Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιορτή Μάη και Κερασιού στον όμορφο Πλάτανο Κυνουρίας!

Γιορτή Μάη και Κερασιού στον όμορφο Πλάτανο Κυνουρίας!
Ο Πλάτανος, ένας παραδοσιακός καταπράσινος οικισμός στην αγκαλιά του Πάρνωνα, περιτριγυρισμένος από αμέτρητες τρεχούμενες πηγές, καταρράκτες και ρυάκια που οδηγούν στο Βρασιάτη ποταμό, τιμά και φέτος τα προϊόντα που παράγει η πλατανίτικη γη.
 
 
Το Σάββατο και την Κυριακή 27 & 28 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Γιορτή Μάη και Κερασιού. Στις 10 το πρωί θα σημάνει η έναρξη και το καλωσόρισμα των επισκεπτών στο όμορφο χωριό , δίνοντας σας να γευτείτε μέχρι τις 9:00μ.μ όπου τη σκυτάλη παίρνει ζωντανή ορχήστρα με τραγουδιστές και οργανοπαίχτες που τιμούν την παράδοση.
 
 
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μικροί και μεγάλοι φίλοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια του Πλατάνου, να θαυμάσουν τις ομορφιές του τόπου και να δροσιστούν με το Πλατανίτικο νερό που ρέει σε κάθε γωνιά του χωριού. Άλλωστε όπως αναγράφεται στην πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού “Σαν του Πλατάνου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη με μια γουλιά δε θες γιατρό με δύο βρίσκεις ταίρι.”
 
 
Στην κεντρική πλατεία, τη λεγόμενη «Βρύση», αναβιώνει η λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου εκεί όπου οι Πλατανίτες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών άλεθαν τα σιτηρά τους. Θυμούνται οι μεγαλύτεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι το επάγγελμα του μυλωνά και τον τρόπο παραγωγής του αλευριού σε έναν από τους τέσσερις νερόμυλους που υπήρχαν και λειτουργούσαν στο χωριό μας, λόγω της ύπαρξης πολλών πηγών και τρεχούμενων νερών.
 
 
Έξω από το νερόμυλο στέκονται αγέρωχοι τσολιάδες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα αναπαριστάνουμε τη «στρούγκα», το χώρο που εξυπηρετούσε το άρμεγμα των ζώων του κοπαδιού. Οι επισκέπτες θα πάρουν μια μικρή γεύση της δύσκολης και απαιτητικής ζωής του κτηνοτρόφου καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από
κοντά, βήμα-βήμα, τη διαδικασία του αρμέγματος για να παραχθεί το γάλα, τη μετέπειτα επεξεργασία του και όλα τα στάδια της παραδοσιακής παραγωγής τυριού και μυζήθρας.
 
 
Πιστοί στις παραδόσεις, όσοι μας επισκεφτούν θα ζήσουν μια ακόμη εμπειρία, θα γευτούν ένα από τα πιο παλιά, θρεπτικά και παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας, ζεστό τραχανά κατευθείαν από το καζάνι στο πιάτο.
 
 
Στενοί δρόμοι με καλντερίμια, σπίτια με πολεμίστρες, τα αφρίζοντα νερά των πηγών του Βρασιάτη ποταμού, ο Επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Άννας η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1835 με εικόνες όμοιες του Αγίου Όρους, τα δύο μοναστήρια Παναγία της Σέλας και Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην κορυφή του χωριού, ο Πύργος του Μόραλη όπου αποκρούστηκαν οι ορδές του Ιμπραήμ και μια ευγενική φιλοξενία συνθέτουν το σκηνικό για ένα ταξίδι γεμάτο όμορφες εικόνες ,λαογραφικές πληροφορίες αγροτικής, ποιμενικής,υλοτομικής και κτηνοτροφικής προέλευσης. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.
 
18620045 1917052068508855 7064211150287379563 n

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...