρκυρα…., πάντα υπό τη διεύθυνση του μοναδικού, Μιχάλη Γαργαλιώνη… Παράλληλα, ήταν μια πρώτης τάξης έξοδος-εκδρομή με το άνετο 60 θέσεων "υπερλούξ" λεωφορείο και τον σοφέρ του, τον Παν. Τριανταφυλλόπουλο… Ο, εκεί, "πρεσβευτής της Αρκαδίας στην Κέρκυρα", φίλος πρώτος και εξαιρετικός, Θανάσης Σωτηρακόπουλος, που, γίνεται "θυσία" για τους συμπατριώτες, για μια ακόμη φορά, ξενάγησε και φιλοξένησε τη Χ.Τ., γι' αυτό και οι ευχαριστίες μας, προς αυτόν, είναι, κάθε φορά, από καρδιάς… Η σύμπτωση, να συμπέσουμε με τη Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στους δρόμους της πόλης ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και θα παραμείνει αξέχαστη…: 200μελείς και 250μελείς Φιλαρμονικές, 7μετρα λάβαρα και εξαπτέρυγα, 100άδες κληρικοί, χιλιάδες λαού, η Γκερέκου… Η ξενάγηση, εντός πόλης, αυτή στα εντευκτήρια των τριών μεγάλων Φιλαρμονικών, το προσκύνημα στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Αχίλλειο…, τα πέντε υπερπολυτελή και "σούπερ" μεγάλα κρουαζιερόπλοια… και αλλαχού… ήταν πληρέστατη και άκρως πληροφοριακή από τον ειδικό ξεναγό-δικηγόρο… κι αυτός “δώρο” του Θανάση...! Τελικά, αυτό το 4ήμερο θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μία ακόμη πολύ επιτυχής έξοδος-δραστηριότητα…!  
*** Τη Δευτέρα 2 Δεκ. 2013 και ώρα 7:00 το βράδυ η Χ.Τ. συγκάλεσε τα Τακτικά μέλη της σε Γενική Συνέλευση, στα νέα εντευκτήρια της -παλαιό Δημαρχείο- με τα παρακάτω θέματα: Διοικητικός, Οικονομικός και Καλλιτεχνικός Απολογισμός, Συζήτηση επί των πεπραγμένων, Διοικητικός, Οικονομικός και Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2014, ιδέες, απόψεις, προτάσεις… σχετικά με την περαιτέρω πορεία του Καλλιτεχνικού Σωματείου…
*** Συνεχίζοντας την καλλιτεχνική της δράση και εμπεδώνοντας τη φιλία που υφίσταται, μεταξύ των μελών των χορωδιακών σχημάτων, το Μικτό τμήμα της Χ.Τ., το Σαββατόβραδο της 7ης Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχε, με μία, ως συνήθως, εξαιρετική εμφάνιση, στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Μαρκόπουλου Αττικής με την ομώνυμη Χορωδία και αυτές του Λαυρίου και της Νέας Κίου.
*** Η 80μελής Παιδική Χορωδία Τρίπολης «Τα Σπουργίτια», υπό τη διεύθυνση του ταλαντούχου Μαέστρου και καθηγητή Μουσικής -πολύ αγαπητού στα παιδιά-, Διονύση Καραφωτιά, έκλεψε την παράσταση τραγουδώντας τα Κάλαντα -και όχι μόνο- στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ι.Ν. Προφήτη Ηλία και Αγίου Ραφαήλ στο κατάμεστο «Έπαυλις». Πρόκειται γα τα "πουλέν" της Χ.Τ., που είναι "το αύριο" του Καλλιτεχνικού Σωματείου μας… όπως και ο Μαέστρος τους…
*** Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013, το Μικτό τμήμα της Χ.Τ. ερμήνευσε τη Θεία Λειτουργία του Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου -εορτάζοντας τον προστάτη της Άγιο Διονύσιο τον «Ζακυνθινό»- στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, με Αρτοκλασία… Το άκουσμα ήταν μια πανδαισία ήχων και αρμονίας επάνω σε μια γλυκόλαλη, και καθόλου "προκλητική" για την εκκλησία, σύνθεση του Θεσσαλονικέα -πρόωρα χαμένου- Θ.Π….! Όλο το εκκλησίασμα ευχαρίστησε τα Μέλη της Χ.Τ. και εκφράστηκε με το "να μας ξανάρθετε"…! Και είναι αλήθεια, πως, το πολυφωνικό άκουσμα έχει τη δική του χάρη… όπου και να ερμηνευθεί! Στη συνέχεια, το καλλιτεχνικό Σωματείο πρόσφερε τον καθιερωμένο καφέ με γλυκίσματα στο Μ. Καφενείο...
*** Το Μικτό τμήμα της Χ.Τ. την Παρασκευή 20 Δεκ. άνοιξε τις διήμερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Τρίπολης στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις ερμηνεύοντας τον πάντα αγαπημένο Μάνο Χατζιδάκι, νέγρικα spirituals, τον “Μικρό τυμπανιστή”... Μετά τόσα χρόνια, και μετά τόση δουλειά..., δίκαια η Χ.Τ. συγκαταλέγεται στα πρώτα, απ' άποψη ποιότητας, Χορωδιακά συγκροτήματα την χώρας μας...! Ήταν μια παρουσία κι ερμηνεία της Χ.Τ. κομμένη-ραμμένη στα μέτρα του λιλιπούτειου κομψού θεάτρου μας, του Μαλλιαροπουλείου, που, για μισόν αιώνα είχαμε στερηθεί...!
*** Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του Σωματείου στις 30 Δεκ. 2013 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, και από τα τρία τμήματα της Χ.Τ....! Είναι, πλέον, το σοβαρό καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, αυτή, η συνολική εμφάνιση της Χ.Τ....· μία εμφάνιση για ευνοϊκά μόνο σχόλια... αφού η Χ.Τ., πράγματι, δίνει το γιορταστικό “κλου” των Ημερών... με την πρέπουσα επισημότητα...! Την εκδήλωση τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης, Αλέξανδρος, ο οποίος απεύθυνε εορταστικό χαιρετισμό στο κατάμεστο, από το κοινό, Πνευματικό Κέντρο -πάνω από 700 άτομα- ευχόμενος ο νέος χρόνος να είναι ειρηνικός και ευλογημένος. Το Μικτό τμήμα ένωσε όλες τις ιδιαίτερες γιορταστικές και λαογραφικές κουλτούρες της Ελλάδας ερμηνεύοντας ύμνους και κάλαντα από τον Πόντο, την Καστοριά, τη Ζάκυνθο… Τα «Σπουργίτια» ενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τραγουδώντας “Last Christmas” και “Ρούντολφ το Ελαφάκι”... Αναμφίβολα και δικαιολογημένα, το φιλόμουσο κοινό αδημονούσε να παρουσιαστεί στη σκηνή η 40μελής Νεανική Γυναικεία Χορωδία “La Vita” (μία από τις τρεις τέσσερις Γυναικείες χορωδίες στην Ελλάδα) που τελεί υπό τη διεύθυνση της έμπειρης -και με ουκ ολίγα επιστημονικά εφόδια- ακούραστης μαέστρου και καθηγήτριας πιάνου, Ελένης Αλεξοπούλου. Tα κάλαντα από την Ουκρανία και την Ισπανία αλλά και οι jazz εκτελέσεις του jingle bells ακόμη συζητούνται... Τις διακριτικές και ευρηματικές χορογραφίες επιμελήθηκε η, καθόλα, υπομονετική δασκάλα χορού, Δέσποινα Μπάμπα.... Εδώ, θα ήταν άδικο να μην επαινέσουμε την 5μελή ορχήστρα, από διπλωματούχους ερασιτέχνες μουσικούς με “επαγγελματική” ευσυνειδησία... οι οποίοι έδωσαν και την “άλλη νότα”...!
*** Όπως κάθε χρόνο, ανήμερα την Πρωτοχρονιά το μεσημέρι, η Χ.Τ. έκοψε την Πίτα της στα νέα εντευκτήρια, στο παλιό Δημαρχείο, παρουσία του Δήμαρχου Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη και του Αντιπεριφερειάρχη, Ευάγγελου Γιαννακούρα, πολλών Δημοτικών Συμβούλων, πλήθους κόσμου -μέχρι την εξώπορτα... Πρόκειται, για την “Πρώτη” Πίτα του Χρόνου Συλλογικού Φορέα που κόβεται στην Ελλάδα! Προσφέρθηκε το καθιερωμένο ουζάκι... Είναι, για την Τρίπολη, το γεγονός της 1ης του Έτους και η απαρχή της Νέας Χρονιάς... γι' αυτό δικαιολογεί την κάθε επισημότητα... αλλά και τη γιορταστική ατμόσφαιρα... με τις ευχές...!
*** Την Πέμπτη 30 Ιαν. 2014 το Μικτό τμήμα της Χ.Τ. έψαλε την 4φωνη Θεία Λειτουργία του Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τρίπολης ενώπιον του Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου, των Αρχών της Πόλης, των Καθηγητών και Δασκάλων, των μαθητών..., τιμώντας τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.
*** Την Κυριακή 3 Φεβρ. στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου η Μικτή Χ.Τ. συμμετείχε, με παρουσίαση πατριωτικών τραγουδιών, στην εκδήλωση μνήμης για τα 170 χρόνια από την εκδημία και ταφή του πολέμαρχου και ελευθερωτή του Γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον Σεβ. Αλέξανδρο να αναφέρει στο λόγο του, μεταξύ άλλων, ότι, «περιμένουμε έναν άλλο Κολοκοτρώνη, σήμερα, για να διασώσει τους Νεοέλληνες». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο, τότε, υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, οι αντιδήμαρχοι Σάββας Σαββάκης και Ανδρέας Μπούρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Ταλούμης, η, επί των Πολιτιστικών Δημοτική Σύμβουλος, Χριστίνα Ζαμπαθά, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών και πλήθος κόσμου.
*** Το Σάββατο 15 Φεβρ., στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου, το Μικτό τμήμα της Χ.Τ. συμμετείχε στις εργασίες της 2ης μέρας της τριημερίδας του Προγράμματος «FLASH - Το παρελθόν Είναι Αναλάμπων Φάρος, Όχι Λιμάνι». Στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης με τίτλο: «Τα πρέπει και τα μη για ένα ειρηνικό μέλλον στην Ευρώπη» η Μικτή Χ.Τ. ερμήνευσε, με αρκετή δεξιοτεχνία, αντιπολεμικά τραγούδια τών, Ανδρέα Κάλβου και Μίκη Θεοδωράκη.
*** Την Παρασκευή 22 Φεβρ. το βράδυ, η Νεανική Γυναικεία Χορωδία LA VITA, οργάνωσε Αποκριάτικο Πάρτι-Μασκέ στα εντευκτήρια της, στο παλαιό Δημαρχείο. Το κέφι ήταν ανεξάντλητο, τα ποτά και τα σνακ σερβίρονταν δωρεάν και ο χορός και το τραγούδι δε σταμάτησαν παρά μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες...! Τελικά, η γιορτή εξελίχθηκε σε πολιτισμικό γεγονός, όχι μόνο της βραδιάς, αλλά και των εορτών της Αποκριάς στην Τρίπολη, αφού σε 100άδες ανήλθε ο αριθμός... κυρίως νέοι..., που πέρασαν από εκεί για να διασκεδάσουν...· ακόμη και επίσημοι όπως ο Δήμαρχος της Πόλης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο αντιδήμαρχος Σταύρος Κουκάκης, ηΔημοτική ΣύμβουλοςΧριστίνα Ζαμπαθά και πολλοί άλλοι...
*** Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις της, για τον χειμώνα του 2013-14, την Κυριακή 30 Μάρτη, πραγματοποίησε ακόμη δύο εμφανίσεις:
α) Το πρωί, η 40μελής Μικτή Χ.Τ., υπό τη δ/νση του Μιχ. Γαργαλιώνη, έψαλε την 4φωνη Θεία Λειτουργία του Θεσσαλονικέα, Θεόδ. Παπακωνσταντίνου, στον απαστράποντα Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης Τρίπολης... Ήταν το «κάτι άλλο» άκουσμα στον «ναό του παπα-Δαύρου», και, σήμερα, του εξαιρετικού Αρχιμανδρίτη-Πρωτοσύγγελου, Θεόκλητου Ντούλια.... Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν., μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, πρόσφερε καφέ και γλυκίσματα στα Μέλη της Χ.Τ. στο παρακείμενο επιβλητικό Πνευματικό Κέντρο του Ναού...
β) Το απόγευμα της Κυριακής, και στην πλατεία του Άστρους, η 40μελής LA VITA (Νεανική Γυναικεία Χορωδία) της Χ.Τ., υπό τη δ/νση της Ελένης Αλεξοπούλου, παρουσιάστηκε στο Κυνουριακό φιλότεχνο κοινό, στα πλαίσια του “Φεστιβάλ Πελ/νήσου” της Περιφέρειας Πελ/νήσου (η υλοποίηση του Προγράμματος ανήκει στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.) μ' ένα Πρόγραμμα Μιούζικαλ το οποίο εντυπωσίασε και, ως εκ τούτου, το καταχειροκρότησε το φιλότεχνο Αστρινό κοινό και αυτό της περιοχής...
*** Οι φίλοι της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, οι φίλοι της Ευρωπαϊκής Μουσικής, και το εκκλησίασμα που αρέσκεται στο πολυφωνικό άκουσμα, στα πλαίσια της Μ. Εβδομάδας και του Θείου Πάθους, είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν τη Χορωδία Τρίπολης στις παρακάτω ευλαβικές εκδηλώσεις της:
1. Τη Μ. Τρίτη το βράδυ, ο κόσμος της Τρίπολης και της περιοχής της, απόλαυσε, για ακόμη μία χρονιά, το «ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ» του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, που έγραψε, ο Συνθέτης, σε ηλικία 17 ετών, το 1942 στην Τρίπολη, και απέδωσε με τη Χορωδία των συμμαθητών του! Αυτή τη φορά, η Χ.Τ. επέλεξε τον Ι.Ν. τον Προφήτη Ηλία της πλ. Άρεως παρουσία του Σεβ. Αλέξανδρου· όπως πάντα, είχε ενημερωθεί ο μεγάλος Συνθέτης καθώς και «κάποιοι» θιασώτες του Μίκη και του Τροπαρίου του, που κάθε φορά, έρχονται στην Τρίπολη, επιτούτοις από Αθήνα και από τη λοιπή Πελ/νησο... Την κατανυκτική βραδιά τίμησαν, με την παρουσία τους, οι Αρχές της πόλης, ο τ. Υπουργός Ανδρ. Λυκουρέντζος κ. α….!
2. Τη Μ. Πέμπτη το βράδυ, και μετά το 5ο Ευαγγέλιο, στον Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης του Συνοικισμού Φιλικών, η Χ.Τ. απέδωσε το Αντίφωνο «Σήμερον ηρεμάται επί ξύλου...» σε σύνθεση, Θεμιστοκλή Πολυκράτη. Τον κατανυκτικό αυτόν Ύμνο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να συνεπαρθούν μαζί του, όσοι έσυραν -και δεν ήταν λίγοι- τα βήματα τους στην, καθόλου, μακριά, για τέτοια ακούσματα, Αγία Αικατερίνη, αφού τέτοιες ερμηνείες δεν πρέπει να χάνονται... Ήταν μια παρουσία της Χ.Τ. στην ακραία αυτή ενορία μας που οικοδομεί ένα μεγαλόπρεπο Ι.Ν.!
3. Τη Μ. Παρασκευή το βράδυ, και εμπρός από τις σκάλες του Αγίου Βασιλείου, ενώπιον των χιλιάδων που παρακολούθησαν την Περιφορά των Επιταφίων, η Χ.Τ., σε θερμοκρασία 4°(!), εκτός των Εγκωμίων, ερμήνευσε, για πρώτη φορά στην Τρίπολη, τον Ζακυνθινό Ύμνο «Ακατάλυπτον εστί»! Ήταν μια καινοτομία, φέτος, για τη Χ.Τ., και για την όλη εκδήλωση της Περιφοράς των Επιταφίων, στην Τρίπολη! Κι εδώ, η ανωτερότητα και η πρωτοπορία της Χ.Τ. ήταν πασιφανής!
*** Το 3ήμερο 25, 26 και 27 Απριλίου η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ συμμετείχε στο “4Ο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Μιούζικαλ” το οποίο οργανώνει, κάθε χρόνο, η Χορωδία «Κοραής» Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου της Συμπρωτεύουσας. Πιο συγκεκριμένα, τη Χ.Τ. εκπροσώπησε η Νεανική Γυναικεία Χορωδία «LAVITA» υπό τη Διεύθυνση της Μο Καθηγήτριας Πιάνου, Ελένης Αλεξοπούλου. Η αποστολή, την οποία συνόδευσαν ο Πρόεδρος, η Αντ/δρος, Μέλος του Δ.Σ.... ταξίδεψαν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ... Η «LAVITA» στην άνοδό της, στη Θεσσαλονίκη, συγκροτείτο από 35 Χορωδούς και 5μελή Ορχήστρα (πιάνο, κλαρινέτο, κιθάρα, σαξόφωνο και ντραμς). Το Φεστιβάλ, εκτός των Ελληνικών Χορωδιών, συμπεριλάμβανε και Χορωδίες από το Εξωτερικό... Η “LA VITA” κατέλυσε στο κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο «Ανατόλια» και στο πρόγραμμα συμπεριλάμβανε και ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη... Όσο για τα κορίτσια της «LAVITA» ήταν άρτια προετοιμασμένα, με πολλές πρόβες, και ανέμαναν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την παρουσία τη διανθισμένη και με χορευτικές φιγούρες, μια παρουσία της Χορωδιακής Τρίπολης στη Θεσ/νίκη, με 6-7 ελληνικά και ξένα τραγούδια... τα οποία είχαν κάνει κτήμα τους, μετά, όπως προείπαμε, πολυήμερες και πολύωρες πρόβες...· πρόβες, που, τα χορευτικά τους επένδυσε η χοροδιδάσκαλος, Δέσποινα Μπάμπα. Η “LA VITA” της Χ.Τ. είναι ένα νέο τμήμα -μόλις ενός έτους- του Τριπολίτικου Καλλιτεχνικού Σωματείου, πολλά υποσχόμενο, τόσο από την έμπειρη και, επιστημονικά, καταρτισμένη, Μαέστρο του, Ε.Α., όσο και από τα νεανικά γυναικεία πρόσωπα, που, το απαρτίζουν, κάπου 45-50 σε πλήρη απαρτία... Πολύ γρήγορα γίνεται γνωστή η ποιότητα της στην Ελλάδα... γι' αυτό και οι προσκλήσεις, προς αυτή, για Συναυλίες, είναι αρκετές... Ανάμεσα σε Ελληνικές και Ξένες, ποιοτικά, άριστες Χορωδίες, η “ενόργανη” LA VITA, και άρεσε, και εντυπωσίασε, και ξάφνιασε... κάνοντας, τους Οργανωτές, και τους Συμμετέχοντες..., να εκφραστούν με λίαν κολακευτικά λόγια... προβλέποντας μέλλον με επιτυχίες...! Όσο για τα κορίτσια της “LA VITA” επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ωραία “νύμφη του Βορρά” αφού την έζησαν, έστω και για τρεις μέρες, την απόλαυσαν μέρα και νύχτα, γεύτηκαν τα καλούδια της, φωτογραφήθηκαν στον “Λευκό Πύργο” της...· επέστρεψαν με μεγάλες χορωδιακές εμπειρίες... αφού συμμετείχαν σ' ένα, καθόλου τυχαίο, Φεστιβάλ... αλλά πολύ απαιτητικό και “πολλών αστέρων”...!  

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...